Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Odsúdená Judita: List z väzenia! Takto tínedžerka opisuje smrť kamaráta Tomáša († 16)

Jeden z najkrvavejších prípadov v histórii slovenskej kriminalistiky ešte stále nie je na konci. V máji to budú už tri roky, čo žilinským sídliskom Vlčince otriasol brutálny čin.

Na súde je od novembra

Nový Čas oslovil k dovolaniu aj otca odsúdenej dievčiny Miloša Konečného. „Mimoriadne dovolanie sme doručili na Okresný súd v Žiline ešte 1. novembra a priznám sa, že nerozumiem tomu, čo robil spis na súde štyri mesiace a prečo nebol na Najvyšší súd doručený hneď. Šokovaný som aj z toho, že sa informácia o dovolaní spolu s podrobnosťami zo spisu dostala na verejnosť pár dní po tom, ako bolo doručené na Najvyšší súd, a to dokonca bez toho, aby nás ako rodinu ktokoľvek informoval alebo sa nás aspoň spýtal na dôvody, pre ktoré si myslíme, že boj o dokazovanie neviny mojej dcéry má zmysel,“ krúti hlavou otec odsúdenej.

Od začiatku súdneho procesu s dcérou bol o jej nevine presvedčený a tento názor nezmenil ani po vynesení rozsudku. Podľa jeho slov mimoriadne dovolanie podala Judita preto, lebo počas vyšetrovania i súdneho procesu došlo k viacerým procesným pochybeniam: „Narátali sme až 25 procesných pochybení, z ktorých najdôležitejšia je skutočnosť, že vražda bola kvalifikovaná ako trýznivá a že šlo o surové zabitie. Takéto hodnotenie skutku navyšuje trestnú sadzbu a máme za to, že v tomto prípade nebol skutok objektívne kvalifikovaný. Ani samotný prokurátor nehodnotil vraždu ako trýznivú a ako surové zabitie. V dovolaní argumentuje Judita skutočnosť, že trýznenie preukázané nebolo a že Tomáš zomrel priamo na mieste po tom, ako hneď pri útoku dostal dve rany priamo do srdca. Vyplýva to z pitevného posudku, na ktorý sa v dovolaní odvolávame.“

Môže odsúdená uspieť?

Róbert Bános, advokát

- V prípade, ak je podané zo strany odsúdeného dovolanie, Najvyšší súd SR skúma danú trestnú vec z právneho hľadiska, t. j. či boli dodržané zákonné ustanovenia. Trestný poriadok vymedzuje presné dôvody, ktorých porušenie môže zakladať dôvody na zrušenie rozhodnutia a na opätovné konanie (napr. porušenie práva na obhajobu, nezákonný senát, nezákonné dôkazy a pod.).

Nevykonanie navrhovaných dôkazov zo strany obhajoby môže, avšak nemusí vždy predstavovať dôvod pre zrušenie právoplatného rozhodnutia, najmä v prípadoch, keď konajúce súdy dostatočne a racionálne odôvodnili, prečo navrhované dôkazy nevykonali.

Pokiaľ by sa napríklad v konaní preukázalo, že rozhodnutie o vine odsúdenej sa opiera o dôkazy, ktoré boli získané nezákonným spôsobom, dovolací súd by mohol vysloviť porušenie zákona a vrátiť vec na nové konanie a rozhodovanie. Úspešnosť podaného dovolania teda závisí od toho, či pôvodné konanie bolo vykonané zákonným spôsobom.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Pri zrážke dvoch osobných vozidiel v obci Horná Kráľová zomreli traja ľudia.
Foto
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!