Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2021 14:53 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Parkovanie na chodníkoch v Bratislave bude obmedzené: Starostka Karlovej Vsi hovorí o vážnom probléme

Mesto Bratislava víta že nedávno prijatá novela zákona o cestnej premávke umožní spraviť poriadok v parkovaní na chodníkoch, a teda zakáže parkovanie na chodníkoch mimo vyznačených miest.

Rýchla účinnosť novely, od 1. marca 2022, však podľa magistrátu dostáva mesto a mestské časti do situácie, keď nie je jasné, či samosprávy za tak krátky čas dokážu legislatívne zmeny aj aplikovať v praxi. Starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová tvrdí, že to nie je možné v takom rozsahu pripraviť do marca ani len teoreticky.

Bratislava pre množstvo áut dlhodobo rieši problém s parkovaním. Vozidlá tu často parkujú aj na chodníkoch, na ktorých podľa mesta nezostáva dostatočné miesto pre bezpečný a pohodlný pohyb chodcov. Novela naďalej umožňuje vyznačiť parkovacie miesta na chodníkoch, avšak riadnym dopravným značením. "V meste sú aj lokality, kde je možné parkovať na chodníkoch alebo čiastočne na chodníkoch tak, aby bol zároveň zabezpečený aj pohodlný pohyb chodcov. Pre rýchlu účinnosť novely však nie je jasné, či je vôbec možné za tak krátky čas tieto miesta riadne vyznačiť,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Na každý úsek je podľa nej totiž potrebné pripraviť a odsúhlasiť projekt organizácie dopravy, osadiť dopravné značenie a v nepriaznivom zimnom počasí nie je možné realizovať vodorovné dopravné značenie. Podotýka, že len príprava troch parkovacích zón v rámci mestskej parkovacej politiky – Bratislavský parkovací asistent PAAS, ktorú mesto spúšťa od januára, trvala väčšiu časť roka 2021.

Karloveská starostka Čahojová nazvala legislatívnu zmenu "časovanou bombou". "Samosprávy, ktoré sa poctivo pripravujú a snažia regulárnym spôsobom do budúcna vniesť do parkovania systém a poriadok, budú opäť "spravodlivo" potrestané," myslí si starostka. Túto zásadnú zmenu podľa jej slov nie je možné ani len teoreticky do marca pripraviť.

Upozornila, že v Bratislave na chodníkoch v súčasnosti nútene parkujú desaťtisíce áut a ich majitelia, hoci sa im to nemusí páčiť, inú možnosť pre nedostatok parkovacích miest nemajú. "Okrem obyvateľov Bratislavy tu totiž denne prúdia ďalšie tisícky automobilov za prácou alebo službami," podotkla. Novela podľa nej nedopadne len na samosprávy ako správcov komunikácií, liečbu šokom zažijú aj vodiči. "Novela im nedáva žiadnu šancu, žiadne prechodové obdobie na prípravu," skonštatovala Čahojová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu