Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2022 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Aj ostrieľaní politici mali pred Andrásym a Vacvalovou rešpekt: Natreli, kto mal najväčšie obavy sadnúť si na dereš

V pondelok 2. februára 1987 sa prvý raz v éteri rozoznela zvučka zábavnej relácie Humorikon. Tu sa začala formovať jedna z najslávnejších súčasných humoristických dvojíc: Oliver Andrásy – Eňa Vacvalová. Vydržať spolu 35 rokov v tandeme, to je naozaj pozoruhodné! Ako si na dlhoročnú spoluprácu spomínajú obaja protagonisti?

A ľudia vám na to skočili?!

Oliver: Boli takí šokovaní, že sa okamžite chytili. Napríklad Števo Skrúcaný volal po revolúcii na národný výbor do viacerých miest, ktoré tam mali sochu Lenina, že ju treba odstrániť. Ale keďže nie sú peniaze na novú bronzovú sochu, bude treba odpíliť karbobrúskou hlavu a namiesto Leninovej hlavy  naskrutkovať hlavu Kňažka alebo Budaja! (smiech)

Eňa: Mojím favoritom bol Janko Lehotský ako „prodekan Csongrády“, ktorý volal náhodne vybraným ľuďom z telefónneho zoznamu, ktorí mali nejaký titul, že ho musia podľa nového zákona vrátiť, a ak ho silou-mocou chcú mať, musia si ho znovu urobiť, doštudovať, zvládnuť skúšky a tak... (smiech)

Spomeniete si ešte na úplne prvé vysielanie Humorikonu? Lebo čo je prvé, na to sa nezabúda...

Oliver: Samozrejme, na to sa nedá zabudnúť! V ten deň napadlo v Bratislave vyše metra snehu, mesto bolo úplne paralyzované. Stano Dančiak hovorieval, že malé fiatky naberače nahadzovali na nákladné autá, lebo si ich pod snehom nevšimli! Hosťom prvej časti bol neskorší poslanec za Komunistickú stranu  Herman Arvay, ktorý vtedy býval s manželkou v 1-izbovom byte a mal tam dva obrovské hady - pytóny mriežkované. Mal prísť na nakrúcanie aj s nimi. Zavolal mi, že v tom počasí nemôže ísť pešo do rozhlasu, pretože by zamrzli. Ponúkol som sa, že poňho prídem taxíkom. Hady sme strčili do veľkej tašky a vyrazili s ničnetušiacim taxikárom na cestu. Lenže taška sa začala hýbať! Taxikár sa spýtal, že čo to máme, a my že nič, to sme len drgli do kabely. Nezdalo sa mu to. Napokon sme mu prezradili, že tam máme dva pytóny. Skoro vyskočil z auta! (smiech) V rozhlase potom ešte pol roka kolovali klebety, že niekto videl hada v závodnej jedálni alebo vo výťahu...

Eňa: To bola naozaj pamätná nahrávka! Nikdy nezabudnem na výraz tvárí tých divákov, ktorí sedeli v prvom rade, keď sa jeden z tých hadov pomaličky plazil k nim... Ja som neskôr vo výťahu našla kúsok kože z „nášho nemého účinkujúceho“, zrejme sa v tom čase zvliekal. Mala som ju celé roky pripnutú na stene v kancelárii nad svojím pracovným stolom. A vymýšľala som si všelijaké príbehy, odkiaľ ju mám - pre tých, ktorí sa nechali oklamať! (smiech)

Otvoriť galériu
Neliezli ste si s ostatnými kolegami do kapusty, keďže v tom čase sa vysielalo viacero humoristických relácií?

Oliver: Nie, lebo sme to dobre premysleli. Napríklad Markovič si pozýval do štúdia známe osobnosti, my s Eňou sme volali neznámych, zato zaujímavých ľudí. Bolo to dobre dramaturgicky vyskladané... Vtedy vychádzal časopis Rozhlas a televízia a na poslednej strane bol rebríček počúvanosti rozhlasových programov. Humorikon sa držal na prvom mieste niekoľko rokov! Bolo to také úspešné, že mnohé prvky Humorikonu (napríklad trojicu humoristov) som neskôr použil pri tvorbe televízneho politického kabaretu Dereš niekedy v roku 1999. 

