Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2022 08:00 | Správy | Domáce správy
Video

Odchádzajúci minister školstva Gröhling exkluzívne: Prezradil akého nástupcu sa obáva!

Posledný rozhovor vo funkcii. Minister školstva Branislav Gröhling (48) podal spolu so svojimi kolegami z SaS tento týždeň demisiu.

Momentálne čaká na to, kým ho funkcie zbaví prezidentka, dovtedy ešte dokončuje posledné veci v rezorte. V rozhovore s Novým Časom hovorí o tom, aký veľký problém je s chýbajúcimi učiteľmi, čo budú školy robiť s drahými energiami aj o tom, aký plat by mal mať pedagóg na Slovensku.

Bolo nevyhnutné skončiť na poste ministra školstva na začiatku školského roka?

Jednoznačne áno, hoci toto rozhodnutie dlho dozrievalo. Za posledné dva roky sme zažívali malé aj veľké súboje s pánom ministrom Matovičom o obsahových a hodnotových veciach. Bojovali sme proti zatváraniu škôl, boli diskusie ohľadom príspevku na deti, žiadali sme peniaze na zvyšovanie platov zamestnancov v školstve, tam sme zažili niekoľkotýždňové vydieranie učiteľov, aj tak to dopadlo tak, ako sme chceli. Momentálne diskutujeme o Ukrajine, diskutujeme o energiách, o peniazoch na energie, a takto sa nedá vládnuť.

Keď chceme robiť reformy, keď chceme plniť Plán obnovy EÚ, tak musíme byť v nejakom súzvuku a musíme pokračovať všetci spoločne, a toto sa nedá. Toto nie je normálne vládnutie, a preto bolo potrebné povedať dosť. Dali sme nejaký čas na to, aby aj koaliční partneri si uvedomili, čo rozprávame a aby nás brali vážne. Je vidieť, že nás nebrali vážne, a teda bohužiaľ, sme podali všetci demisiu.

Aký bol najväčší problém s ministrom Matovičom?

Nechcem to teraz úplne zosmiešňovať, ale myslím to úplne vážne: ráno vznikne nejaká myšlienka v hlave pána Matoviča, poobede povie, že to ide realizovať, a na druhý deň si vytvorí nejaký návrh. Vôbec nebude počúvať ľudí okolo, odborníkov a povie si, že idem to pretlačiť – ako on hovorí, že bagrom alebo buldozérom – pretlačí to cez Národnú radu, a potom príde na to, že to je naozaj problém.

A takto to bolo pri množstve, množstve rôznych opatrení, kde sme zvádzali malé verbálne súboje, že tie návrhy nie sú dobré a že treba počúvať všetkých ľudí okolo. Takto sa naozaj nedá vládnuť, a to vidíte na krúžkovnom - to bola obrovská téma – a na tom, ako to teraz skončilo. Nevieme takto vládnuť, nevieme takto fungovať.

Čo budú vaše posledné kroky v týchto pár dňoch na ministerstve školstva?

My sme sa snažili pripraviť začiatok školského roku, aby sa otvorili školy, aby sme mali distribuované samotesty na covid, aby sme sa postarali o začleňovanie žiakov v rámci Ukrajiny, aby sme zozbierali dáta - lebo prvé dva týždne sa zbierajú dáta všetkých detí a nastavuje sa celý školský rok.

Druhá vec je, že som sa s kolegami snažil, aby sme dotiahli druhú platbu plánu obnovy, aby nebol nejaký problém. Môžem potvrdiť, že v rámci druhej platby máme hotové všetko, takže na konci tohto roku prídu všetky investície, ktoré mali byť do školstva.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!