Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2021 14:16 | Správy | Domáce správy
Foto

Matovič predstavuje tretiu časť svojej reformy: Aké zmeny navrhuje pri zdaňovaní firiem?

Daň z príjmu pre právnické osoby by sa mohla znížiť z 21 % na 19 %.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície či možnosť tzv. skupinového zdaňovania. Hovorí o tom tretia časť návrhu daňovo-odvodovej reformy, ktorú v utorok na tlačovej konferencii predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Financovať to plánuje napríklad zvýšením daní bánk, oligopolov a monopolov či dane z dividend.

Úspora pre podnikateľov zo zníženia DPPO by mala predstavovať 273 miliónov eur ročne. "Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania," priblížil Matovič.

Druhý návrh hovorí o zavedení flexibilných odpisov majetku na produktívne investície. Podnikateľ, ktorý nakúpi prostriedky napomáhajúce k vyššej produkcii, by mal mať slobodu v tom, ako rýchlo si investíciu odpíše do nákladov. Malo by to podnikateľom priniesť úsporu 200 miliónov eur ročne. Matovič to považuje za najrozumnejšiu podporu investícií, lebo je to podpora pre ľudí, ktorí už počas podnikateľského života ukázali, že sú schopní produkovať zisk.

Zaviesť chce tiež skupinové zdaňovanie. "Majiteľ viacerých firiem sa môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada medzi svojimi firmami zisky a straty," ozrejmil Matovič s tým, že to neznamená, že firmy budú mať jedno účtovníctvo. Toto opatrenie by podľa jeho slov spôsobilo štátu výpadok 30 miliónov eur ročne.

Zdroje financovania predstavených zmien plánuje minister financií nájsť vo zvýšenej dani z dividend zo 7 na 9 %. To by malo priniesť 26 miliónov eur. Prostriedky financovania majú plynúť aj prostredníctvom zavedenia e-faktúry. "Je to niečo podobné ako dnes máme eKasu," dodal Matovič s tým, že Maďarsku to pomohlo eliminovať podvody. Rezort financií očakáva dodatočný prínos z eliminácie podvodov vo výške 127 miliónov eur.

Matovič navrhuje tiež zaviesť vyššie dane bánk, oligopolov a monopolov, z ktorých chce získať 200 miliónov eur. Z opatrení proti podvodom by malo plynúť 60 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur by mali priniesť dynamické efekty. Verí, že podnikatelia po prijatí avizovaných zmien dostanú väčšiu chuť podnikať.

Minister zároveň avizoval reštauračný balík zmien a úpravy pri dani z príjmu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Tie by mali byť predstavené samostatne na tlačovej konferencii v piatok (19. 11.) popoludní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy