Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Vojna na Ukrajine: Eurokomisia chce zásoby pre prípad chemických či jadrových hrozieb

Všetko podstatné sme Vám prinášali ONLINE.

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie budeme spoločne sledovať aj vo štvrtok.

01:25 Celosvetovým dopadom ruskej invázie na Ukrajinu sa vo štvrtok budú venovať ministri zahraničia krajín Severoatlantickej aliancie. K druhému dňu ich rokovania v Bruseli sa pripojí aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba, ktorý im načrtne možnosti, ako vojensky pomôcť krajine očakávajúcej veľkú ruskú ofenzívu na východe a juhu. S aliančnými ministrami zasadnú tiež zástupcovia vlád partnerských krajín vrátane Fínska a Švédska, medzi ktorých obyvateľmi po invázii vzrástla podpora vstupu do NATO.

01:08 Česká vláda rozhodla v stredu o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Malo by ísť o obranné zbrane v hodnote 133 miliónov korún (približne 5.435.582 eur), informoval spravodajský web ČT24. Viac sa dočítate v článku. 

00:18 Z ukrajinských miest bolo v stredu evakuovaných cez humanitárne koridory 4 892 civilistov, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR prevzala správu od stanice Sky News.

Úrady evakuovali ľudí cez 11 humanitárnych koridorov. Pre porovnanie, v utorok bolo z ukrajinských miest evakuovaných 3 846 ľudí, poznamenala stanica Sky News.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v stredu na sociálnej sieti Twitter oznámil, že do ukrajinského mesta Záporožie ležiaceho na juhovýchode krajiny sa podarilo v stredu z obliehaného Mariupola a ďalších oblastí evakuovať vyše 1 000 ľudí. Stalo sa tak po tom, čo viaceré pokusy MVČK prepraviť civilistov do bezpečia zlyhali.

23:22 Umelci z Volunteer Animation #Ukraine vytvorili neuveriteľne dojemné video o ľuďoch, ktorí vo vojne prišli o svoje životy. 

 

 

23:13 Tisíce ľudí si v stredu na protest proti zločinom páchaným ruskými silami na Ukrajine ľahlo na trávnik pred budovou nemeckého Bundestagu (Spolkového snemu) v Berlíne. Tento "ľudský koberec" mal byť pripomienkou toho, že počet nevinných obetí vojny neustále stúpa. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Aliancia ukrajinských organizácií zaznamenala účasť približne 5 000 ľudí. Mnohí boli oblečení v ukrajinských národných farbách a pod očami mali namaľované červené slzy. Na úvod skandovali heslá požadujúce, aby Nemecko okamžite prijalo embargo na ruský plyn a ropu. "Nechajte si vaše sľuby, konajte hneď!" vyzývali. Viac sa dočítate v článku.

Otvoriť galériu
Otvoriť galériu
22:52 Na Ukrajine sa za dnešok z miest zasiahnutých bojom podarilo evakuovať skoro 4900 ľudí, informovala na facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z nich asi 1170 sa vlastnými autami dopravilo z obliehaného Mariupolu do Záporožia. Ďalších 2515 ľudí sa do relatívneho bezpečia podarilo dopraviť z Vasylivky, Berďanska alebo Melitopolu.

22:38 Jazero v litovskom hlavnom meste Vilnius nachádzajúce sa neďaleko ruského veľvyslanectva bolo v stredu na protest proti ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine zafarbené na krvavočerveno. Informovali o tom miestne médiá.

22:29 Ukrajina bude potrebovať po vojne s Ruskom aktualizovanú verziu Marshallovho plánu, aký Spojené štáty ponúkli Európe po skončení druhej svetovej vojny. V stredu to vyhlásil eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hahn si myslí, že Ukrajine by takýto plán pomohol rýchlo sa zotaviť zo škôd spôsobených ruskou vojenskou agresiou a tiež by prispel k jej zblíženiu sa s EÚ. Opravy zdevastovanej krajiny by podľa neho bez poskytnutia primeranej pomoci mohli trvať desaťročia.

22:19 Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že s cieľom zlepšiť pripravenosť a reakciu EÚ na riziká pre verejné zdravie vyplývajúce z chemických, biologických, rádiologických a jadrových hrozieb (CBRN) vytvára strategické rezervy kapacít na odozvu v prípade takýchto rizík prostredníctvom Mechanizmu v oblasti civilnej ochrany EÚ.

22:11 Spojené štáty obvinili ruského oligarchu Konstantina Malofejeva z pokusu o obídenie naňho uvalených sankcií. V stredu o tom informoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland, ktorého cituje agentúra AFP. "Po tom, ako naňho Spojené štáty uvalili sankcie, sa ich Malofejev pokúsil obísť s pomocou komplicov, ktorí mali tajne nadobudnúť a ovládať médiá po celej Európe,“ povedal Garland novinárom.

21:52 V Poľsku zatkli dvoch bieloruských občanov za údajnú špionáž pre Minsk. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na desať rokov. V stredu o tom informovala regionálna prokuratúra v meste Poznaň, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Poľská prokuratúra podozrieva zadržaných Bielorusov z vykonávania prieskumu vojenských objektov a dôležitej civilnej infraštruktúry. Zadržali ich predbežne na tri mesiace.

21:46 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v stredu na sociálnej sieti Twitter oznámil, že do ukrajinského mesta Záporožie ležiaceho na juhovýchode krajiny sa podarilo v stredu z obliehaného Mariupola a ďalších oblastí evakuovať vyše 1000 ľudí. Stalo sa tak po tom, čo viaceré pokusy MVČK prepraviť civilistov do bezpečia zlyhali.

21:34 Pri debatách o európskej bezpečnosti je pre Slovensko najdôležitejšia otázka súvisiaca s ruskou agresiou voči Ukrajine. Uviedol v stredu večer šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po príchode na dvojdňové rokovania šéfov diplomacií NATO v Bruseli (6.-7.3), informuje spravodajca TASR.

Korčok pred novinármi ocenil hrdinské úsilie ukrajinských síl. "U nás na Slovensku vidíme, že bránia svoju vlasť, obetujú svoje životy aj za našu slobodu," opísal situáciu. Zdôraznil, že z hľadiska debát medzi spojencami z NATO je nevyhnutné udržať poskytovanie vojenskej aj politickej podpory pre Ukrajinu a pomáhať jej tak posilniť obranyschopnosť, čo teraz najviac potrebuje.

21:14 Poľská vláda vydala príručku s návodom, ako sa pripraviť na vojnu. Poliakom v nej radí, čo robiť v prípade útokov konvenčnými, chemickými, ale aj jadrovými zbraňami. Zároveň opisuje, akým spôsobom by pred nimi občanov varovala, informuje v stredu britská spravodajská stanica Sky News.

21:00 Nemecká vláda v stredu predstavila veľký balík reforiem s cieľom zvýšiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov, splniť svoje klimatické ciele a stať sa nezávislou od dovozu energie z nepriateľských krajín, ako je Rusko.

20:50 Rusku môže trvať až mesiac, kým preskupí svoje sily na veľký útok na východnú Ukrajinu. Tvrdí to nemenovaný predstaviteľ Západu, ktorý to uviedol pod podmienkou anonymity. Podľa neho je „rozumný odhad“ tri až štyri týždne, kým jednotky, ktoré sa stiahli z oblasti okolo Kyjiva a severnej Ukrajiny, budú opäť vyzbrojené a premiestnené do Donbasu na východe Ukrajiny.

20:46 Sedemdesiat percent amerických občanov považuje Ruskú federáciu za nepriateľa Spojených štátov. Vyplýva to z prieskumu výskumného centra Pew, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. Z prieskum tiež vyplynulo, že 24 percent Američanov vníma Rusko ako konkurenta, pričom tri percentá občanov ho považujú za partnera Washingtonu.

20:39 Fínski colníci cez víkend zabavili tri zásielky vypožičaných cenných umeleckých diel, ktoré sa vracali do Ruska z talianskych a japonských múzeí a galérií. Urobili tak v súvislosti so sankciami, ktoré na Rusko uvalila EÚ. V stredu o tom informovali colné úrady. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters. "Zásielka obsahovala umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty," uviedol riaditeľ colného úradu Hannu Sinkkonen. Dodal, že kvôli poisteniu boli diela ohodnotené na viac ako 42 miliónov eur.

20:25 Vo Fínsku sa v súčasnosti vedú politické diskusie o jeho bezpečnosti a obrane, pričom v hre je aj žiadosť o vstup do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v stredu večer fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto po príchode na dvojdňové rokovania šéfov diplomacií NATO v Bruseli.

20:09 Ruské jednotky sa úplne stiahli z oblastí ukrajinských miest Kyjev a Černihiv. V Rusku a Bielorusku teraz pravdepodobne doplnia zásoby, aby sa pripravili na ofenzívu na východe Ukrajiny, uviedli v stredu vysokopostavení predstavitelia amerického ministerstva obrany, informuje TASR podľa správ americkej televízie CNN a britskej stanice Sky News.

19:58 Británia do konca tohto kalendárneho roka ukončí dovoz ruskej ropy a uhlia a zakáže investície Spojeného kráľovstva v Rusku. Tieto kroky sú súčasťou nového balíka sankcií voči Moskve pre jej agresiu na Ukrajine.

Britská vláda tiež oznámila zmrazenie aktív Credit Bank of Moscow a Sberbank, najväčšej ruskej banky, a uvalila zákaz cestovania a zmrazenie aktív na ďalších osem bohatých Rusov.

19:53 Veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová v stredu povedala, že Čína sa necíti „komfortne“ v súvislosti s podporou Ruska a jeho agresie na Ukrajine. „Môžem vám povedať, že je pre Čínu táto pozícia nepríjemná a všimnete si, že vo väčšine hlasovaní sa zdržali, nehlasovali za Rusko, ale zdržali sa,“ poukázala v rozhovore pre CNN na to, akú pozíciu Peking zaujal počas hlasovaní na pôde OSN.

19:48 Východoukrajinské priemyselné mesto Severodoneck ležiace v Luhanskej oblasti čelilo v stredu intenzívnemu ostreľovaniu zo strany ruských síl. Oznámil to gubernátor tejto oblasti Serhij Hajdaj na komunikačnej platforme Telegram s tým, že horieť začalo v dôsledku ostreľovania desať výškových budov. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice CNN. "Rusi ostreľovali Severodoneck - 10 výškových budov horí," napísal Hajdaj na Telegrame. Dodal, že informácie o prípadných obetiach zatiaľ nie sú známe. Podľa spravodajcov AFP zasiahli strely aj obchodné centrum a neďaleké garáže.

19:41 Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby vyhlásil okamžité prímerie vo vojne na Ukrajine. Zároveň dodal, že Maďarsko vyhovie ruskej požiadavke platiť za dodávky zemného plynu v rubľoch.

19:37 Spojené štáty sa nebudú zúčastňovať na zasadnutiach skupiny G20, na ktorých bude prítomná Ruská federácia. V stredu to oznámila americká ministerka financií Janet Yellenová. TASR prevzala správu od americkej televízie CNN.

19:29 Nemecko po prvý raz zaradí do výzbroje svojej armády ozbrojené drony. Parlamentný výbor pre obranu v stredu schválil nákup 140 rakiet pre drony typu Heron TP z Izraela v rámci zmluvy v hodnote takmer 153 miliónov eur. Nemecká armáda doteraz mohla používať drony iba na prieskumné účely. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje z nemeckého Spolkového snemu.

19:09 Najmenej 1563 civilistov bolo zabitých a 2213 utrpelo zranenia od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vyplýva to z údajov Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zverejnených v stredu, informuje televízia CNN.

OHCHR sa však domnieva, že "skutočné počty sú značne vyššie, keďže informácie z niektorých oblastí, kde prebiehajú intenzívne boje, meškajú a mnohé správy je ešte potrebné overiť".

18:53 Tureckí vojenskí potápači zneškodnili námornú mínu plávajúcu v Čiernom mori. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu išlo už o tretiu mínu, ktorá sa našla v tureckých vodách. V stredu o tom informovalo turecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

18:45 Európskej únii sa v stredu nepodarilo dosiahnuť konsenzus na nových sankciách proti Rusku, ktoré navrhla Európska komisia (EK). Dôvodom sú podľa nemenovaných zdrojov technické otázky, medzi nimi napríklad aj možné dôsledky prípadného zákazu dovozu uhlia na existujúce zmluvy s Ruskou federáciou. TASR prevzala túto informáciu od agentúry Reuters.

18:38 V ukrajinskom meste Hostomeľ, ktoré 35 dní okupovali ruské sily, je nezvestných viac ako 400 ľudí. Povedala to v stredu ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová, ktorú cituje agentúra Reuters. "Po 35 ddňoch okupácie je v Hostomeli nezvestných vyše 400 osôb. Svedkovia tvrdia, že niektorí z nich boli zabití, avšak kde sa nachádzajú ich pozostatky, nie je známe," povedala Denisovová.

18:01 Ruský prezident Vladimir Putin označil v stredu správy o zločinoch údajne spáchaných ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča za "surové a cynické provokácie" pochádzajúce od vlády v Kyjeve. Putin to povedal počas telefonátu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, oznámil Kremeľ. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

18:00 Na ruského oligarchu Romana Abramoviča, zdá sa, začínajú doliehať sankcie uložené z dôvodu invázie Ruska na Ukrajinu. Ako referuje web denníka Marca s odvolaním sa na britský The Sun, Abramovič sa obracia na bohatých priateľov v nádeji, že mu budú môcť požičať peniaze.

17:43 Ruský volejbalový zväz (VVF) sa obrátil na Športový arbitrážny súd a požaduje po medzinárodnej federácii FIVB odškodnenie za odobrané usporiadateľstvo majstrovstiev sveta mužov. VVF vyčíslil straty na takmer 80 miliónov dolárov.

17:35 USA v stredu ohlásili sankcie zamerané na dve dospelé dcéry ruského prezidenta Vladimira Putina. Okrem sankcií voči dcéram šéfa Kremľa, Marii Putinovej a Kateriny Tichonovovej, sú sankcie namierené aj voči ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, manželke a deťom ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a členom Bezpečnostnej rady Ruska, vrátane bývalého ruského prezidenta a premiéra Dmitrija Medvedeva. Sankcie bránia členom Putinovej blízkej rodiny využívať americký finančný systém a znamenajú zmrazenie všetkého ich majetku v USA.

17:35 Fínsko zabavilo umelecké diela v hodnote 42 miliónov eur, ktoré sa vracali do Ruska z dočasných pôžičiek v talianskych a japonských múzeách. Urobilo tak s ohľadom na sankcie, ktoré uvalila Európska únia na Rusko kvôli invázii na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na fínsku colnú správu.

17:34 Rusko musí podľa Senátu niesť následky za rozpútanie vojny proti Ukrajine vrátane platby reparácií. Horná parlamentná komora v stredu tiež vo svojom stanovisku konštatovala, že vraždenie civilistov v ukrajinských mestách nesie všetky znaky vojnového zločinu podľa medzinárodného práva a že únosy obyvateľov Ukrajiny do Ruska sú neospravedlniteľné. Ruskí predstavitelia, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny, musia byť podľa Senátu postavení pred súd a potrestaní. Takmer totožné uznesenie prijala Snemovňa jednomyseľne v utorok.

17:31 Starosta obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol, ktoré čelí intenzívnym útokom ruských síl, obvinil Rusko z prevádzkovania mobilných krematórií s cieľom zničiť dôkazy o zabíjaní civilistov. TASR prevzala správu zo stanice Sky News.

17:26 Británie dnes zmrazila aktiva ruské instituce Sberbank a Moskevské kreditní banky. Oznámila, že v rámci odvetných opatření za válku na Ukrajině do konce letošního roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí i ropy. Uvalila také sankce na dalších osm oligarchů, informovala agentura Reuters.

17:23 Holandsko zadržalo 14 superjácht v ruskom vlastníctve, zmrazilo 516 miliónov eur v aktívach a zablokovalo 155 miliónov eur v transakciách v rámci sankcií uvalených na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru.

17:16 Väčšina obyvateľov Poľska v súvislosti s udalosťami na susednej Ukrajine podporuje zavedenie povinného základného vojenského výcviku pre verejnosť. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky v stredu zverejnil denník Rzeczpospolita.

16:52 Spojené štáty oznámili ďalšie sprísnenie protiruských sankcií, ktoré zahŕňa prerušenie všetkých väzieb medzi americkým finančným systémom a inštitúciami Sberbank a Alfa Bank, zákaz nových investícií v Rusku a nové opatrenia proti "ruským elitám" vrátane dospelých detí prezidenta Vladimira Putina. Kroky vo vyhlásení prezentoval Biely dom s tým, že sú súčasťou spoločného postupu USA s partnermi v Európskej únii a skupine G7. Hovorí o odvete za ruské "zverstvá na Ukrajine, okrem iného v Buči".

16:49 Vojna na Ukrajine môže trvať ešte mesiace či dokonca roky, zatiaľ totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin upustil od svojich ambícií ovládnuť celú Ukrajinu. V stredu to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

16:41 Rada Európskej únie v stredu schválila návrh na vyššie úvodné finančné prostriedky zo zdrojov REACT-EU a na uľahčenie financovania základných potrieb utečencov z Ukrajiny. Tento rok sa vyplatí spolu 3,5 miliardy eur v rámci zvýšeného počiatočného financovania zo zdrojov REACT-EU a z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Väčšia časť prostriedkov sa vyplatí členským štátom únie s vyšším počtom príchodov utečencov, či už sú tranzitnou alebo cieľovou krajinou. Rada o tom informovala na svojej internetovej stránke.

16:35 Británia daruje Ukrajine približne 20 sanitiek, ktoré nahradia ukrajinské záchranárske vozidlá zničené ruskými útokmi. V stredu to oznámila ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. TASR správu prevzala z oficiálneho portálu britskej vlády Gov.uk.

16:31 Satelitné zábery z marca, ktoré má Nemecko k dispozícii, poskytujú závažné dôkazy odporujúce tvrdeniam Ruska, že jeho sily neboli zapojené do zabíjania civilistov ukrajinskom v meste Buča. Novinárom to v stredu povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, informuje agentúra AFP.

16:28 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) bude vo štvrtok hlasovať o pozastavení členstva Ruska v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) za jeho inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila hovorkyňa predsedu VZ OSN Paulina Kubiaková s tým, že hlasovanie sa uskutoční o 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ).

16:18 Ruskí vojaci znásilnili v ukrajinskom meste Buča najmenej 25 žien a dievčat. Splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre oblasť ľudských práv Ľudmyla Denisovová to v utorok povedala britskej stanici BBC.

16:06 Česká Poslanecká snemovňa prijala v stredu uznesenie, v ktorom uznala sovietsky hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 a 1933 za zločin genocídy proti ukrajinskému ľudu. Českí poslanci zároveň prirovnali udalosti z 30. rokov minulého storočia so súčasnou situáciou na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. TASR informuje na základe správy hovorcu predsedníčky českej poslaneckej snemovne Martina Churavého a českého spravodajského portálu Novinky.cz.

16:04 Ruský prezident Vladimir Putin potrebuje v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyhlásiť akúkoľvek formu dosiahnutého víťazstva do 9. mája, aby jeho reputácia neoslabila. Práve vtedy sa v Rusku koná každoročná vojenská prehliadka pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom. Ako referuje spravodajský web BBC, myslia si to viacerí predstavitelia Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

16:00 Nórsko sa pridalo k európskym krajinám, ktoré vypovedali ruských diplomatov. Ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldt v stredu oznámila, že traja ruskí diplomati vykonávali aktivity nekompatibilné s ich statusom.

15:58 Zahraničný výbor dolnej komory švajčiarskeho parlamentu tesnou väčšinou zamietol návrh Sociálnych demokratov na zákaz priameho aj tranzitného obchodu s plynom, ropou a uhlím zo strany firiem, v ktorých väčšinu kontroluje Rusko alebo osoby blízke Kremľu. Sociálni demokrati navrhovali zákaz obchodov týchto firiem do skončenia vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:56 Ukrajinská vláda vyzvala v stredu obyvateľov východnej časti krajiny, aby z oblasti okamžite odišli, inak budú v akútnom ohrození života. Ruská armáda sa totiž podľa Kyjeva pripravuje na novú ofenzívu na východe Ukrajiny. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. "Gubernátori Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti vyzývajú obyvateľov, aby tieto územia opustili, a robia všetko pre to, aby evakuácia prebehla organizovaným spôsobom," napísala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková prostredníctvom aplikácie Telegram.

15:38 Predseda vlády Maďarska vyhlásil, že jeho krajina by nemala problém platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch. Ak o to Moskva požiada, Budapešť tak urobí, citovala Viktora Orbána agentúra Reuters. Putin už predtým podpísal výnos požadujúci, aby európski zákazníci platili za ruský plyn rubľami, ktoré získajú výmenou eur či inej meny v ruskej banke; Európska únia takýto model odmieta.

15:37 Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom navrhol vyhlásiť okamžité prímerie na Ukrajine. Šéfa Kremľa tiež pozval na mierové rokovania v Budapešti s ukrajinským a francúzskym prezidentom Volodymyrom Zelenským a Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Putin zareagoval pozitívne, ale uviedol, že bude mať podmienky, povedal Orbán podľa agentúr na tlačovej konferencii v Budapešti.

15:22 Špeciálne brigády ruskej armády v juhoukrajinskom Mariupoli zbierajú a následne v mobilných krematóriách pália telá zavraždených obyvateľov, aby zamaskovali zločiny, akých sa dopustili iné ruské jednotky na predmestiach Kyjiva či v Sumskej oblasti. Na Telegrame o tom informovala mariupoľská mestská rada.

15:10 Rusko tvrdí, že v obavách z nedodržania záväzkov sa rozhodlo zaplatiť svoje zahraničné dolárové dlhopisy v rubľoch. Prostredníctvom svojej oficiálnej stránky o tom v stredu informovalo tamojšie ministerstvo financií. Uvedený rezort vyhlásil, že bol nútený splatiť 649,2 milióna dolárov veriteľom v rubľoch po tom, čo korešpondenčná banka odmietla vykonať platobné pokyny. Ministerstvo financií tak muselo zabezpečiť domácu finančnú inštitúciu na vykonanie potrebných platieb. Neuviedlo však, či bola platba v rubľoch akceptovaná.

14:55 Slovensko sa zaobíde aj bez uhlia dovážaného z Ruska, a preto ho zákaz dovozu tohto energetického nosiča neohrozí. Povedal to v stredu po rokovaní vlády minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Sankcia, ktorá má odstaviť Rusko od peňazí EÚ, však podľa Sulíka ešte viac zvýši ceny plynu. "Vieme s tým žiť. Odstavujeme naše uhoľné elektrárne a navyše tá, ktorá beží v Novákoch, ide na slovenské uhlie," povedal minister. Elektráreň Vojany, ktorá čierne uhlie z dovozu spaľovala, je už dlhší čas utlmená. Minister dodal, že uhlie dovážajú aj železiarne U. S. Steel Košice, no tie majú v súčasnosti dostatočnú zásobu uhlia a vedia si nájsť aj alternatívnych dodávateľov.

14:52 Nemecká centrálna banka kritizovala tamojšie finančné inštitúcie za príliš prísny výklad represívnych opatrení voči Rusku za vojnu na Ukrajine. "Sem-tam vidíme, že sankcie sa uplatňujú až prehnane," povedal v stredu pre finančný denník Handelsblatt člen predstavenstva Bundesbank Joachim Wuermeling. Podľa neho by finančné inštitúcie napríklad nemali vylučovať občanov s ruským pozadím len pre obavy z porušenia sankcií. "Finančné inštitúcie si musia dávať pozor, aby zachovali zmysel pre proporcie a nikoho neúmyselne neznevýhodnili," vyhlásil.

14:50 Dodávky plynu pre Maďarsko sú založené na bilaterálnej zmluve s platobným záväzkom voči Gazpromu splatným v máji. Budapešť momentálne pracuje na riešení tejto platby, uviedol v stredu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14:45 Pápež František v stredu odsúdil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča, kde boli v masových hroboch i v uliciach mesta nájdené desiatky tiel. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters."Nedávne správy týkajúce sa vojny na Ukrajine priniesli namiesto úľavy a nádeje svedectvá o nových krutostiach, akou je i masaker v Buči," uviedol František ku koncu svojej týždennej generálnej audiencie.

Otvoriť galériu

14:20 Európska komisia (EK) v stredu zverejnila odporúčanie o akademickom a profesionálnom uznávaní odborných kvalifikácií pre utečencov z Ukrajiny. Orgánom členských štátov EÚ poskytne usmernenia a praktické rady na zabezpečenie rýchleho, spravodlivého a flexibilného procesu uznávania odborných kvalifikácií, informuje spravodajca TASR.

14:15 Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že nemá informácie o ostreľovaní ruských pohraničníkov v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ukrajinou. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.  Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt totiž v stredu uviedol, že v utorok boli mínometmi ostreľované pozície príslušníkov ruskej pohraničnej stráže. Ruská strana pritom podľa Starovojta paľbu opätovala, avšak nezaznamenala žiadne obete ani škody.

14:11 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že vyjednávania s Ukrajinou pokračujú napriek obvineniam Ruska z vojnových zločinov voči civilistom v meste Buča pri Kyjive. Peskov v stredu povedal, že rozhovory pokračujú, ale odhalenia z Buče, ktoré označil za „zinscenované“, ich zabrzdili a cesta vpred „je dosť dlhá“. „Pracovný proces pokračuje, ale stáva sa oveľa ťažším, ako by sme chceli. Samozrejme, by sme radi videli viac dynamiky z ukrajinskej strany, ale proces sa nezastavil a pokračuje,“ povedal Peskov.

14:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z toho, že používa hlad civilistov ako vojnovú zbraň. Tvrdí, že ruskí vojaci sa zámerne zameriavajú na základné zásoby potravín pre Ukrajinu.

13:48 Európsky finančný systém sa úspešne vyrovnáva s vojnou na Ukrajine a so západnými protiruskými sankciami. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos.

13:37 Rusko v stredu oznámilo, že uhradilo platbu za zahraničný dlh denominovaný v dolároch v rubľoch v dôsledku západných sankcií za jeho inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva financií.

13:35 Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková obvinila Rusko zo šírenia dezinformácií na ospravedlnenie jeho vojny na Ukrajine. „Keď ruské tanky ničia ukrajinské mestá, kremeľská propagandistická mašinéria cenzuruje spravodajstvo, obmedzuje sociálne médiá, šíri dezinformácie a trestá tých, ktorí sa odvážia povedať pravdu,“ povedala Baerbocková. Cieľ toho je podľa nej jasný a cynický: „demoralizovať odvážnych ľudí na Ukrajine a zároveň držať Rusov v nevedomosti“.

13:31 V Rusku každý deň pochovávajú vojakov, ktorí zahynuli na Ukrajine, napísala dnes ruská služba BBC. Britská verejnoprávna stanica zároveň zanalyzovala dostupné informácie o padlých ruských vojakoch a dospela k záveru, že zhruba 20 percent identifikovaných zabitých členov ruských ozbrojených síl sú dôstojníci. Ruské ministerstvo obrany naposledy 25. marca pripustilo 1351 zabitých vojakov na Ukrajine. Ukrajinská armáda uvádza výrazne vyšší počet ruských strát, a to cez 18.600 vojakov.

13:25 Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) odcestuje vo štvrtok 7. apríla vo večerných hodinách do ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Ako uviedol v dnešnom krátkom vyhlásení, do Kyjeva s ním bude cestovať aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a spolu navštívia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

13:15 Guvernér Serhij Hajdaj povedal, že množstvo zabitých a rozsah skazy v tejto ukrajinskej oblasti môžu byť ešte horšie než v mestách Mariupol, Buča a Irpiň.

13:07 Masaker civilistov v ukrajinskom meste Buča označil predseda opozičnej strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini za hrôzu. Keď dostane k tomu videá, maže ich, nepreposiela ich ďalej. Verí, že vinníci, ktorí tento zločin spáchali, budú potrestaní. Pellegrini to povedal v rádiu Expres v relácii Braňo Závodský Naživo. Za masaker civilistov v Buči obviňuje Ukrajina ruskú stranu, tá to odmieta.

12:59 India, ktorá dosiaľ odmietala výslovne kritizovať inváziu na Ukrajinu v podaní Ruska, jej dlhoročného partnera, v utorok zmenila rétoriku. Informuje o tom spravodajský portál CNN. Krajina odsúdila zabíjanie civilistov v ukrajinskej Buči neďaleko Kyjiva a vyzvala na nezávislé vyšetrovanie.

„Nedávne správy o zabíjaní civilistov v Buči sú hlboko znepokojujúce. Jednoznačne odsudzujeme tieto vraždy a podporujeme výzvu na nezávislé vyšetrovanie,“ povedal T. S. Tirumurti, stály zástupca Indie pri OSN. Vo svojom vyjadrení však nespomenul Rusko.

12:54 Európska únia (EÚ) by mala podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela zvážiť spôsoby poskytnutia azylu ruským vojakom ochotným dezertovať z bojísk na Ukrajine. Podľa neho je udelenie azylu ruským dezertérom „cenný nápad, o ktorý by sme sa mali usilovať“. Podporil tak nápad, o ktorom už skôr hovorili niektorí europoslanci.

V prejave Európskemu parlamentu Michel vyjadril rozhorčenie nad „zločinmi proti ľudskosti, proti nevinným civilistom v Buči a mnohých ďalších mestách“ a vyzval ruských vojakov, aby neposlúchli rozkazy. „Ak sa nechcete podieľať na zabíjaní svojich ukrajinských bratov a sestier, ak nechcete byť zločincami, odhoďte zbrane, prestaňte bojovať, opustite bojisko,“ vyhlásil.

12:51 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktuálnu mapu k dianiu na Ukrajine.

 

12:49 Ukrajina nemôže tolerovať akúkoľvek nerozhodnosť západných štátov okolo nových sankcií voči Rusku, povedal dnes cez videomost pred spoločnou schôdzou oboch komôr írskeho parlamentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal tiež, že Rusko sa snaží na Ukrajine vyvolať nedostatok potravín a používať hlad ako zbraň. "Keď počúvame novú rétoriku ohľadom sankcií (...) nemôžeme tolerovať akúkoľvek nerozhodnosť po tom, čo vykonali ruské jednotky," povedal ukrajinský prezident a vyzval írskych zákonodarcov, aby zapôsobili na svojich kolegov z ďalších krajín EÚ a spoločne prijali tvrdšie postihy voči Moskve.

12:48 Americký výrobca čipov Intel zastavuje všetko podnikanie v Rusku. Stal sa tak ďalšou zahraničnou firmou, ktorá z krajiny odchádza pre ruskú vojnu na Ukrajine. „S okamžitou účinnosťou sme zastavili všetky podnikateľské činnosti v Rusku,“ uviedla firma v stredu vo vyhlásení.

12:45 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid označil zabíjanie civilistov v Buči na predmestí Kyjiva za „vojnové zločiny“. Ako referuje spravodajský web CNN, bolo to dosiaľ najdôraznejšie odsúdenie ruskej invázie na Ukrajine, pričom prvý raz niektorý z izraelských politikov pripísal vinu Rusku.

12:27 Nové sankcie, ktoré bude Európska únia prijímať voči Rusku pre inváziu na Ukrajine, sa budú "skôr či neskôr" týkať aj ruskej ropy a zemného plynu. Počas stredajšej rozpravy s poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu to uviedli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Viac si prečítajte tu: Európski lídri priblížili, o čom budú nové sankcie voči Rusku: Zníženie závislosti na Putinovi!

12:20 Čína v stredu vyhlásila, že správy a fotografie zachytávajúce mŕtvych civilistov v ukrajinskom meste Buča sú "hlboko rozrušujúce", a vyzvala na vyšetrenie týchto prípadov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otvoriť galériu

11:41 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu uviedol, že členské krajiny EÚ by mali uvažovať o ponúknutí azylu ruským vojakom, ktorí chcú dezertovať z bojísk na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AP. Michel v prejave Európskemu parlamentu vyjadril "pobúrenie nad zločinmi proti ľudskosti" i zločinmi voči nevinným civilistom v meste Buča i ďalších mestách. Následne Michel ruských vojakov vyzval, aby neposlúchali rozkazy.

11:30 Nórsko posilňuje prácu polície a spravodajských služieb, najmä v severnej časti krajiny susediacej s Ruskom. Plánuje na to vynaložiť 100 miliónov korún, ktoré by mali smerovať na vybavenie a zamestnancov. Ministerka spravodlivosti Emilie Enger Mehl informovala, že spravodajská služba považuje spravodajskú hrozbu zo strany Ruska v škandinávskej krajine za zvýšenú. Nórska vláda tiež chce uplatniť väčšiu kontrolu nad Svalbardom v Arktíde, kde je aj ruská osada. Podľa zmluvy z roku 1920 má Nórsko suverenitu nad Svalbardom, ale ostatné signatárske krajiny majú právo využívať jeho prírodné zdroje, a teda uhlie.

11:18 Grécko vyhosťuje zo svojho územia 12 ruských diplomatov v súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámilo tamojšie ministerstvo zahraničia. Podobný krok v posledných dňoch prijalo aj mnoho ďalších európskych krajín, ktoré dohromady vyhlásili za nežiaduce osoby cez 200 ruských diplomatických pracovníkov. Rusko prijme v reakcii na krok Grécka patričné ​​protiopatrenia, zareagovala podľa agentúry TASS hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

11:17 Kazašský minister zahraničných vecí Muchtar Tileuberdi uviedol, že jeho krajina neuznáva proruskými separatistami ovládané okresy v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé. Pripomenul však, že Kazachstan "sa nepridáva" k snahám Západu uvaliť sankcie na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu.

11:03 Úrady východoukrajinskej Luhanskej oblasti dúfajú, že sa im dnes podarí evakuovať civilistov cez päť humanitárnych koridorov, a vyzvali obyvateľov regiónu, aby odišli, kým je to bezpečné. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruské jednotky sa podľa informácií ukrajinskej strany preskupujú a pripravujú na novú ofenzívu v Donbase, ktorá zahŕňa aj Luhanskú oblasť. "Dostaneme preč všetkých, ak nám Rusi dovolia dostať sa na miesta stretnutia (pre evakuáciu). Pretože, ako vidíte, nie vždy dodržiavajú prímerie," napísal gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj na sociálnej sieti Telegram. "Vyzývam každého obyvateľa Luhanskej oblasti - evakuujte sa, kým je to bezpečné... Kým jazdia autobusy a vlaky - využite túto príležitosť," dodal.

10:51 Do brány ruského veľvyslanectva v Bukurešti dnes ráno narazilo osobné auto a začalo horieť. Denník Romania Libera naznačil, že vodič, ktorý zomrel, zrejme konal úmyselne. Vo svojom poslednom príspevku na facebooku sa totiž vyjadril kriticky k ruskej agresii na Ukrajine. Podľa ruskej ambasády ide zjavne o udalosť ovplyvnenú "protiruskou hystériou" v súvislosti s "provokáciou" v ukrajinskom meste Buča.

Otvoriť galériu

10:50 Roman Abramovič je jedným z ruských oligarchov, na ktoré dopadajú sankcie Západu. V Británii a USA pôsobiaci multimilionár má zablokovaný majetok a nemôže disponovať ani so svojimi dolárovými účtami. Preto vraj žiada svojich bohatých priateľov z Británie a USA, aby mu požičali hotovosť. Od ktorého hollywoodskeho režiséra má žiadať veľké peniaze?

10:41 Prostriedky protivzdušnej obrany už chránia nebo nad východným Slovenskom. Ozbrojené sily SR (OS SR) ich postupne presunuli do palebných postavení tak, aby pokryli čo najväčšiu časť východnej hranice Slovenska. Vzdušný priestor na hranici s Ukrajinou je tak monitorovaný 24 hodín denne. V tlačovej správe o tom informoval Štefan Zemanovič, hovorca OS SR.

10:40 O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo v pondelok 5. apríla 636 osôb, ktoré prekročili slovensko-ukrajinskú hranicu. Hraničnými priechodmi prešlo 649 mužov, 1 208 žien a 508 detí. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

10:37 Britská pobočka ruskej VTB banky je pripravená podať žiadosť o špeciálnu správu. Bola by tak ďalšou ruskou finančnou inštitúciou, ktorá doplatila na sankcie Západu proti Moskve za vojnu na Ukrajine. Uviedli to zdroje oboznámené s touto záležitosťou. VTB Capital sa má postaviť pred londýnsky súd v stredu. Požiada ho, aby nariadil tzv. špeciálnu správu, čo je forma platobnej neschopnosti, ktorá zabezpečuje minimálne narušenie finančných trhov. VTB, druhý najväčší poskytovateľ pôžičiek v Rusku, je jednou z niekoľkých finančných inštitúcií, na ktoré sa vzťahujú sankcie zo strany Spojeného kráľovstva.

10:31 Turecko presťahovalo svoje veľvyslanectvo na Ukrajine späť do Kyjeva po tom, ako ho minulý mesiac z bezpečnostných dôvodov evakuovalo. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v stredu. Postup ruských jednotiek v okolí Kyjeva prinútil Turecko minulý mesiac presunúť svoje veľvyslanectvo z ukrajinskej metropoly do mesta Černovice v blízkosti rumunských hraníc.

10:18 Francúzsky módny dom Chanel prestal predávať svoje produkty ľuďom, ktorí ich majú v úmysle priviezť do Ruska, kde zatvoril svoje obchody. Moskva a niektorí zákazníci spoločnosť obviňujú z toho, že je protiruská a hrozia bojkotom. Chanel argumentuje tým, že len dodržiava sankcie Európskej únie, ktoré zakazujú predaj luxusného tovaru v hodnote viac ako 300 eur do Ruska. Ako pre BBC uviedol, sankcie eurobloku, ale aj Švajčiarska, tiež zakazujú predaj luxusného tovaru jednotlivcov, ktorí ho majú v úmysle použiť v Rusku.

Niektorí Rusi tvrdia, že ich v predajniach Chanelu po celom svete otočili a zabránili im v nákupe. Hovorkyňa ruského rezortu zahraničia Maria Zacharovová sa tento týždeň vyjadrila, že sa na to sťažovalo už viacero blogerov a obvinila Chanel z pridania sa do „rusofobickej kampane na zrušenie Ruska“.

