Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2022 12:30 | Správy | Zahraničné správy

Rýchle šírenie variantu omikron vyvolalo nový poplach: Aký bude mať vplyv na ekonomiku?

Po vlaňajšom "pokrivkávajúcom" zotavovaní sa globálnej ekonomiky z pandémie nového koronavírusu vyvolalo rýchle šírenie variantu omikron nový poplach.

Cestovný ruch totiž opäť zachvátil chaos, mnohí zamestnanci boli nútení zostať doma v karanténe a vlády stoja pred nepríjemnou voľbou: zaviesť či nezaviesť obmedzenia? Nikto zatiaľ nepozná odpoveď na otázku, či môže mať vysoko nákazlivý variant omikron vážny vplyv na zotavenie hospodárstva, alebo jeho mierne príznaky zabránia opätovnému poklesu ekonomiky?

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová minulý mesiac po objavení omikronu varovala, že predpovede globálneho hospodárskeho rastu bude možno potrebné revidovať smerom nadol. MMF predtým rátal s rastom globálneho hospodárstva v roku 2021 o 5,9 % a jeho spomalením na 4,9 % v tomto roku. Koncom tohto mesiaca však môže svoje odhady znížiť.

Americké zdravotné úrady v snahe zmierniť vplyv omikronu na ekonomiku, skrátili obdobie karantény pre asymptomatické prípady o polovicu, na päť dní. Mark Zandi, hlavný ekonóm agentúry Moody's uviedol, že v 1. štvrťroku 2022 očakáva rast ekonomiky USA o 2,2 %. To je viac ako o polovicu menej, než predchádzajúci odhad na úrovni 5,2 %.

"Omikron už spôsobuje ekonomické škody, ako je zrejmé zo slabších výdavkov na kreditných kartách, poklese rezervácií v reštauráciách, zrušení letov a návrate k on-line vzdelávaniu v mnohých školách," povedal Zandi, ktorý ale zároveň očakáva, že omikron rýchlo prejde a rast hospodárstva v 2. štvrťroku ožije, pričom výsledok za celý rok to neovplyvní.

"Vo všeobecnosti si myslím, že každá nová vlna vírusu spôsobuje zdravotnému systému a ekonomike menšie škody ako predchádzajúca vlna," dodal. V eurozóne prísnejšie obmedzenia, opatrnosť spotrebiteľov a absencie zamestnancov v najbližších týždňoch znížia ekonomickú aktivitu, no podľa Andrewa Kenninghama, hlavného analytika Capital Economics, sa ekonomika vo februári zotaví.

Krajiny s nižšou mierou zaočkovanosti, medzi ktoré patria najmä rozvíjajúce sa ekonomiky, čelia väčšej neistote. A politika nulového výskytu ochorenia COVID-19 v Číne by mohla brzdiť rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky, kde sa zatvárajú celé mestá. Cestovný ruch sa tešil na oživenie v roku 2022, ale objavenie sa omikronu počas kľúčovej zimnej sviatočnej sezóny prinieslo tisícky zrušených letov, okružných plavieb a menej rezervácií v hoteloch.

Napriek tomu boli investori optimistickí, keďže akcie leteckých a výletných spoločností v posledných týždňoch vzrástli. "Zdá sa, že trhy sa pozerajú na obdobie po omikrone," povedal Alexandre Baradez, analytik IG France. Vlaňajšie zotavovanie ekonomiky malo tiež nepriaznivý vedľajší účinok: inflácia v Spojených štátoch a Európe vyletela na desiatky rokov nevídané úrovne, keďže ceny energií prudko stúpali a rastúci dopyt narážal na nedostatočnú ponuku.

Centrálne banky opakovane vyhlasovali, že vysoká inflácia je len dočasná a ceny nakoniec klesnú, ale stihla pritom poškodiť spotrebiteľov aj firmy podniky. Ďalšou otázkou tak je, či sa to môže ešte zhoršiť? Aj v tomto prípade sa zatiaľ vie len málo o vplyve omikronu na spotrebiteľský dopyt. Ale ľudia, ktorí pre tento variant zostávajú doma, s väčšou pravdepodobnosťou minú peniaze na tovar a nie na služby. To ešte zvýši tlak na infláciu, pretože dodávateľské reťazce na celom svete sú už teraz preťažené.

Aj americký Federálny rezervný systém (Fed) tento týždeň otriasol trhmi. Zápisnica z decembrového zasadnutia totiž ukázala, že je pripravený agresívnejšie sprísniť menovú politiku, aby skrotil infláciu. Inflácia narúša kúpnu silu spotrebiteľov. Britská obchodná komora pritom uviedla, že 58 % firiem očakáva zvýšenie cien v nasledujúcich troch mesiacoch.

Vlády zaviedli v roku 2020, po vypuknutí pandémie, masívne stimulačné programy na záchranu svojich ekonomík. To podľa MMF viedlo k nahromadeniu dlhu vo výške 226 biliónov USD (200 biliónov eur). Schémy na udržanie pracovných miest (kurzarbeit), keď vlády prispievali na mzdy zamestnancov, ktorí museli zostať doma, alebo mali skrátený pracovný čas, "dávali zmysel", keď panovala veľká neistota a celé priemyselné odvetvia boli zatvorené, povedal Niclas Poitiers, z bruselského think-tanku Bruegel. Momentálne však nevidí potrebu pumpovania masívnych finančných prostriedkov do ekonomiky. Spojené štáty a Európa namiesto toho oznámili investície do štrukturálnych programov a na ochranu klímy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy