8. Jedzte viac vlákniny
Výborným výberom je celozrnné pečivo namiesto bieleho. Vláknina v nich obsiahnutá vás zasýti rýchlejšie a pôsobí dlhšie. Celé obilniny majú veľký vplyv aj na zdravie. Denná konzumácia dvoch krajcov celozrnného chleba znižuje pravdepodobnosť úmrtia na koronárnu chorobu srdca o 19 %, úmrtia na náhlu cievnu mozgovú príhodu o 14 %.
9. Stop vyprážaným jedlám
Skúste sa ich vzdať aspoň na nejaký čas a variť spôsobom, ktorý vášmu telu neškodí. Veľa oleja, ktorý je často aj prepálený, je jednoznačne najnezdravšou formou tepelnej úpravy. Tou najzdravšou je príprava jedla na pare, ktoré si tak uchová všetky živiny a vitamíny. Druhou možnosťou je varenie.
Nekupujte hotové - procesované jedlá
Ladislav Kužela, gastroenterológ
- Nedávna štúdia porovnávala efekt ultraprocesovanej stravy s neprocesovanou (priemyselne neupravenou). Po dobu 60 minút bola ľuďom rozdeleným do dvoch skupín 3-krát denne povolená konzumácia každého jedla. Jedlá v oboch skupinách obsahovali rovnaký počet kalórií, tukov, sacharidov, bielkovín, vlákniny, cukru a sodíka. Najväčším rozdielom bol zdroj kalórií. Štúdia ukázala, že tí, ktorí jedli ultraprocesovanú stravu, zjedli každý deň o 500 kalórií viac v porovnaní s druhou skupinou a pribrali za 14 dní skoro jeden kilogram (0,9 kg).