Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2022 11:44 | Ukrajina vojenský konflikt

Invázia na Ukrajinu Putinovi nevychádza podľa plánu, prezradil expert: Jeho pozícia sa môže oslabiť

Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie je podľa Zdeňka Petráša z českej Univerzity obrany dôkazom toho, že invázia na Ukrajinu ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi nevychádza podľa plánu. Podľa odborníka by tento krok mohol oslabiť Putinovu pozíciu.

Petráš to povedal ČTK. Rusko vyhlásilo čiastočnú mobilizáciu v stredu, chce povolať 300.000 rezervistov, hlavne ruských občanov v zálohe a s vojenskou skúsenosťou. Mobilizácia začne okamžite.

"Tento krok v každom prípade znamená, že to Putinovi nevychádza podľa plánu. Putin to ale musí zaobaliť do niečoho iného, ​​nesmie otvorene povedať ruskej verejnosti, že konflikt na Ukrajine podľa plánu nejde," povedal Petráš. Putin sa podľa neho musí snažiť o to, aby mobilizácia nevyvolala averziu v ruskej spoločnosti. Preto podľa neho tie slová ruského prezidenta o tom, že Západ ohrozuje Rusko a jeho celistvosť.

"Ťažko ale povedať, či sa mu to podarí, je to príliš čerstvá informácia. Každopádne mobilizácia by sa mala niesť v duchu podpory spoločenskej mienky, spoločenskou odhodlanosťou chrániť vlasť, bojovať za vlasť. A vyhlásiť mobilizáciu za účelom posilnenia aktivít na Ukrajine by mohlo oslabiť Putinovu pozíciu. On ju naopak potrebuje posilniť. Bude robiť všetko pre to, aby v ruskej spoločnosti zavládol pocit toho, že Rusko je ohrozené. Či sa mu to podarí, nikto nepovie," uviedol odborník.

Podstatným bodom podľa neho je, že sa mobilizácia bude týkať aj obyvateľov ruskej národnosti, čomu sa Putin doteraz snažil vyhnúť. "Používal jednotky, ktoré boli aktívne, v tých vojaci ruskej národnosti boli, to áno. Ale na posilnenie súčasných jednotiek regrutoval ľudí z národnostných menšín, boli to napríklad Dagestánci, nešlo o Rusov. Nechcel vyvolávať averziu proti tomu, čo sa na Ukrajine deje, " uviedol Petráš.

Hovorí sa o 300.000 rezervistoch, podľa Petráša je ale otázkou, koľko skutočne sa ich podarí zmobilizovať. Nevie sa podľa neho tiež, či rezervisti vytvoria samostatné jednotky alebo budú priradení k súčasným jednotkám ako posily. Podľa Petráša sa rezervisti na front každopádne nedostanú v najbližších dňoch. "Ide o ich prípravu, logistiku, musia sa vystrojiť, uskutočniť sa nejaké stmeľovacie cvičenia. Nejde o hodiny, ani o dni, je to vec minimálne niekoľkých týždňov," povedal Petráš.

Otázkou ale potom podľa neho tiež je, ako by sa teraz mala zachovať Ukrajina, ktorá v posledných týždňoch uskutočnila na severe úspešnú protiofenzívu. "Ak by mala pokračovať a ďalej držať operačnú iniciatívu, alebo či by bolo výhodnejšie opevniť dobyté pozície a čakať, čo z tej mobilizácie vzíde," uviedol Petráš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému