Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2021 20:31 | Správy | Zahraničné správy

Útok konvertovaného kresťana v Liverpoole: Môžu za to psychické problémy či prepojenie na Islamský štát?

Britská polícia analyzuje minulosť Emada Al Swealmeena, ktorý prišiel o život v nedeľu pri výbuchu podomácky vyrobenej bombovej nálože pred nemocnicou v Liverpoole.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na viaceré zdroje. Podľa britských médií ide o utečenca z Blízkeho východu, ktorý o sebe hovoril ako o Sýrčanovi. Do Británie pricestoval pred niekoľkými rokmi a konvertoval tam na kresťanskú vieru.

Nálož, s ktorou nastúpil do taxíka, explodovala v aute odstavenom pred nemocnicou poskytujúcou starostlivosť pre ženy a ich deti. Taxikár, ktorý si všimol podozrivé správanie svojho klienta, z auta narýchlo vystúpil a pasažiera v ňom zamkol.

Taxikára, o ktorom médiá píšu ako o Davidovi Perrym, po výbuchu hospitalizovali, ale už v pondelok ho z nemocnice prepustili. Jeho manželka na sociálnej sieti Facebook napísala, že je "úplný zázrak", že prežil. Britský premiér Boris Johnson, ktorý v pondelok zvolal zasadnutie vládneho krízového štábu, ocenil, že Perry konal tak "neuveriteľne duchaprítomne a statočne".

Protiteroristická polícia v severozápadnom Anglicku v pondelok neskoro večer prepustila štyroch mužov zadržaných v súvislosti s incidentom. "Polícii ich výpovede stačili, takže boli prepustení," povedal pre televíziu ITV News minister pre bezpečnosť Damian Hinds.

Podľa britských médií bol Al Swealmeen neúspešným žiadateľom o azyl a v minulosti mal vážne problémy s duševným zdravím. Azylové úrady neverili jeho tvrdeniu, že je Sýrčan, podľa denníka The Sun mali údajne podozrenie, že pochádza z Jordánska.

Protiteroristická polícia teraz údajne pracuje s hypotézou, že práve opakované odmietnutie žiadosti o azyl a psychické problémy mohli Al Swealmeena dotlačiť k spáchaniu násilného činu v Liverpoole, kde sa ho v roku 2017 na sedem mesiacov ujal kresťanský dobrovoľnícky pár Elizabeth a Malcolm Hitchcottovci.

Malcolm Hitchcott pre ITV News povedal, že Al Swealmeen strávil nejaký čas v psychiatrickej liečebni po tom, čo bol pri incidente v centre Liverpoolu zatknutý s nožom v ruke. Inak to "bol to veľmi tichý človek", ktorý konvertoval na kresťanstvo a bol pokrstený v Liverpoolskej katedrále, dodal.

V tej istej katedrále sa v nedeľu konala spomienková bohoslužba na počesť britských vojenských veteránov a obetí vojny, na ktorej sa zúčastnilo približne 2000 ľudí. Denník Times informoval, že "islamistické sprisahanie bolo jednou z línií, ktorými sa uberalo vyšetrovanie", pričom ako možné ciele útoku sa predpokladali katedrála alebo nemocnica v Liverpoole.

Použité výbušné zariadenie obsahovalo výbušninu TATP, známu ako Satanova matka, ktorú využívajú aj džihádisti z organizácie Islamský štát. Bola použitá pri teroristických útokoch v Paríži v roku 2015 i pri bombovom útoku na koncerte v Manchester Arena v roku 2017.

Podľa rozhlasovej stanice BBC sa vyšetrovatelia snažia zistiť, či explodovala aj hlavná nálož výbušného zariadenia, keďže žiadne okolité vozidlo na mieste činu nebolo výbuchom poškodené.

Britský štátny minister zodpovedný za činnosť polície Kit Malthouse sa pred poslancami britského parlamentu vyjadril, že incident z nedele ešte nie je objasnený, ale slúži ako "pripomienka hrozby terorizmu, ktorej všetci čelíme".

Britská vláda po výbuchu v Liverpoole zmenila hodnotenie rizika teroristického útoku v krajine a zvýšila ho na druhý najvyšší stupeň, čo znamená, že teroristický útok je vysoko pravdepodobný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka
Miroslav, syn zavraždeného Petra Novotného, prišiel na pojednávanie Mikuláša Černáka.
Foto
Černák zoči-voči Miroslavovi, ktorému zavraždil otca: Súhlasil by s prepustením mafiánskeho bossa? Aha, čo povedal
Erik Tomáš chce mladým ľuďom uľahčiť hľadanie práce.
Rezort práce rozbehol projekt Právo na prvé zamestnanie: Zvýši sa záujem firiem o absolventov?
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Ares s jeho mamou.
Foto
V košickej zoo majú nový prírastok: Mláďatko Ares odsunul plameniaky na druhú koľaj! Sledujte tie FOTO
edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti