Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2022 13:30 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Váš Tip

Šokujúce položky pre sociálnych pracovníkov v Bratislave: Prečo Vallov magistrát nakupuje kondómy a lubrikanty?

Skutočne bizarný nákup! Hlavné mesto nakúpilo zdravotnícky materiál na pomoc ohrozeným skupinám, v ktorom sa nachádzali aj naozaj netradičné položky.

Ide o lubrikačné gély, prezervatívy, ale aj tehotenské testy! Mesto sa podľa svojich slov nákupom týchto položiek snaží zvýšiť prevenciu pred pohlavnými chorobami u ohrozených skupín, napríklad u bezdomovcov či mladých ľudí. Martina Dulajová z občianskej iniciatívy Odvážne s rozumom však považuje takýto nákup za vyhodené peniaze, ktoré mohli byť použité na užitočnejšie veci. 

Na prvý pohľad to vyzerá, akoby sa na magistráte chystali na praktizovanie „najstaršieho remesla.“ Mesto v rámci zdravotníckeho materiálu na pomoc ohrozeným skupinám objednalo aj lubrikačné gély a kondómy. Tento krok ostro kritizuje Martina Dulajová z občianskej iniciatívy Odvážne s rozumom.

„Hlavné mesto SR nemá prostriedky na opravy ciest, ktoré vyzerajú ako tankodróm. Ale máme na to, aby sme dievčatám, ktoré si zarábajú najstarším remeslom v našom hlavnom meste, nakúpili lubrikačné gély, prezervatívy a tehotenské testy?!“ sťažuje sa ironicky Dulajová. Mesto sa však obhajuje tým, že takýto nákup bol nevyhnutný. Nie je však určený pre „ľahké devy“.

„Máme svoj mestský terénny tím, ktorý vykonáva terénnu sociálnu prácu a pomáha ohrozeným skupinám, napríklad ľuďom bez domova či mladým ľuďom. V rámci svojej práce, v priamom prostredí zraniteľných skupín obyvateľstva, sa zameriavajú aj na znižovanie zdravotných rizík, kam patrí aj prevencia šírenia pohlavných chorôb,“ vysvetľuje mesto. Práve preto bolo podľa nich potrebné nakúpiť aj prostriedky sexuálnej ochrany, „ktoré znižujú riziká prenosu pohlavných chorôb a ktoré sú aj podľa programu OSN pre boj s HIV či AIDS súčasťou prevencie HIV“.

Takéto vysvetlenie však Dulajovej nestačí. „Tak by ma naozaj zaujímalo, ako ľuďom bez domova pomohol lubrikačný gél? A nás, verejnosť, akým spôsobom aj s prezervatívom ochránil?“ pýta sa rozzúrene. Pripomína tiež, že mesto platí veľké peniaze občianskemu združeniu Vagus, ktoré má za úlohu práve starostlivosť o ľudí bez domova.

„Úprimne by som ocenila, keby nám mesto a mestské podniky prestali riadiť aktivisti a dali radšej priestor ľuďom, ktorí sa do toho naozaj rozumejú. Alebo odborníkov aspoň počúvali, radili sa s nimi a rešpektovali ich odporúčania či pripomienky,“ dodala Dulajová. Presnú sumu za nákup týchto pomôcok mesto ani Dulajová neuviedli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: oand, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?