Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2022 13:00 | Správy | Domáce správy

Rozhovor s bezpečnostným expertom, ktorý bol na mieste streľby: Tieto tragédie chodia v istých vlnách

Tragédia, ktorá sa stala v stredu večer v hlavnom meste, postavila na nohy celé Slovensko, predovšetkým však LGBT komunitu. Po streľbe pred gay barom na Zámockej ulici vyhasli životy dvoch mladíkov, čašníčka skončila so zraneniami v nemocnici.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Vrah, len 19-ročný Juraj polícii unikal, napokon svoj život ukončil tým, že zbraň obrátil proti sebe. Čo sa dialo tesne po streľbe? Zlyhali bezpečnostné zložky štátu? Máme sa obávať ďalších podobných útokov? Aj o tom sme sa zhovárali s expertom Radovanom Bránikom (51), ktorý bol tesne po krvavom incidente so svojím tímom krízovej intervencie na mieste činu.

 

Ako bezpečnostný expert sa ocitáte so svojím tímom krízovej intervencie na miestach tragédií. Prišli ste aj do gay baru na Zámockej ulici, kde vrah zastrelil dvoch mladíkov. Čo bolo vašou úlohou na mieste?

Keď sme dorazili na miesto, vrah bol ešte na slobode. Nevedelo sa, či nie je niekde nablízku a útok nezopakuje. Išlo o pomerne veľké miesto činu, takže polícii a koronerom trvalo zdokumentovanie dlhšie ako pri iných podobných udalostiach. Svedkovia a blízki zavraždených čakali na mieste dlhé hodiny, kým úkony skončia a oni budú môcť vypovedať na policajnej stanici. Vďaka našej 15-ročnej praxi vieme ľuďom priblížiť tú ošklivú realitu v jej skutočnej podobe. Ak človeku konkrétne a jasne popíšete, čo sa tam udialo, ako to vyzerá, keď niekto umrie, keď ho zasiahne guľka, tak to spočiatku niekedy ťažko prijímajú. Sú v šoku, chytajú sa za hlavu, ale na konci vnímajú tú hrôzu v jej konkrétnych rámcoch.

Ak tomu rozumiem, pomáhate im spracovať tragédiu s čo najmenšími následkami na ich duševné zdravie?

Áno. Keď ľudí necháte len tak postávať bez presných informácií, nevenujete sa im, tak ich psychika má tendenciu dotvárať informácie a stres sa stále zvyšuje. Začne pracovať fantázia a na konci zistíte, že väčšina ľudí si veci predstavovala oveľa horšie, než v skutočnosti boli. Naša úloha na mieste tragédie na Zámockej bola trojitá - byť pripravení na príchod príbuzných a blízkych osôb, ktoré majú v takýchto situáciach vykonať identifikáciu mŕtvych. To sa tentoraz nepodarilo, pretože rodiny obetí sa nedostavili a identifikácia bola realizovaná inak. Ďalšia úloha bola edukovať ľudí, aby vedeli, čo sa vlastne stalo a prečo sa to stalo. Vysvetliť, čo a prečo robí polícia, čo bude o hodinu. Lebo kým ľudia nemajú vysvetlenie, nedokážu sa upokojiť. Organizmus neustále produkuje stresové hormóny. Naša úloha je zabezpečiť, aby bolo minimalizované extrémne prežívanie. Samozrejme, nedá sa to eliminovať úplne, a ani by to nebolo dobré.

Akože by to nebolo dobré?

Lebo šok, ustrnutie, paralýza, stres, to sú všetko veľmi nepríjemné, ale dôležité mechanizmy slúžiace na to, aby sa ľudia začali vyrovnávať s tým, čo sa stalo. Musíte sa istý čas báť, musíte sa istý čas nedokázať vyrovnať s realitou, myslieť si, že sa vám to iba sníva. Toto všetko robí mozog bez vedomého rozhodnutia. Je to ako systém poistiek v byte - ak sa niečo zbabre, istič vypadne, ale ochráni káble v stene. Naša úloha teda je znížiť riziko toho, že tam dôjde k nejakým nezvratným zmenám. Keď je človek príliš dlho bez vysvetlenia vystavený takejto stresujúcej situácii, tak to naňho môže mať devastujúce účinky. Sú ľudia, ktorí sa napríklad v dôsledku postraumatickej stresovej poruchy ocitnú v plnej invalidite. Stratia schopnosť normálne fungovať. To je naša hlavná úloha - poskytnúť rýchlu intervenciu, ktorá napomôže znížiť ten enormný tlak pod rizikovú hladinu, alebo ho rozloží v čase.

Akceptujú vás na mieste bezpečnostné zložky, polícia?

Našou primárnou úlohou je pomôcť polícii, hasičom a zdravotníckym záchranárom zbaviť sa tej záťaže, ktorá sťažuje výkon činnosti. Ak napríklad niekoho oživujú a robia mu intubáciu, môže to vyvolať dojem, že mu ubližujú. Niekedy môže dôjsť k zlomeniu rebra pri masáži srdca a ľudia neraz reagujú skratovito, niekedy sú dokonca až útoční, najmä ak majú v sebe alkohol. My sa snažíme všetkých, ktorí nie sú zranení, alebo sú zranení len stiahnuť z tohto miesta ďalej, aby policajti a zdravotníci mohli bez vyrušovania robiť iba to, čo majú.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rakušan: Dávať atentátu politické nálepky je škodlivé, je to kriminálny čin
Rakušan o atentáte na Fica: Politici všetkých farieb by sa mali zamyslieť
Na snímke sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Slosiarik o útoku na premiéra Fica: Je dôležité neeskalovať situáciu! Prehovoril o obviňovaní
Na snímke zľava viceprimátor mesta Handlová Radoslav Iždinský, primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová (chrbtom) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Primátorka Handlovej reaguje na útok na Fica: Šok a zdesenie! Úprimné slová
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO je zdesený z útoku na slovenského premiéra: V myšlienkach som s občanmi Slovenska
Bezpečnostný analytik Zábojník tvrdí, že útočníka, ktorý strieľal na Roberta Fica mali spacifikovať po prvej rane.
Foto
Bezpečnostný analytik Zábojník o atentáte na Fica: Strelca mali spacifikovať po prvej rane!
Na obrázku je súdna rada SR.
Aktualizované
Súdna rada odsúdila útok na premiéra: Ľudský život a zdravie je najdôležitejšou hodnotou, tvrdia
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Hlas ostro odsúdil útok na Roberta Fica: Strana vyjadrila svoje obrovské zhrozenie
Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Poľský prezident po atentáte na Fica: Robert, myslím na teba
Robert Fico a Zuzana Čaputová.
AktualizovanéFoto
Prezidentka Čaputová o atentáte na Roberta Fica: Je to útok na demokraciu!
Kráska je jednou z najžiadanejších modeliek súčasnosti.
Foto
Kendall Jenner ohúrila SEXY fotkami: Pozrite na to dokonalé telo! Z tých záberov vám bude horúco
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj odsúdil útok na slovenského premiéra Roberta Fica.
Zelenskyj reaguje na atentát na Fica: Silné slová ukrajinského prezidenta
Peter Žiga vníma útok na Roberta Fica ako útok na princípy slovenskej demokracie.
Žiga reaguje na atentát na Roberta Fica: Ide o útok na princípy slovenskej demokracie!