Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Dubčekov syn o otcových tajných stretnutiach: Čo sa dialo na rodinných dovolenkách, mu došlo až neskôr

Patril a dodnes patrí k Slovákom, ktorých poznajú po celom svete ako symbol Pražskej jari. Alexander Dubček († 70) zomrel 7. novembra 1992 na následky zranení pri autonehode 1. septembra 1992.

Musel však vedieť, že do rizika vlečie aj rodinu...

Iste, lebo keby bol vtedy nejaký robotnícko-revolučný tribunál rozhodol o hrdelnom potrestaní... Pretože aj to sa mohlo stať. Nikto nemohol vedieť, ako to bude. Ale vtedy bol celý národ jednotný. Bodaj by to tak pokračovalo aj dnes... Vtedy, našťastie, nebola až taká výrazná odvaha sankcionovať jednotlivcov, že ty si zlý, teba popravíme...

Ale roky predtým sa toto dialo, riziko, že sa to skončí fatálne tam bolo...

To áno.

Ako to prežívala vaša mama?

Ako to mohla prežívať?! Starala sa o rodinu, nič iné robiť nemohla. Brániť sa proti takej moci, to sa vôbec nedalo. Veď aj Západ bol ticho... Otec bol potrestaný za smerovanie k demokratizácii, a to už moja mama nemohla zmeniť. A čo by si bola pomohla? Navyše, otec nezmenil názor. Preto keď prišiel rok 1989, tak sa potešil. Tie demokratizačné zmeny sa začali v Rusku a vtedy aj Gorbačov povedal: „Eto vaše delo!?“ Stiahli tú imaginárnu mocenskú ruku z východných štátov aj z Československa a začali sa zmeny. Som presvedčený, že impulzom k uvoľneniu v Rusku bola morálna sila, ktorú ukázal rok 1968.

Do rodiny Dubčekovcov priniesla eufória roku 1989 optimizmus, že to všetko nebolo márne?

Odpoveďou je to, že otec napísal knihu spomienok Nádej zomiera posledná. Vyšla v asi 15 jazykoch, dokonca aj v Moskve. Odporúčam prečítať si ju.

(úsmev) Mám ju práve rozčítanú... Ako sa vám po tie roky žilo s priezviskom Dubček?

No ako? Boli sme stále sledovaní – nielen otec, ale aj mama a tiež my s bratmi. Niekto sa bál kamarátiť sa s nami, niekto nie. Keď som bol dislokovaný v Malackách, tak za mnou začali chodiť aj vojaci, aj policajti. Totiž to, čo ukázal otec ľuďom – demokratizáciu, hodnoty – bolo aj v silových zložkách. Ani tam neboli ľudia spokojní s vývojom. Napríklad mi povedali, že mám odpočúvacie zariadenie... Alebo ma občas zavolali na ryby do hraničného pásma. Aj v špecializovanej zložke, akou bol boj s vnútorným nepriateľom, ale aj tam boli rôzni ľudia. Vždy ide o charakter. Keď je niekto zlý človek a dostane moc, tak ju často zneužije. Ale sú ľudia, ktorí moc nezneužívajú. Sme rozdielni... Otec ma naučil, že keď mám v živote ťažké obdobia, tak si spomínam len na pekné stránky života.

Keď sa Alexander Dubček stal predsedom Federálneho zhromaždenia ČSFR, pociťoval to ako čiastočné zadosťučinenie?

Jedným z hesiel môjho otca bolo: Politika je pre mňa služba občanovi. Keby bolo veľa takých politikov, myslím si, že ľudská civilizácia by bola inšia... Dával mi za príklad Mahátmú Gándhího, Johna Fitzgeralda Kennedyho, Olofa Palmeho... A vieme, ako všetci skončili... Z histórie vieme, že tí, čo chceli ľudstvu dobre, zväčša skončili zle. Veľa ľudí ich považovalo za naivných, no oni robili v najlepšej viere všetko pre ľudí. A to je namáhavejšie, ako robiť zlo.

Čo by povedal na súčasnú politickú situáciu na Slovensku?

To neviem povedať. Veď vidíte, ako sa točí svet. Slovensko je na hospodárskom chvoste v Európskej únii. Otec nebol nikdy proti privatizácii, ale tvrdil, že strategické podniky by mali mať ľudia, ktorí sa vyznajú v odbore. Bol za akciové spoločnosti, ktoré by viedli schopní ľudia. Preto chodil medzi ľudí a išli mu slzy do očí, keď sa ľudia usmievali. Počas života videl aj veľa radosti, aj veľa utrpenia. Ľudská dychtivosť počas celej histórie je totiž nekonečná. Otec sa snažil hľadať cesty, ktoré by po celé generácie viedli civilizáciu k tomu, aby nemuseli byť vojny. Nebol namyslený nafúkanec, nepotrpel si na to, aby ho obdivovali. Bol šťastný, keď boli ľudia spokojní, a rád sa usmieval.

Osudnou sa otcovi stala cesta do Prahy, keď auto, v ktorom sa so šoférom viezol, havarovalo na diaľnici pri českom Humpolci. Mali ste možnosť s ním hovoriť, kým naposledy vydýchol?

Nie. Musím povedať, že ako lekár traumatológ som nebol spokojný s liečbou, ale nemohol som nič robiť. Pozháňal som odborníkov zo zahraničia, bol som v Brne, kde je jedna z najlepších traumatológií, boli ochotní ho prijať, no ale... Trápil sa dva a pol mesiaca, zomrel na komplikácie. Keď nám oznámili, že otec zomrel, bola to veľká rana. Odišla s ním jedna veľká časť môjho života. Rok predtým nám zomrela mama, potom otec. Škoda...

SMRŤ ALEXANDRA DUBČEKA (* 27. 11. 1921 – † 7. 11. 1992)

Pri autohavárii na diaľnici Praha - Bratislava neďaleko Humpolca sa 1. septembra 1992 ťažko zranil predseda Sociálnodemokratickej strany Slovenska a poslanec Federálneho zhromaždenia ČSFR Alexander Dubček, vedúca osobnosť reformných udalostí z roku 1968. Utrpel ťažké zranenia chrbtice a hrudníka. Na osudnej ceste nešiel so šoférom Janom Želízkom, na ktorého bol predtým zvyknutý. Právo na osobného šoféra stratil po tom, ako po voľbách v roku 1992 prišiel o post predsedu Federálneho zhromaždenia.

Pridelený šofér Ján Rezník na súde využil právo nevypovedať. Doteraz sa nenašla Dubčekova aktovka. Mala ukrývať citlivé materiály pre moskovské rokovanie a koncept prejavu proti rozdeleniu ČSFR. Šofér ležal po nehode pri aute, samotný Dubček o 20 metrov nižšie. Auto bolo po expertíze rýchlo zošrotované. Alexander Dubček zomrel 7. novembra 1992 v pražskej nemocnici Na Homolke. Hlavnou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca, pľúc a obličiek. Mnohí si myslia, že jeho smrť nebola dôkladne vyšetrená. Existujú konšpirácie, že Dubček bol pre niekoho nepohodlnou osobou a jeho smrť bola naplánovaná. Posledným miestom jeho odpočinku je bratislavský cintorín v Slávičom údolí.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Britský premiér Rishi Sunak.
Londýnčania si volili starostu, Sunak neskrýva sklamanie: Víťazovi sa podarilo čosi nevídané
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity