Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Incident v Miloslavove môže mať pre aktérov trvalé následky: Môže pandémia za nárast agresivity detí?

Môže za hrozný incident v Miloslavove zlá výchova či izolácia v dôsledku pandémie? Nový Čas sa pýtal odborníkov, podľa ktorých je vysvetlení viacero.

Mentálne zdravie veľmi trpí

Barbora Holubová, sociologička

Otvoriť galériu

- Príčiny šikany zo strany detí sú rovnaké ako u dospelých: obeť sa nejakým spôsobom odlišuje, človek, ktorý šikanuje, sa potrebuje zviditeľniť. Odborníci zo psychologických poradní už minimálne rok varujú, že pandémia, respektíve obmedzenie sociálnych kontaktov detí, má vážny vplyv na ich mentálne zdravie.

Všetky deti strádajú a nevieme úplne zmerať, či k takýmto prípadom dochádza v dôsledku toho, že boli dlho doma, nechodili do školy, alebo sú iba v strese, lebo rodičia sú v strese. Dôležitá je prevencia, teda čo s tým: ako budú reagovať rodičia, škola, prípadne orgány, ktoré to majú na starosti. Pokiaľ ide o sociálny status útočníkov a obetí, nie sú štatisticky významné rozdiely medzi jednotlivými sociálnymi vrstvami. Spoločenský status nemá význam, šikana sa môže odohrávať aj v dobrých rodinách.
 

Toto môžu urobiť iba nezrelí ľudia

Gabriela Herényiová, psychologička

Otvoriť galériu

- V dnešnej dobe sú mladí ľudia upriamení na svoje partie, ale nič to nemá spoločné s kamarátstvom. U hlavnej aktérky ide o sebapresadzovanie. Ide o hrôzostrašný precedens. Je to presne to, čo robia nezrelí ľudia. Toto robí len ten, kto nevie domyslieť dôsledky. Veľmi ich to baví, ale netušia, čo to všetko môže spôsobiť. Je to príklad šikanovania a všetci zúčastnení by mali dostať trest a špeciálnu pomoc. Psychická trauma je oveľa nebezpečnejšia ako fyzická trauma, rana na duši sa nezahojí. Dá sa z toho dostať pri intenzívnej pomoci, netreba čakať na to, kým sa dieťa zosype, ale treba tam nastaviť pomoc ihneď.
 

Akí rodičia, také deti

Marek Madro, psychológ

Otvoriť galériu

- Bola neúnosne prekročená čiara zákona a ľudskosti. Obeť tohto agresívneho činu potrebuje okamžitú odbornú pomoc, aby sa eliminovali traumatické dôsledky. Deti, žiaci, študenti, ktorí sa vrátia už o pár dní do škôl, môžu mať otázky, ktoré budú potrebovať zodpovedať, preto im v školách a rodinách vytvorme bezpečné miesto na otvorený rozhovor. Nevieme, čo je presne za tým, počuli sme len o alkohole. Ale čo ešte ďalšie sa pod týmto správaním podpísalo?

Aká bola dynamika celej skupiny? Aké tam boli vzťahy? Aká je história skupiny? Je zrejmé, že fyzické útoky vykonali títo mladí ľudia, ale… Je v poriadku, že my dospelí sa správame k sebe agresívne, urážame sa na internete, píšeme si nenávistné komentáre, zosmiešňujeme sa a masívne zdieľame všetko, čo je namierené proti človeku s iným názorom? Ak vnímajú mladí ľudia, ktorí sa formujú a učia sa chodiť vo veľkom svete, že medzi dospelými je toto v poriadku, tak prečo sa tak veľmi čudujeme, keď si ublížia oni medzi sebou?

späť
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: oand, jc

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!