Eňa: Neliezli! A to napriek tomu, že redaktorkou spomínanej Markovičovej Pyramídy som bola ja! Bola to pre mňa naozaj zaujímavá a perfektná škola, pohybovať sa v podstate paralelne v týchto dvoch svetoch, s Oliverom najmä pred mikrofónom, pretože autorsky bol Humorikon jednoznačne jeho „dieťa“, a s Milanom aj nad scenármi, v réžii pri zostrihoch...

Boli ste opojení slávou?

Oliver: Bol som z toho šokovaný, lebo skončiť s programom pred Markovičom, čo bol naozaj veľmi skúsený matador humoru, to bolo čo povedať!  Myslím si, že náš úspech spočíval v tom, že to bolo dramaturgicky pestré: humoristi, telefór, rozhovory, scénky (vrátane slávnych monológov Jana Snopka, napríklad o partizánskej jednotke Oklahoma stred, monológy Dedo Mráz, Autobus a ďalšie).

Eňa: Určite nie, ja som dokonca nepatrila a dodnes nepatrím medzi tých, čo sa idú zblázniť z nejakých rebríčkov, prvenstiev, cien a tak! Teraz nemyslím na Olivera... Aj keď?! (smiech) Chcela som len dodať, že napriek tomu, že v tom čase v redakcii zábavy akoby visela rivalita vo vzduchu, vychádzali sme všetci spolu dobre, priateľsky a vedeli sme si navzájom tie úspechy aj dopriať! Čo je v dnešnom slovenskom šoubiznisovom svete už niečo nevídané...

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Mamina Nina (39) s manželom vytvárajú svojim autistickým deťom parádne podmienky.
Foto
Rodina plní sen dcérke Laure: Autistke budujú vlastnú kaviareň! Jej slová vás dojmú
Lietadlo odlieta z Nového Zélandu a smeruje do Noumea v Novej Kaledónii po uviaznutých novozélandských turistov.
Na ostrove vypukli nepokoje, uviazli tam turisti! Streľba, rabovanie a... Strašné, čo sa tam deje
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Neohlásená návšteva na Ukrajine: K našim susedom pricestovala významná politička
Benátky, Taliansko
Populárna dovolenková destinácia v problémoch: Mesto hovorí o žalostnom ZLYHANÍ! Dôvodom sú turisti
Kim Čong-un a Vladimir Putin na stretnutí ešte v septembri v roku 2023.
Rusko opäť navštívilo Severnú Kóreu: Delegácia sa tam zdrží niekoľko dní! Čo plánujú?
ilustračné foto
Tvrdé ukrajinské útoky: Masívny požiar a... Zasiahli aj dôležitú ruskú budovu?!
Michal Gašparík, tréner trnavského Spartaka.
Tvrdé slová trnavského kouča Gašparíka: Sme zatrpknutá, postkomunistická krajina!
2024. Stavba v legendárnych kúpeľoch aktuálne pôsobí žalostným dojmom.
Foto
Z ruiny skvost za 4,5 milióna eur?! Hotel Dukla dostane honosný šat: Pozrite sa na tie plány
Ilustračné foto
USA rozhodli: S takouto pomocou sa môže Ukrajina rozlúčiť! Zmení sa to len pod jednou podmienkou
Summer storm bringing thunder, lightning and rain during night.
Katastrofálne následky búrky: Blesk zasiahol niekoľko ľudí! Oživovanie a zásah vrtuľníka
Ruský prezident Vladimir Putin.
Znepokojivé obavy USA: Preboha, čo to Putin plánuje?! Neuveríte, čo malo Rusko urobiť
Ilustračné foto
2 tragické nehody autobusov: Hlásia najmenej 19 obetí! Prekliata cesta?