Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2022 20:44 | Správy | Zahraničné správy

Yellenová o clách uvalených na Čínu: Treba ich prekonfigurovať spôsobom, ktorý by bol strategickejší

Spojené štáty zvažujú zrušenie niektorých represívnych ciel, ktoré uvalil na Čínu bývalý prezident Donald Trump v snahe zmierniť rastúcu infláciu.

Uviedla to v stredu ministerka financií Janet Yellenová.

Niektoré americké clá na čínsky dovoz v hodnote stoviek miliárd dolárov v júli vypršia, pokiaľ nebudú obnovené. A prezident Joe Biden čelí rastúcim výzvam, aby sa ich zbavil a pomohol tak bojovať proti inflácii, najvyššej za štyri desaťročia.

Yellenová povedala americkým zákonodarcom, že administratíva poskytne viac informácií o plánoch s clami "v najbližších týždňoch". Biden zdedil clá, ktoré zaviedol jeho predchodca Trump začiatkom roku 2018 v rámci boja proti čínskym obchodným praktikám, no zmeny robí len pomaly.

Yellenová povedala, že hoci sa Peking "previnil nekalými obchodnými praktikami", opatrenia "naozaj neboli navrhnuté tak, aby slúžili našim strategickým záujmom".

Vyššie náklady, ktoré nakoniec "zaplatili Američania, nie Číňania, poškodili amerických spotrebiteľov a podniky," povedala ministerka počas tzv. grilovania pred Výborom pre spôsoby a prostriedky (Ways and Means Committee) amerického Kongresu.

Bidenova administratíva zvažuje, ako možno represívne clá "prekonfigurovať spôsobom, ktorý by bol strategickejší," povedala Yellenová, ktorá očakáva, že v najbližších týždňoch bude môcť poskytnúť pevný časový plán.

Ceny potravín a benzínu v USA strmo vzrástli pre problémy v dodávateľských reťazcoch, ktoré spôsobili blokády spojené s ochorením COVID-19 a ruská invázia na Ukrajinu. To prinútilo Federálny rezervný systém (Fed) agresívne zvýšiť úrokové sadzby v snahe bojovať proti inflácii. Podporovatelia plánu tvrdia, že zrušenie ciel na čínske produkty by pomohlo zmierniť cenové tlaky, keďže by sa ich dovoz zlacnil.

Postupné zavádzanie ciel za éry Trumpa nakoniec pokrylo ročný dovoz z Číny za približne 350 miliárd USD (325,91 miliardy eur) v rámci odvety za krádež amerického duševného vlastníctva v Pekingu a nútený transfer technológií.

Prvé kolo opatrení má vypršať 6. júla, pokiaľ sa neobjaví požiadavka na ich pokračovanie, vtedy budú predmetom preskúmania. Biden v máji povedal, že "diskutoval" o ukončení ciel, ale to by pravdepodobne znamenalo politické riziko pre Biely dom, ktorý nechce byť označený za slabého voči Číne.

Predstavitelia Úradu amerického obchodného zástupcu (ÚSTR) uviedli, že oslovujú podniky a verejnosť so žiadosťou o vyjadrenie sa k predĺženiu ciel.

(1 EUR = 1,0739 USD)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica v Trenčíne má nového šéfa: Na post bol jediný uchádzač
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Váš Tip
V Banskej Bystrici vytvoria raj pre seniorov: Čo ich čaká v novom oddychovom priestore?
Na poslednej ceste Lillu († 17) odprevadili v bielej truhle, za ktorou kráčala užialená mama Judita.
Foto
Posledná rozlúčka talentovanej futbalistky († 17) plná sĺz: Dojemné, ako si ju mesto uctilo
Policajti sa s tak opitou vodičkou už dlho nestretli.
Rekordérka v Piešťanoch: Útla Ľubomíra nafúkala skoro ŠTYRI promile! Z VÝHOVORKY odpadnete
Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
ilustračné foto
Zvláštny ZÁPACH z bytu v Trnave: To, čo našli za dvermi, policajti nikdy nevyženú z hlavy
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka