Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2022 12:29 | Správy | Domáce správy

Cenu Dionýza Ilkoviča tento rok získali až tri skvelé učiteľky: Kto bol absolútnym víťazom?

Cenu Dionýza Ilkoviča získali v tomto roku tri učiteľky, ktoré rozvíjajú u žiakov záujem o vedu. Ocenenie si prevzali vo štvrtok z rúk ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS). Absolútnou víťazkou sa stala učiteľka chémie na Strednej odbornej škole v Novákoch Elena Kulichová.

Ďalšími finalistkami vybranými odbornou porotou boli matematikárka Mária Dományová z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach a Miriam Feretová, ktorá učí biológiu na Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša v Prešove. Cenu Dionýza Ilkoviča udelili po piatykrát.

"Práve uplynulé obdobie nám ukázalo, ako veľmi potrebujeme ľudí, ktorí pracujú vo vedných odvetviach. Či už hovoríme o vedcoch a výskumníkoch, ktorí hľadajú lieky na ochorenia a spôsoby, ako im predchádzať, alebo hovoríme o lekároch, ktorí nás liečia z ochorení, alebo sú to informatici a vývojári technológií, vďaka ktorým sme sa, aj napriek tomu, že sme boli zatvorení doma, mohli spojiť so svojimi blízkymi a komunikovať s nimi," povedal minister školstva.

Poukázal na to, že na začiatku kariéry týchto ľudí stáli učitelia. Podľa jeho slov to boli práve učitelia, ktorí mladého človeka nadchli, prebudili v ňom záujem o vedu či výskum a pomohli tak vychovať talentovaných ľudí.

Absolútna víťazka ocenenia poznamenala, že príprava úspešného žiaka je komplexnou a kolektívnou prácou. Vlani na medzinárodnej chemickej súťaži v Bratislave podľa Kulichovej priviedli k absolútnemu víťazstvu a k bronzovej medaile žiakov z Bratislavy. Podľa jej slov školáci, ktorí sa chcú dozvedieť viac a majú o daný predmet záujem, sa pýtajú aj podrobnejšie informácie. Ako dodala, "úspešní žiaci sú najmä tí, ktorú sú hĺbaví a dôslední".

Nadácia Dionýza Ilkoviča sa zameriava výhradne na podporu učiteľov a žiakov v oblasti prírodných vied so zameraním na mimoškolskú činnosť. "Tento rok došlo k jednej zásadnej zmene v pravidlách ocenenia. Prvýkrát mohli byť okrem matematiky, fyziky, chémie a informatiky nominovaní aj učitelia biológie. A bolo to vidno. Mnoho nominácií získali práve učiteľky biológie," povedal predseda poroty a vedúci oddelenia Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied Martin Plesch. Celkovo prišlo 51 nominácií na 41 rôznych pedagógov.

Cena Dionýza Ilkoviča je určená pre výnimočných pedagógov a nepedagogických pracovníkov, ktorí pracujú s deťmi počas mimoškolskej činnosti (krúžky) v oblasti prírodných vied ako matematika, fyzika, chémia, informatika a biológia. Spravidla ju vyhrávajú učitelia, ktorí dlhodobo rozvíjajú talentované deti a majú s nimi úspechy na domácich aj medzinárodných súťažiach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila