Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2022 00:00 | Nové Časy

Kniha vs. e-kniha: Čo je viac eko?

Zistite, pri akom počte kníh kúpených za rok sa vám kvoli ekológii oplatí prejsť na čítačku.

Čítanie znižuje stres a zvyšuje poznávacie schopnosti a je základom vzdelávania a osobného rozvoja. Sú však knihy zlé pre planétu? Sú elektronické čítačky lepšie? Nedávne analýzy, ktoré porovnávali životný cyklus kníh a elektronických čítačiek, ukazujú, že to závisí od toho, koľko prečítate za rok.

Proces výroby papiera nie je úplne najlepší pre životné prostredie. „Výroba papiera zahŕňa ťažbu stromov, výrobu buničiny a bielenie, tvarovanie listov, sušenie a rezanie. Výroba papiera je proces náročný na vodné zdroje a pri procese rozvlákňovania a bielenia sa používa množstvo chemikálií, čo vedie k emisiám znečisťujúcich ovzdušie a vodu,“ hovorí Gregory A. Keoleian, riaditeľ Centra pre trvalo udržateľné systémy University of Michigan pre Popular Science. Našťastie, papier používaný v knihách sa zvyčajne pestuje udržateľným spôsobom, knihy sa dajú znova použiť a papier sa dá recyklovať.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Elektronické čítačky zachraňujú stromy, no na ich vytvorenie sa zbierajú iné prírodné zdroje vrátane lítia, medi a kobaltu, čo sú obmedzené zdroje, ktoré si vyžadujú deštruktívnu ťažbu v pásoch. Potom je tu energetická zložka. „Výroba elektronických čítačiek je relatívne energeticky náročná, využíva 100 kilowatthodín fosílnych palív a výsledkom je 66 libier oxidu uhličitého. Na jednu knihu, či už je recyklovaná, alebo nie, spotrebujete len dve kilowatthodiny a 100-krát menej skleníkových plynov,“ uvádza sa v analýze New York Times. To navyše nezahŕňa elektrinu na nabíjanie elektronického zariadenia alebo na ukladanie informácií na získanie.

Gregory A. Keoleian, riaditeľ Centra pre trvalo udržateľné systémy na UM School for Environment and Sustainability, hovorí, že hranica rentability pre knihy vs. elektronické čítačky je asi 60 kníh ročne. Svoju literárnu uhlíkovú stopu môžete ešte viac znížiť požičiavaním kníh alebo elektronických čítačiek z knižnice, nákupom použitých kníh a darovaním nepotrebných predmetov tým, ktorí ich budú používať.

Čítanie na elektronickej čítačke je menej náročné na zdroje ako na tablete. Spotrebuje asi iba polovicu energie. Pri čítačke je dôležitá aj spotreba elektriny na nabíjanie knihy. To totiž ovplyvní jej celkovú energetickú stopu. Pri knihe je dôležité predĺžiť jej životnosť knihy a zdieľať ju.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico
Foto
Desivá predtucha premiéra: Robert Fico predpovedal takmer pred mesiacom útok
Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila