Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Dubčekov syn o otcových tajných stretnutiach: Čo sa dialo na rodinných dovolenkách, mu došlo až neskôr

Patril a dodnes patrí k Slovákom, ktorých poznajú po celom svete ako symbol Pražskej jari. Alexander Dubček († 70) zomrel 7. novembra 1992 na následky zranení pri autonehode 1. septembra 1992.

Boli ste traja bratia (pôvodne štyria - prvorodený syn zomrel ešte maličký, pozn. red.). Musel nad vami otec držať pevnú ruku?

Otec vravieval, že silný človek silu neukazuje. Ukázal nám iné hodnoty, hovoril mi: „Paľko, nikdy sa nevyvyšuj nad niekoho, lebo každý, aj ten obyčajný človek, keď je slušný, tak má v sebe hodnoty. Keď má ruky zašpinené od práce, to je špina, ktorá si zaslúži úctu.“ Keď sme boli v Juhoslávii, jeden chlap tam čosi hádzal do fúrika a bol lenivý si fúrik pritiahnuť k tej kope. Otec nás synov zavolal a vraví: „Vidíte, chlapci? Tá lajdácka práca sa mu nevyplatí. Uvidíte, že ako to tam hádže, narobí si dvojitú robotu.“ Samozrejme, chlapovi sa prevrátil fúrik a musel to tam znovu sypať. Otec nemal rád lajdácku robotu a tak nás aj vychovával.

Už ste spomenuli, že váš otec vyrastal v Kirgizsku. Rozprával vám príbehy z tejto oblasti?

Do Kirgizska prišiel otec ako trojročný spolu s rodičmi, ktorí išli do krajiny budovať priemysel v rámci Interhelpa – priemyselno-výrobného družstva česko-slovenských robotníkov a roľníkov. Môj dedo Štefan s babkou Pavlínou a s mojím otcom boli súčasťou prvej skupiny vyše tristo ľudí, ktorí pricestovali vlakom do Kirgizska. Tam sa narodil aj otcov brat Július. Rodina žila v meste Biškek (vtedajší Pišpek). Otec sa tam v dospelosti niekoľkokrát vrátil, hlavne keď študoval v Moskve. Išiel sa pozrieť na rieku Volgu do mesta Gorkij (dnešný Nižný Novgorod), kde s rodičmi ako dieťa istý čas tiež žil.

Po 2. svetovej vojne spolupracovali naši ľudia so Sovietskym zväzom, budovali tam automobilku. Keďže dedo žil v minulosti v Amerike a vedel dobre po anglicky, Spojené štáty mu ponúkli, aby sa podieľal na budovaní Gorkovského automobilového závodu. Otec nás tam vzal ešte ako deti. Pamätám si, ako na nás s Peťom Kirgizi pozerali, keď sme prišli k veľkému jazeru Issyk-Kul, vysoko v horách. Na vode plávali ľadovce a my sme do nej s bratom vhupli. Kirgizi sa triasli od zimy a neverili vlastným očiam. Otec im s úsmevom povedal: „Nebojte sa, oni vedia dobre plávať! Len im doneste niečo na osušenie...“

Zdá sa, že vďaka otcovi ste boli s bratmi odmalička veľkí cestovatelia!

S otcom sme precestovali naozaj dosť a myslím, si, že aj moji bratia si to vážili. Stretávali sme tam mnohých ľudí, ktorí nám ukázali krajinu. Pretože najviac vám krajinu dokážu priblížiť domáci, ktorí v nej žijú. Precestovali sme prakticky takmer celú Európu aj Kaukaz. Boli sme dokonca v Arménsku na úpätí hory Ararat, šli sme aj k vysoko položenému jazeru Sevan - najväčšiemu jazeru na Kaukaze.

Aj tam ste si zaplávali?

(smiech) Áno. Keď sa človek hýbe, môže byť voda aj chladnejšia. My sme veľa športovali. Otec miloval vodácke športy, učil nás plávať. Môj brat Peter († 61) dokonca plával súťažne. Vody sme sa rozhodne nebáli. Cestovali sme pomerne dosť, ale je pravda, že by sme boli chceli spoznať ešte viac krajín. Pamätám si, že keď k nám prišli športovci z Juhoslávie a povedali, že aj oni majú socializmus, ale môžu chodiť po celom svete, boli sme z toho namrzení. Hnevalo nás, že oni môžu a my nemôžeme...

Viedli ste doma debaty o tom, prečo je to tak?

Nie, otec to vtedy považoval za nebezpečné, takže s nami nepolitizoval.

Bol zručný v typických mužských prácach? Naučil vás napríklad zatĺkať klince alebo opraviť bicykel?

Áno. Keď si chcel oddýchnuť alebo sa zbaviť ťaživých myšlienok, išiel do záhrady a ošetroval napríklad ovocné stromy.

Záhrada bola jeho relax?

Nielen záhrada, aj hudba. Často, keď mal dobrú náladu, zobral mandolínu a zahral si na nej a zaspieval si. Mal veľmi rád ľudové pesničky. Veď my máme klenotnicu ľudovej hudby! Každá dedina mala svoju osobitosť, folklór, tance, kroje... Otec vravieval, že pýšiť sa národným bohatstvom, to nie je nacionalizmus, to je kultúra národa. Preto keď sme cestovali po svete, vždy sme boli pozývaní k národným hodnotám, miestni obyvatelia nám ukazovali tradície.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!