Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2021 16:59 | Správy | Zahraničné správy

Etiópia vyhostila štyroch írskych diplomatov: Dôvod, prečo tak urobili

Etiópia oznámila štyrom zo šiestich írskych diplomatov pôsobiacich na ambasáde Írska v Addis Abebe, že do budúceho týždňa musia opustiť krajinu.

Informovala o tom vláda v Dubline, ktorú cituje tlačová agentúra AFP. Podľa írskeho ministerstva zahraničných vecí bolo dané rozhodnutie prijaté "vzhľadom na skutočnosť, že Írsko sa na medzinárodnej scéne vyjadrilo k prebiehajúcemu konfliktu a humanitárnej kríze v Etiópii". Írsky veľvyslanec a jeden ďalší diplomat dostali oznámenie, že môžu zostať, ale ďalší musia opustiť krajinu, uvádza sa vo vyhlásení írskeho rezortu diplomacie.

"Nad rozhodnutím etiópskej vlády vyjadrujeme hlboké poľutovanie," vyhlásil írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney s tým, že dúfa, že ide len o dočasné riešenie.

Írsko udržiava svoju diplomatickú misiu v Etiópii od roku 1994 a počas uplynulých piatich rokov poskytlo krajine vládnu pomoc vo výške 165 miliónov eur.

V nasledujúcich týždňoch organizácia Irish Aid vyplatí partnerom operujúcim v Etiópii – vrátane viacerých humanitárnych organizácií OSN – 16 miliónov eur.

Coveney obhajoval postoj Írska k prebiehajúcemu konfliktu medzi etiópskymi vládnymi silami a povstalcami v regióne Tigraj, tvrdiac, že je to v súlade s prístupom medzinárodných telies vrátane Európskej únie.

Írsko bolo signatárom rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z 5. novembra, ktorá vyzýva na prímerie v súvislosti s eskaláciou bojov na severe tejto africkej krajiny.

Dublin vyhlásil, že to odzrkadľuje výzvy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa o potrebe úplného humanitárneho prístupu, ukončenia bojov a politického dialógu.

Írske veľvyslanectvo v Addis Abebe sa však nezatvorilo a dvaja zvyšní diplomati pokračujú v spolupráci s veľkými organizáciami vrátane Africkej únie (AÚ).

"Írsko plne podporuje úlohu Africkej únie pri hľadaní mierového riešenia konfliktu, a to aj prostredníctvom práce jej osobitného vyslanca, bývalého nigérijského prezidenta Oluseguna Obasanja. Sme odhodlaní presadzovať suverenitu a územnú celistvosť Etiópie," uviedol Coveney.

Írsko v súčasnosti odporúča necestovať svojim obyvateľom do Etiópie a írski občania by podľa Dublinu mali okamžite opustiť krajinu komerčnými prostriedkami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