Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2022 20:51 | Správy | Domáce správy

Štátni tajomníci majú za sebou prvé konzultácie: Turecko je naším spojencom, tvrdí Brocková

V pondelok sa v Bratislave uskutočnili politické konzultácie štátnych tajomníkov ministerstiev zahraničných vecí Slovenska a Turecka.

Zástupca ministra zahraničných vecí Turecka Faruk Kaymakc sa stretol so štátnym tajomníkom Martinom Klusom a rokoval so štátnou tajomníčkou Ingrid Brockovou. Prijal ho aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Turecký partner počas rozhovorov tlmočil trvalý záujem svojej krajiny o plné členstvo v Európskej únii a vyzdvihol potrebu jasnejšej európskej perspektívy pre Turecko, ktorá by priniesla prehĺbenie spolupráce. Slovensko podporuje európsku perspektívu Turecka pri splnení všetkých podmienok členstva. Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie v mnohých oblastiach ako je bezpečnosť, migrácia, energetika a boj proti terorizmu.

Témami rozhovoru so štátnou tajomníčkou Ingrid Brockovou boli bilaterálne vzťahy a rozvoj ekonomickej spolupráce medzi našimi krajinami, súčasný vývoj vojenského konfliktu na Ukrajine. Partneri si vymenili názory na aktuálne zahraničnopolitické udalosti, vrátane vývoja na západnom Balkáne, Kaukaze a Blízkom východe.

„Oceňujeme sprostredkovateľské úsilie Turecka, ktorého cieľom je nastolenie prímeria na Ukrajine, rovnako ako jasný postoj Turecka k suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny,“ potvrdila štátna tajomníčka Ingrid Brocková.

Štátna tajomníčka sa s tureckým partnerom zhodla na konkrétnych krokoch prehĺbenia vzájomných hospodárskych vzťahov s dôrazom na rozvoj vzájomného obchodu, sektor energetiky, podporu inovatívnych spoločností a spoluprácu v oblasti vedy, výskumu a inovácií.

Turecku sa podarilo vygenerovať vysoký rast hrubého domáceho produktu aj v nepriaznivých podmienkach, ktorý sa prejavil aj na našich hospodárskych vzťahoch. Podľa predbežných údajov vzájomná obchodná výmena s Tureckom v predošlom roku, napriek pandémii, vzrástla o 14 % na úroveň 1,5 mld. eur. Slovenské investície v Turecku v roku 2020 dosiahli hodnotu 118 mil. eur a v porovnaní s rokom 2019 sa strojnásobili. Stále však existuje vysoký  potenciál na zintenzívnenie hospodárskych vzťahov.

S Tureckom plánujeme založiť Spoločnú ekonomickú a obchodnú komisiu. Máme záujem spolupracovať v oblasti diverzifikácie dovozu zemného plynu a jadrovej energetiky. Chceme pomôcť technologicky vyspelým slovenským spoločnostiam presadzovať sa na geograficky strategicky situovanom tureckom trhu. Rovnako sa usilujeme o zorganizovanie ďalšieho ročníka Spoločného vedeckého fóra, ako aj o rozpracovanie spolupráce v oblasti umelej inteligencie. Sme pripravení podporiť zintenzívnenie kontaktov medzi ľuďmi ako sú študentské a vedecké výmenné programy,“ vyhlásila štátna tajomníčka Ingrid Brocková.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!