Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2021 19:25 | Správy | Zahraničné správy

Súčasné záväzky nestačia na zastavenie nebezpečného globálneho otepľovania: Zamysleniahodné ambície

Európsky parlament (EP) v stanovisku pre klimatický summit OSN v Glasgowe (COP26) vo štvrtok vyzval na rýchlejšie zavádzanie klimatických opatrení na celom svete.

S odkazom, že Únia má zostať globálnym lídrom v boji proti zmene klímy, súhlasia aj slovenskí europoslanci.

Michal Wiezik (SPOLU) tvrdí, že ambiciózne a záväzné opatrenia v boji proti zmene klímy a strate biodiverzity je potrebné prijať na celosvetovej úrovni. "Verím že COP26 bude sláviť úspech. EÚ vykročila v ústrety tým klimatickým cieľom najvýraznejšie. Sme premiantmi v klimatických ambíciách," opísal situáciu. Dodal, že Únia to musí využiť aj na svetovej úrovni a dopomôcť ku globálnemu konsenzu. Ako najbližšieho spojenca vidí Spojené štáty, pričom bude treba presvedčiť aj ostatných veľkých producentov emisií a mnohé menšie štáty.

Eugen Jurzyca (SaS) je presvedčený, že ambicióznejším klimatickým cieľom by malo predchádzať vyčíslenie nákladov a dopadov. "Navrhovatelia by mali povedať pravdu, koľko bude stáť dosiahnutie ich cieľov. To, že náklady na zmierňovanie dopadov klimatickej zmeny nakoniec zaplatia ľudia, napríklad drahším kúrením či svietením, vidíme už dnes. Je preto dôležité, aby peniaze na tento účel boli míňané efektívne," odkázal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) uviedla, že COP26 je kľúčovým momentom na zhodnotenie globálnych záväzkov v oblasti klímy a zabezpečenie dosiahnuteľnosti cieľov Parížskej dohody. "Podľa expertov však súčasné záväzky nestačia na zastavenie nebezpečného globálneho otepľovania, a preto všetky krajiny, najmä najväčší producenti emisií, musia zvýšiť svoje tempo a usilovať sa o dosiahnutie nulových čistých emisií do polovice storočia," vysvetlila. Vyslovila sa za budovanie odolnosti a ochrany ekosystémov a financovanie nielen prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo, ale aj za riešenie sociálnych dopadov zeleného prechodu.

Martin Hojsík (PS) skonštatoval, že z pohľadu EÚ je nesmierne dôležité udržať si pozíciu svetového lídra v boji proti klimatickej zmene. Podľa neho štáty z celého sveta v Glasgowe musia výrazne zakročiť proti rastúcim emisiám metánu, ktorý má horší dopad na klímu ako CO2. "Bez toho nemáme šancu dosiahnuť náš cieľ udržať otepľovanie do 1,5 stupňa Celzia. Znižovanie emisií metánu z ťažby a transportu ropy a plynu patrí k najefektívnejším opatreniam, ktoré môžu vlády prijať na dosiahnutie globálnych klimatických cieľov," uviedol. Spresnil, že veľká časť týchto opatrení by nič nestála, alebo by bola dokonca zisková.

Miriam Lexmann (EPP) za kľúčové považuje aj vzdelávanie v environmentálnej oblasti na lokálnej úrovni. Upozornila však, že záväzky si musia osvojiť hlavne rozhodujúci svetoví hráči či znečisťovatelia. "To je možné dosiahnuť len v dôsledku dohôd na medzinárodných fórach, akým je i blížiaca sa konferencia COP26 v Glasgowe," skonštatovala.

Peter Pollák (EPP) pripomenul, že výkyvy počasia, ako ničivé tornáda či povodne, sa nevyhýbajú ani Slovensku. Je preto nevyhnutné od rétoriky prejsť ku konkrétnym opatreniam a tie naliehavo implementovať. Je to výzva, ktorá sa týka všetkých 160 krajín, a konferencia OSN COP 26 v Glasgowe bude mať v tomto ohľade zásadný význam, dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?