Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2022 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Aj ostrieľaní politici mali pred Andrásym a Vacvalovou rešpekt: Natreli, kto mal najväčšie obavy sadnúť si na dereš

V pondelok 2. februára 1987 sa prvý raz v éteri rozoznela zvučka zábavnej relácie Humorikon. Tu sa začala formovať jedna z najslávnejších súčasných humoristických dvojíc: Oliver Andrásy – Eňa Vacvalová. Vydržať spolu 35 rokov v tandeme, to je naozaj pozoruhodné! Ako si na dlhoročnú spoluprácu spomínajú obaja protagonisti?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Humor vám bol blízky odjakživa alebo ste sa k zábavným reláciám dostali náhodou?

Oliver: Čo sa mňa týka, tak už od prvého ročníka strednej školy som pravidelne písal humoristické poviedky a scénky a v sedemnástich som už bol v humoristických kruhoch pomerne známy. Písal som pre rozhlas – pre relácie Banskobystrický sobotník, pre košický Maratón a časopis Roháč. Neskôr som prispieval aj do Markovičových a Štepkových Variácií, čo bola na tie časy moderná relácia. Keď rozhlasové štúdio v Košiciach vyhlásilo literárnu súťaž, zapojil som sa do nej. Bol to pre mňa pomerne rozhodujúci moment. Už si presne nepamätám mená, ale tretie a druhé miesto vtedy získali ostrieľaní redaktori, obaja mali vyše 50 rokov. A potom to prišlo – vyhlásili prvé miesto, a to získal Oliver Andrásy! Keď na pódium vyšiel 18-ročný sopliak, všetci pozerali, čo to má znamenať?! Moje meno síce poznali z rozhlasových relácií, ale nikto nevedel, ako vyzerám. Potom som už písal rôzne rozhlasové pásma a keď boli festivaly rozhlasového humoru a satiry, zakaždým som dačo vyhral. Doteraz mám doma krištáľové vázy za umiestnenie. S Eňou sme boli spolužiaci na vysokej škole, ale ona s humorom nemala nič spoločné. Zaujímala sa viac o film.

Ako ste sa napokon ocitli v rozhlase ako redaktor na plný úväzok?

Oliver: Stano Štepka mal úmysly odísť na voľnú nohu, tak si ma prezieravo vychovával za svojho nástupcu. Posielal ma robiť rozhovory, napríklad aj do  trnavského divadla, kde som okrem iných vyspovedal aj Jara Filipa. Po skončení vysokej školy som išiel 1. apríla 1981 na vojenčinu. Zároveň som dostal ponuku, že keď skončím, môžem nastúpiť do rozhlasu. Po roku som sa 31. marca 1982 vrátil z vojny a nič sa nedialo, nikto ma nekontaktoval. Asi tri dni som sedel doma, potom som im zavolal do rozhlasu, či to platí. A na druhej strane sa ozvalo: „Preboha, no konečne sa ozývaš, veď ty si tu už od prvého zamestnaný!“ Tri dni som bral plat zadarmo! (smiech) V rozhlase som zdedil stôl Stana Štepku, čo bolo dosť zaujímavé, lebo som tam v šuplíkoch našiel všelijaké rukopisy, medzi nimi aj rukopisy Milana Lasicu a iné skvosty. V zostave Milan Markovič, Peter Guldan a ja sme robili naďalej Variácie.

Ako vznikla dvojica Andrásy – Vacvalová?

Oliver: Pamätám si, že keď sme mali zápis na vysokú školu, tak sme si s Eňou padli do oka. Hneď v ten večer sme skončili na víne v dnes už neexistujúcej vinárni na Vysokej 44. Rozumeli sme si, ale počas štúdia žurnalistiky sme si išli každý svojou cestou. Ja som vojenčil, potom som nastúpil do rozhlasu, zatiaľ čo Eňa pracovala v časopise Kamarát. Keď sa Milan Markovič rozhodol odísť na voľnú nohu, uvažovalo sa, koho by namiesto neho prijali a ja som odporučil Eňu. Prišla na pohovor a vzali ju. Chvíľu sme robili Variácie v zostave Guldan, Eňa a ja. Ale netrvalo dlho a v rámci rozhlasu vznikla požiadavka robiť nedeľné dopoludnia ako verejné nahrávky.

Eňa: Mňa tu, tuším, ani netreba…?! Zatiaľ však Oliver neklame a má aj lepšiu pamäť, najmä tú faktografickú. A to napriek tomu, že je starší... O 3 mesiace! (smiech) Podstatné pre mňa je, že keby mi vtedy nebol zavolal, či to v tom rozhlase po Milanovi Markovičovi nechcem skúsiť, ktovie, po akej ceste, myslím tým pracovnej, by som sa bola v živote vybrala?!
V roku 1987 sa Variácie rozdelili na štyri nedeľné zábavníky. O priazeň poslucháčov sa striedavo uchádzali Markovičova relácia Pod pyramídou, váš Humorikon, Apropos z dielne moderátorov Števa Skrúcaného, Paľa Juráňa a redaktora Stana Radiča. V roku 1993 sa k zoznamu pridalo Echo.

Pripomeňte čitateľom slávny Humorikon!

Oliver: Koncept Humorikonu nestál len na nás, bolo tam veľa prvkov, ktoré nám veľmi pomáhali. Boli tam traja humoristi (v prvej zostave Stano Radič, Ján Greksa a Zdeno Luknár, neskôr Stana Radiča vystriedal Jano Snopko, pozn. red.), ktorí odpovedali na otázky poslucháčov i prítomných divákov. Mali sme tam skvelú rubriku – Telefór, čo bol akýsi predchodca Skrytej kamery. Známe celebrity telefonovali celkom cudzím ľuďom a strieľali si z nich. Najslávnejší fór bol, keď Maroš Zednikovič telefonoval ľuďom, ktorým svietilo pouličné osvetlenie do bytu, že musia platiť za odobraté svetlo. „Elektrárne, pri telefóne Kelemen, odoberáte nám svetlo z ulice!“ „Čo? Veď my si zaťahujeme roletu!“ „My nemôžeme kontrolovať, či si vy zaťahujete roletu! Keď nezaplatíte, zamurujeme vám okno!“ „A koľko máme zaplatiť?“ „Nie je to veľa, tak 3 000 korún.“ „Čooo?“ (smiech)

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slávny bojovník prežíva obrovskú bolesť: Prosím, pomôžte mi...
(ilustračné foto)
Vodiča autobusu v Levoči zadržala polícia: Nepochopíte, v akom stave chcel šoférovať
Vykurovanie
Obávate sa nedoplatkov za vykurovanie? Zrejme nemusíte! Aha, čo tvrdia výrobcovia tepla
(ilustračná foto)
Foto
Zomrel známy herec († 84): Objavil sa vo viacerých kultových filmoch či seriáloch
Šalianski kriminalisti vypátrali osobu, ktorá zapálila zaparkované auto.
Foto
V obci horelo auto: Vybavoval si niekto účty?! Hrôza, čo zistila polícia
Na snímke Matúš Šutaj Eštok a Ľubomír Solák.
AktualizovanéVieme prví
Zmeny v policajnom zbore: Kto bude nový viceprezident a aha, čo sa mení v NAKA
Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
Nemecký prezident označil rozšírenie EÚ za... Zaujímavé, čo povedal! Padli aj slová o Slovensku
Ilustračné foto
Muž kopal na dvore, keď v tom zrazu... Okamžite zalarmoval políciu! Znepokojivé, čo našiel
Finančná správa si posvietila na firmy
Historický objav na Orave: Tisíce falzifikátov! Padne vám sánka, čo tam našli
(ilustračné foto)
Neuveriteľný príbeh: Takmer 100-ročná starenka pešo utiekla pred Rusmi! Silné slová
Nevideli ste Samuela?
Foto
Samuel je už niekoľko dní nezvestný: Toto sú posledné informácie, ktoré o ňom rodina má
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Také niečo nikto nečakal: Neuveríte, kto sa objavil na Ukrajine! Zazneli silné slová