Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2024 00:00 | PR články
PR článok

„Greenšpirácia“ prírodou. Tu môžete bývať aj vy

Nový bytový projekt Green Corner na Račianskej ulici je inšpirovaný súčasným biofilným dizajnom. O čo ide a aké výhody to prináša? Priamo z prvej ruky to vysvetlia jeho autori – architekti Martin Bumbál a Damian Vizár.

Na svojom konte máte viacero úspešných bytových projektov. Kde čerpáte nápady?

Zaujímame sa o dianie v našom odbore u nás aj v zahraničí. Rozmanitosť súčasných trendov v architektúre je fascinujúca. Ich podstatnou zložkou je reflexia zhoršujúceho sa životného prostredia, strácajúcej sa identity, sociálnych väzieb v urbánnom prostredí a hľadanie možností, ako napomôcť zlepšeniu týchto javov architektonickou tvorbou.

Na projekte Green Corner badať vplyv biofilného dizajnu. Mohli by ste laikom vysvetliť, čo je jeho podstatou?

Pojem biofília vyjadruje pozitívny vzťah človeka k živému, prírodnému. V architektúre zahŕňa princípy, ktoré prepájajú človeka s prírodným prostredím. Zjednodušene povedané, ide o koncept a systém takýchto princípov, navonok čitateľných uplatnením prírodných prvkov, organických tvarov, rastlín, živých organizmov, svetla a podobne.

Aké prvky biofilného dizajnu ste využili v projekte Green Corner?

Hľadali sme riešenia, ktoré by priniesli obyvateľom pozitívne pocity prepojenia s prírodou. Tieto tvoria základ fungovania domu a ich vonkajšie prejavy spoludotvárajú jeho špecifický výraz.
Zazelenané strechy napomáhajú stabilizácii teplôt. Rozsiahla zelená terasa nad priestormi občianskej vybavenosti prináša akoby dvor pre obyvateľov, priestor pre komunitný život a príjemný výhľad z interiérov.
Pri riešení fasády sme sa rozhodli transformovať prvok okenných a balkónových kvetináčov na rozsiahle hmoty zelene, ktoré ju pretvárajú na „zelené nárožie“. Tieto prvky ovplyvňujú vnímanie interiérov domu, kvalitu jeho vnútorného aj vonkajšieho prostredia. Znižujú hluk, napomáhajú udržiavať vlhkosť v ovzduší a zabraňujú prenikaniu nečistôt z ulice. Veľkú pozornosť v spolupráci s developerom sme venovali výberu typu zelenej fasády v nadväznosti na jej technickú a ekologickú udržateľnosť.

Otvoriť galériu

S akými ďalšími výzvami ste sa pri navrhovaní projektu stretli?

Už samotná výnimočná lokalita projektu je výzvou. Green Corner sa nachádza na nároží uzlového priestoru, ktorý sa dynamicky rozvíja. Snaha o mestský charakter a harmonické dotvorenie urbanistickej štruktúry nás viedli k tvarovaniu hmoty do mestského bloku, o ktorom sme presvedčení, že adekvátne dotvára mestské prostredie a poskytuje mnoho výhod pre svojich obyvateľov.

Spomenuli ste mestský charakter projektu. Pre koho je Green Corner určený?

Pre ľudí, ktorí majú radi mestský spôsob života. Radi sa zastavia po ceste do práce v kaviarni či pekárni, za rohom si podvečer dajú pivo s priateľmi, za pár minút sú električkou v divadle. Zároveň im nie je cudzí kontakt s prírodou, so zeleňou a rastlinami priamo v najsúkromnejšom priestore.

Ohľaduplnosť k životnému prostrediu je nielen v architektúre veľkou témou. V čom je Green Corner naozaj green?

Splnenie kritérií energetickej triedy A0 či uplatnenie viacerých nenápadných, ale účinných opatrení na zmiernenie klimatických zmien, ako je zvýšená akumulácia zrážkových vôd na zelenej streche, svetlá farebnosť fasád, zazelenané fasády či tvarovanie hmôt zatieňujúcich okná, je pre nás v takomto projekte samozrejmosťou.

Aký vzťah k mestu a konkrétne Bratislave máte vy?

Narodili sme sa v Bratislave a vyrástli sme tu. Sme mestskí ľudia. Je to pre nás úžasné mesto, ktoré za posledných vyše sto rokov prešlo a prechádza neuveriteľným rozvojom. Máme radi mesto a máme radi naše mesto.

Čo vás priviedlo k architektúre?

Autobus číslo 39 k budove fakulty (smiech). Ale vážne. Záujem o výtvarné umenie, matematiku a filozofiu, prostredie okolo nás.

Zdá sa, že fungujete ako perfektne zohratý tím. Ako ste sa spoznali?

Sme dobrí kamaráti už od stredoškolských čias. Demo si dokonca v tých časoch začal s mojou sestrou (smiech).

Aký je váš architektonický sen? Čo by ste ešte chceli dosiahnuť?

Je mnoho tém a zadaní, ktorých riešenia by mohli byť snom pre architekta. Sme presvedčení, že nie téma, miesto či zadanie, ale spôsob, akým sa architektúra tvorí, ako sa ju podarí zrealizovať a akým životom bude žiť, je výzvou a radosťou pre nás ako architektov.

Viac na www.greencorner.sk.

Ing. arch. Martin Bumbál a Ing. arch. Damian Vizár

Vyštudovali Fakultu architektúry STU v Bratislave. Pôsobia v spoločnom ateliéri s Dušanom Ďurinom. Externe spolupracujú s FA STU. Za svoje diela získali niekoľko prestížnych ocenení: víťazstvá vo vyzvaných súťažiach obytná zóna Mladé Čunovo, obytná zóna Graniar – Banská Bystrica, obytná zóna Kosiny – Bratislava, obytná zóna Mladé Čunovo či Grand Hotel Royal Palace Turčianske Teplice. Za obytnú zónu Mladé Čunovo získali ocenenie Najlepší developerský projekt roka 2012, Big See Award Slovinsko.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Foto
Horor v Liberci: Po údere blesku sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi i deti
(ilustačné foto)
Tragická rodinná dovolenka: Anna († 13) zomrela po incidente v zábavnom parku
(ilustračné foto)
O post prezidenta na Islande bojovali 3 ženy: Voľby vyhrala podnikateľka
Clint (vľavo) na najnovšej fotke s dcérou Alison a synom Kyleom.
Foto
Legendu Hollywoodu už nespoznáte! Oslávil 94 rokov a spravil si 8 detí so 6 ženami
Mia († 19) umierala, lekár prehliadol základné príznaky: Zúfala prosba tínedžerky pred smrťou
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Šialenec v Akrone rozpútal streľbu: Zranil 26 ľudí, mladík († 27) zomrel