Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2022 10:59 | Správy | Domáce správy

Jana navštevuje na univerzite v Dubrovníku nevšedný odbor: Má takmer 60 a pozrite, čo študuje!

Splnila si sen! Jana Vitová Domić (59) síce pracuje roky ako delegátka, na sprevádzanie po chorvátskom Dubrovníku však potrebovala absolvovať štúdium na miestnej univerzite.

Sympatická Trnavčanka je jedinou zahraničnou a zároveň najstaršou študentkou. Ak skúšky zvládne, bude prvou Slovenkou, ktorá tu bude pôsobiť  - a už teraz presne vie, čo turistom ukáže ako prvé. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jana začínala v cestovnom ruchu pred 26 rokmi a hoci si takmer každý rok hovorí, že táto sezóna bude posledná, ani tesne pred 60-kou si nevie dať pokoj. Okrem letných mesiacov, ktoré trávi v prímorských destináciách, zvykla mimo sezóny turistov sprevádzať po Česku, Chorvátsku aj Slovinsku. Covid však všetko prerušil, a tak sa rozhodla splniť si svoj veľký sen.

„Prihlásila som sa na Univerzitu v Dubrovníku. Po tomto meste môže totiž sprevádzať iba akreditovaný sprievodca, ktorý absolvuje skúšky na univerzite. Doteraz Slovákov sprevádzali českí delegáti. Ak by vás prichytila turistická inšpekcia, že sprevádzate načierno, hrozili vysoké postihy,“ hovorí sympatická Slovenka, ktorá má manžela priamo z Dubrovníka. Časť roka mimo sezóny však trávi aj na Slovensku, kde už 26 rokov prevádzkuje najstaršie aerobikové štúdio v Trnave.

Najstaršia študentka

Jeden semester musela absolvovať Jana na univerzite na prednáškach mapujúcich hospodárske, kultúrne a politické dejiny celého Chorvátska. Až potom môže pristúpiť ku skúškam Dubrovník a Dubrovnícko-Neretvianska župa, kam patria aj Elafitské ostrovy, ostrovy Mljet, Vis či Korčula. Musí napísať aj záverečnú prácu. „Samozrejme, všetko to robím v chorvátskom jazyku a seminár ma stál tisíc eur,“ hovorí s úsmevom Jana, ktorej neprekáža ani to, že je medzi študentmi najstaršia.

„Ďalšia v poradí je o desať rokov mladšia. Ale musím povedať, že som pri nich omladla. Všetci spolužiaci sú Chorváti, no z rôznych kútov krajiny, som tu jediná cudzinka,“ uviedla usilovná Trnavčanka, ktorú často zastavujú miestni a hovoria jej, že jej držia figy, teda prsty. V tomto období totiž robí skúšky.


Jedno z najkrajších miest

Dubrovník patrí medzi najkrajšie mestá sveta a často si ho pre jeho atmosféru vyberajú aj filmové štáby. „Natáčal sa tu aj seriál Hry o tróny, ktorý sem prilákal množstvo turistov z USA či Japonska. Núdzu nemáme ani o svetové celebrity,“ vysvetľuje s tým, že tu dovolenkovali Mike Jordan, Demi Moore či Harrison Ford.

„Mnohí Slováci nevedia, že Dubrovník je celoročná destinácia. Stále sa tu niečo deje. Veľkou vecou je, že už toto leto sa začne využívať Pelješacký most, ktorý výrazne nielen zníži, ale aj zatraktívni cestu do Dubrovníka. Let do Dubrovníka z Viedne trvá niečo vyše hodiny,“ dodáva Jana. Verí tomu, že s turistami uvidí už toto leto. „Ukážem im to, čo neuvidia na internete. Napríklad Kolorinu, kde žijeme s manželom. Odtiaľto sa naskytá prekrásny výhľad na otvorené more, pevnosť Lovrijenac a pláž Šulić, o ktorej mnohí turisti ani len netušia.“

 

Zaujímavosti o Dubrovníku

  • Vznik - založený bol v 7. storočí
  • Hradby - mesto obopína takmer 1 940 metrov dlhá kamenná hradba
  • Počet obyvateľov - stálych je okolo 43-tisíc
  • Filmografia - natáčali tu známy seriál Hry o tróny, Star Wars, Robin Hood
  • More - aj v novembri sa stáva, že teplota mora má nad 20 °C
  • Spojenie - toto leto sa tu otvorí 25 km most Pelješac
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Natália Jambrichová, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Majiteľ Audi zaparkoval v Prešove okolo kontajnerov na odpad.
FotoVáš Tip
Pripravte sa na zvýšenie tlaku: TAKTO zaparkované auto ste ešte nevideli! Čo si ten arogantný šofér myslel?
Ilustračné foto
Polícia zhabala historické množstvo drog: Napojenie na OBÁVANÝ kartel?! Aha, koho zadržali
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
(ilustračné foto)
VIDEO Šťastena dopriala dovolenkárom: Uvideli kosatky a medzi nimi VZÁCNOSŤ!
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér mal dostať vyhrážky smrťou! Zverejnil znenie desivého ODKAZU