10:12 Európska únia bude musieť voči Rusku "skôr či neskôr" zaviesť sankcie postihujúce ropu a zemný plyn. Uviedol to v stredu predseda Európskej rady Charles Michel. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

EÚ podľa Michelových vyjadrení na Twitteri sprísňuje svoje sankcie s cieľom udržať Kremeľ pod čo najväčším tlakom. Michel pripomenul, že najnovší balík sankcií zahŕňa zákaz dovozu uhlia z Ruska. "Som presvedčený, že opatrenia voči rope a dokonca aj plynu budú skôr či neskôr takisto potrebné," napísal.

09:59 Medzi holandskými sankciami proti Rusku je tiež dočasný zákaz opustenia krajiny platný pre 14 jácht. Oznámilo to podľa agentúry Reuters holandské ministerstvo zahraničia v správe o ďalšom zosilnení postihov adresovanej parlamentu. Medzi sankcionovanými plavidlami je aj 12 jácht, ktoré sú ešte len vo výstavbe pre ruských majiteľov.

09:52 Maďarsko v súvislosti s vojnou v susednej krajine od začiatku odsudzuje vojenskú agresiu, postavilo sa za suverenitu Ukrajiny a pomáha utečencom z Ukrajiny. "Nie je to naša vojna, my do nej nechceme vstúpiť. Nechceme ohroziť mier a bezpečnosť Maďarov, preto neposielame zbrane a nepodporíme energetické sankcie," dodal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, podľa ktorého sa k týmto otázkam maďarskí voliči v nedeľu jednoznačne vyjadrili a prišiel čas vziať túto skutočnosť na vedomie. Viac čítajte tu.

09:47 Predstaviteľ ruskej regionálnej vlády v stredu uviedol, že ruskí pohraničníci v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza na hraniciach s Ukrajinou, sa v utorok ocitli pod paľbou. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

09:45 Turecko v stredu vyhlásilo, že zdieľa bolesť ukrajinského ľudu nad "hroznými" zábermi, ktoré sa objavili z miest v okolí Kyjeva, a vyzvalo na nezávislé vyšetrovanie. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Turecké ministerstvo zahraničných vecí však vo svojom stredajšom vyhlásení nepripísalo vinu Rusku ani neoznačilo krutosti, zachytené na fotografiách, za vojnový zločin. Turecko sa mierni v kritike Ruska, pretože sa snaží vyvažovať svoje blízke vzťahy s Moskvou a s Kyjevom. Maloázijská krajina hostila predstaviteľov z oboch znepriatelených štátov na rozhovoroch zameraných na ukončenie vojny.

09:22 Humanitárna situácia v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ sa podľa britského ministerstva obrany zhoršuje. V najnovšom spravodajskom hlásení uvádza, že väčšina zo 160-tisíc obyvateľov mesta je bez svetla, komunikácií, liekov, tepla alebo vody a ruské sily bránia príchodu humanitárnej pomoci, „pravdepodobne za účelom vytvorenia tlaku na obrancov, aby sa vzdali“. Mesto je obkľúčené ruskými silami od začiatku marca a podľa britského rezortu obrany tam naďalej pokračujú ťažké boje a nálety. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

09:14 Slováci pomáhajúci Ukrajincom, spozornite: Súhrn 6 vecí, ktoré treba pri ubytovaní splniť

08:51 Aj v podtatranskom meste Kežmarok už do výchovno-vzdelávacieho procesu prijali desiatky ukrajinských detí. Ako uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Barbora Sosková, v škôlkach sú aktuálne tri deti a v jednotlivých školách sa vyučuje dohromady 42 žiakov z Ukrajiny. „V jednotlivých ZŠ máme aktuálne voľných ešte 318 miest a v materských školách 14. Ak budeme môcť zvýšiť kapacitu škôlok podľa vyhlášky, tak miest bude až 87,“ priblížila situáciu Sosková.

08:45 Ruské sily zasiahli v noci na stredu sklad palív a továreň v ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti, počet obetí nebol bezprostredne známy. V odkazovej aplikácii Telegram o tom v stredu informoval guvernér Valentyn Rezničenko, ktorého citovala tlačová agentúra AP.Noc bola nepokojná a ťažká. Nepriateľ zaútočil na našu oblasť zo vzduchu a zasiahol sklad nafty a jednu z tovární. Sklad nafty bol zničený. Záchranári sa stále snažia uhasiť plamene v továrni. Požiar je veľký," napísal Rezničenko.

08:30 Pri utorkovom ostreľovaní mesta Rubižne v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny bol zabitý jeden človek a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia, uviedol v stredu na Telegrame guvernér Serhij Hajdaj.

08:21 Hlavný cieľ, na ktorý sa teraz ruské okupačné sily na Ukrajine sústredia, je ale podľa velenia ukrajinskej armády plné ovládnutia Doneckej a Luhanskej oblasti. Ruské sily ďalej delostrelecky ostreľujú rôzne štvrte Charkova na východe Ukrajiny a mesto blokujú. 

08:20 Generálny štáb ukrajinskej armády nevylúčil, že by ruské sily mohli na podporu svojej ďalšej ofenzívy na Ukrajine použiť územie separatistickej proruskej republiky Podnestersko. Vo svojom pravidelnom rannom hlásení dnes štáb uviedol, že Rusko by z Podnesterska mohlo podporovať útok do oblasti rieky Južný Bug, teda na sever od významného ukrajinského prístavu Odesa. Štáb podotkol, že na letisku v Tiraspole, hlavnom meste Podnestersko, zaregistroval prípravy na pristátie lietadiel. 

08:11 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že dodá na Ukrajinu tisíce dávok život zachraňujúcich antiretrovirálnych liekov na pokrytie potrieb pacientov infikovaných HIV na nasledujúcich 12 mesiacov. V stredu o tom informovali portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters. WHO spolu s Núdzovým plánom prezidenta USA pre AIDS (PEPFAR), ukrajinskými úradmi a ďalšími partnermi zabezpečili 209.000 balení generického antiretrovirálneho lieku TLD.

Ukrajina má podľa odhadov 260 000 ľudí žijúcich s infekciou HIV, čo je druhý najvyšší počet v Európe po Rusku, a pred inváziou Moskvy približne polovica z nich podstupovala antiretrovirálnu liečbu.

08:03 Ceny ropy v stredu ráno mierne vzrástli. Vývoj na trhoch ovplyvňujú na jednej strane správy o náraste zásob ropy v USA minulý týždeň, čo signalizuje slabší dopyt, a na strane druhej hrozba nových sankcií voči Rusku, ktorá vyvoláva obavy o dodávky komodity.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v máji sa v stredu o 7.31 h SELČ predával po 102,03 USD (93,02 eura). To bolo len o 7 centov alebo 0,07 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

07:56 Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália budú v rámci ich bezpečnostnej aliancie AUKUS vyvíjať hypersonické strely. Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a predseda austrálskej vlády Scott Morrison v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa „zaviazali začať novú trojstrannú spoluprácu v oblasti hypersonických a kontrahypersonických schopností a elektronického boja, ako aj rozšíriť zdieľanie informácií a prehĺbiť spoluprácu v oblasti obranných inovácií“. Krok prichádza v čase rastúcich obáv zo strany USA a spojencov z vojenských aktivít Číny v Tichom oceáne.

Vývoju hypersonických striel, ktoré sa nedajú zachytiť súčasnými protiraketovými systémami, sa venujú Spojené štáty, Rusko aj Čína. Rusko podľa popredného amerického veliteľa v Európe niekoľkokrát použilo hypersonické zbrane na Ukrajine.

07:39 Novozélandská vláda rozšírila sankcie proti Rusku v reakcii na správy o náleze stoviek mŕtvych civilistov v ukrajinskom meste Buča po odchode ruských vojsk. Dovoz ruského tovaru na Nový Zéland bude novo podliehať clu 35 percent. Už platné obmedzenia vývozu tovaru sa novo rozšíria aj na priemyselnú výrobu napojenú na ruský strategický priemysel, najmä IT technológie a motory. Sprísnenie sankcií oznámila ministerka zahraničných vecí Nanaia Mahutaová.

07:14 Podľa najnovších spravodajských informácií ministerstva obrany Spojeného kráľovstva prebiehajú ťažké boje a ruské nálety na prístavné mesto Mariupol. Informuje o tom portál BBC.

06:19 Výdavky na reklamu v Rusku tento rok klesnú takmer o polovicu na 3,55 miliardy dolárov. Vyplýva to z prieskumu analytickej spoločnosti Insider Intelligence. Je to reakcia na odchod mnohých firiem z krajiny kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.

06:14 Za 35 dní okupácie ukrajinskej obce Hostomel ruskými inváznymi vojskami sa stratilo cez 400 ľudí. Očití svedkovia potvrdili smrť niektorých z nich, časť ľudí je nezvestná. Taras Dumenko, šéf novo vytvorenej vojenskej správy Hostomelu, to uviedol v rozhovore s rozhlasovou stanicou Hromadske Radio (Verejné rádio).

06:09 Predseda Zboru náčelníkov štábov (JCS) armády USA Mark Milley v utorok vyjadril presvedčenie, že na územie členských krajín NATO vo východnej Európe by malo byť vyslaných ešte viac amerických vojakov, aby odradili Rusko od ďalšej agresie.

"Domnievam sa, že mnohí naši európski spojenci, hlavne tí z pobaltských krajín, Poľska, Rumunska prejavujú veľkú, veľkú ochotu zriadiť stále základne. Oni ich postavia a zaplatia príslušné náklady," povedal kongresmanom generál Milley, ktorý je najvyššie postaveným dôstojníkom armády USA.

06:07 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 100 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá zdôraznila, že navýšenie pomoci prichádza po správach o zverstvách, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruské invázne vojská.

"Odsúhlasil som... okamžité čerpanie bezpečnostnej pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorá má Ukrajine zaistiť urgentne potrebné ďalšie protitankové systémy," uviedol Blinken vo vyhlásení s tým, že sa tak stalo na pokyn prezidenta Joea Bidena.

06:04 Americká vláda pripravuje nový balík sankcií voči Moskve, v rámci ktorého zakáže "všetky nové investície" v Rusku. Okrem toho pritvrdí existujúce reštrikcie voči ruským bankám a štátnym podnikom a rozšíri zoznam sankcionovaných ruských vládnych činiteľov a ich rodinných príslušníkov.

06:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore kritizoval Organizáciu Spojených národov (OSN), ktorá podľa nedokáže plniť svoje poslanie - zaisťovanie mieru a bezpečnosti vo svete. TASR informáciu prevzala z televízie Sky News.

"Bezpečnostná rada (BR) OSN existuje, ale bezpečnosť vo svete nie. Pre nikoho. To celkom určite znamená, že Spojené národy v súčasnosti nie sú schopné vykonávať úlohy, pre ktoré boli vytvorené," povedal Zelenskyj, ktorého krajina už šiesty týždeň vzdoruje ruskej vojenskej agresii.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Do pohrebného ústavu previezli mŕtvu babičku: Z toho, čo sa stalo na stole, behá mráz po chrbte
Pápež František
Pápež pripomína hrôzy druhej svetovej vojny: Slová, na ktoré by nemal nik zabudnúť
Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Tvrdé slová Gröhlinga o prejave premiéra: Je v priamom rozpore s volaním po upokojení spoločnosti!
Keeley sa počas pôrodu zastavilo dvakrát srdce
Foto
Pôrod ako z hororu: Žena na sále DVAKRÁT zomrela! Chvíle po zástave srdca opísala do detailov
Tomáš Rigo po strelení premiérového gólu v reprezentačnom výbere
Žiadne prekvapenie: Slovensko zdolalo najhoršiu reprezentáciu na svete
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.
Plány Šimkovičovej: V tejto oblasti plánuje zintenzívniť spoluprácu v zahraničí
In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.
Ľudia porušili zákon, malo to hrozivé následky: Osem ľudí zomrelo, ďalšie desiatky sú v nemocnici
Nigel Farage to schytal od jednej nespokojnej ženy.
Žena sa chcela pomstiť známemu politikovi: Za to, čo urobila, ju čaká súd
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka o prvom vystúpení premiéra po atentáte: Je politickým sklamaním!
Pred Úradom vlády sú pripevnené kovové zátarasy.
Vláda schválila zákon o krajinnom plánovaní: Aké bude mať pre krajinu prínosy?
Vodičku motocykla po nehode na Orave previezli vrtuľníkom do nemocnice.
Hrôzostrašná nehoda mladej motorkárky: Prevážať ju musel vrtuľník!
Happy couple having fun on bed under blanket - Young romantic lovers intimate moments - Intimacy and love relationship concept
Aký je ideálny vzhľad mužskej pýchy? TOTO by mali mať páni medzi nohami!