Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2022 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Jazdci Hubertovej jazdy v Košiciach si majestátne zvieratá zamilovali od kolísky: Ešte nevedeli chodiť a už sedeli na konskom chrbte

Šarmantné dámy, študentky, ochrancovia zákona či športoví šampióni. Všetci títo a mnohí ďalší sa predstavili na Hubertovej jazde v Košiciach. Krásne a vznešené tvory so svojimi jazdcami mohli domáci vidieť priamo aj v centre mesta, kde sa skupina 50 jazdcov stretala a odkiaľ sa vybrali súťažiť v hone na líšku. Medzi jazdcami boli hlavne nadšenci s hlbokou vášňou ku koňom, ktorí si pestujú už od najmladšieho veku.

Záver jazdeckej a poľovníckej sezóny každý rok predznamenáva slávnostná Hubertova jazda, ktorú pripravuje Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) v spolupráci s Mestom Košice. V piatok 14. októbra sa presne na poludnie o 12. hodine stretlo 51 jazdcov so svojimi tátošmi pri bronzovej soche žrebca Arda uprostred areálu univerzity, odkiaľ sa v sprievode vybrali až do centra Košíc pred Štátne divadlo. Po dekorácii koní sa vydali na tradičný hon na líšku do lesov v okolí Bankova. Líšku predstavuje jeden z jazdcov označený líščou kožušinou, ktorý v lesoch išiel na vopred pripravenej trase známej len jemu. Pre ostatných jazdcov je pripravených množstvo prekážok. 

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako uviedla hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková, kôň je symbolom ich univerzity. “Bronzová plastika žrebca Arda stojí uprostred univerzitného areálu. Model koňa vytvoril významný český sochár Josef Václav Myslbek (1848 – 1922), keď pripravoval jazdeckú sochu sv. Václava, ktorá je dominantou Václavského námestia v Prahe,” uviedla Bobriková.

Legenda o Hubertovi 

Podľa legendy akvitánsky princ Hubert (656 - 727) poľoval, holdoval a užíval si život, nectil si poklady a dary prírody v podobe voľne žijúcej zveri. Až raz, keď sa mu Boh zjavil v podobe kríža medzi parohmi jeleňa, ktorého chcel uloviť, zmenil svoj postoj k životu. Začal viesť pokorný život, neskôr sa naučil vážiť si zvieratá a prírodu, prijal kresťanstvo, stal sa biskupom a venoval sa misijnej činnosti v oblasti Arden. Historici sú však pri hodnotení legendy zdržanliví. 

Prečo sme si zamilovali štvornohé majestátne kone   

Otvoriť galériu

Michaela (32), Košice, právnička 

“Som vyštudovaná právnička, ale tejto profesii sa už nevenujem aktívne, dnes sa venujem hlavne koňom. Ťažko povedať, čo ma k láske k týmto krásnym zvieratá viedlo, mám to od malička. Sú majestátne, dávajú človeku veľa energie a skvelý pocit slobody. Na koňoch jazdím od šiestich rokov, takže v podstate celý svoj život.” 

Greta (29), Michalovce, administratíva 

“Robím na ranči, kde sa starám o účtovníctvo. Moja láska ku koníkom začala presne pred 20 rokmi, kedy som začala jazdiť. Ešte som chodiť nevedela a už som sedela na konskom chrbte. Keď koníky deti chytia, väčšinou si deti myslia, že príde puberta a skončí to, ale u mnohých, vrátane mňa, tá láska k koňom zostala, neviem, či to dokážem opísať. S koníkmi pracujem pravidelne, trénujem s nimi trikrát do týždňa.” 

Daniel (19), Košice, študent 

“Na koni jazdím od svojich piatich rokoch, od kedy viem chodiť. Odvtedy sa koníkom aktívne venujem, dnes už aj športovo. Pretekám rýchlostné disciplíny na súťažiach, kde som sa stal viacnásobným slovenským šampiónom v disciplíne Pole Bending. Kone, to je pre mňa relax, hobby a krásna práca so vznešenými zvieratami.” 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor