Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2021 19:47 | Správy | Zahraničné správy

Úľava na poľských hraniciach? Časť migrantov sa presúva do centra, ktoré nakázal zriadiť Lukašenko

Skupina asi 850 utečencov z Blízkeho východu sa rozhodla stráviť noc v logistickom centre, ktoré sa nachádza v blízkosti bielorusko-poľského hraničného priechodu Bruzgi-Kužnica a pripravili ho pre nich úrady Hrodnianskej oblasti. Ďalších 1200 chce stráviť noc v tábore v lese pri hranici, informovala v utorok bieloruská televízia.

Vyčlenenie areálu pre migrantov a jeho prípravu na ich príchod nariadil príslušným úradom bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ubytovať sa tam dočasne môže viac ako 2000 ľudí, ktorým poskytnú aj teplú stravu a nápoje, keďže tam inštalovali aj poľné kuchyne, spresnila agentúra Interfax.

Portál Onet.pl v tejto súvislosti citoval z blogu bieloruského proopozičného novinára Tadevuša Hičana (Tadeusza Giczana), podľa ktorého sa takto "vyriešil aspoň humanitárny aspekt (migračnej krízy)".

"Je nepravdepodobné, že Bielorusko bude môcť väčšinu z nich poslať domov, takže Poľsko by malo očakávať návrat k starej taktike – malé skupiny pozdĺž celej hranice," napísal Hičan.

Televízia Belsat s odvolaním sa na iracké veľvyslanectvo v Rusku uviedla, že o pomoc pri návrate do svojej vlasti už požiadalo približne 200 Iračanov. "Chcú sa vrátiť, lebo vedia, že Poľsko ich na svoje územie nepustí," informovala TV Belsat. Spiatočný let tejto skupiny Iračanov z Bieloruska je naplánovaný na 18. novembra.

Situácia na spoločnej hranici Bieloruska s Poľskom v utorok eskalovala, keď poľské bezpečnostné zložky použili slzotvorný plyn a vodné delo proti migrantom na hraniciach s Bieloruskom, ktorí smerom k nim hádzali kamene, pokúšali sa preraziť zábrany a preniknúť do Poľska.

Poľská polícia v utorok podvečer na sociálnej sieti Twitter spresnila, že pri potýčkach v blízkosti hraníc s Bieloruskom bolo zranených sedem jej príslušníkov. Dvaja z nich - muž a žena - utrpeli zranenie hlavy, takže museli byť prevezení do nemocnice. Zvyšní piati policajti majú zranenia rúk a nôh, spresnil spravodajský web Onet.pl.

Situácia na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom eskalovala 8. novembra. Niekoľko tisíc ľudí vtedy prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam, pričom odmietali opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu zo žiletkového drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
Foto
ONLINE Proces s Mikulášom Černákom pokračuje: Mafiánsky boss prehovoril k mužovi, ktorému zabil otca
Horská záchranná služba
Horskí záchranári zasahovali pri cyklistovi: Vyčerpanie a nevoľnosť! Čo sa dialo potom?
V klube sa koná množstvo technoparty a so žiadnou nebol problém, až kým jednu z nich nenazvali Diablo tour
Technoparty v Námestove po nátlaku cirkvi stopli: Hromadné modlitby kvôli TOMUTO?!
Rainy weather
Na slnko zabudnite: Prvá vlna zmien udrie už DNES! Zasiahne túto časť Slovenska
Mesto uľahčilo život zaľúbencom.
Váš Tip
Žilina uľahčila život zaľúbencom: Aplikácia na... Tomu neuveríte!
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život