Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Minister zdravotníctva Lengvarský exkluzívne pre Nový Čas: Čaká nás posledná väčšia vlna, aké budú Dušičky a Vianoce?

Prehovoril muž, ktorý posledné mesiace ovplyvňuje životy Slovákov viac ako ktokoľvek iný. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (52) sa od svojho nástupu do funkcie zaoberá najmä riešením pandémie koronavírusu.

V exkluzívnom rozhovore pre Nový Čas opisuje, ako budú vyzerať najbližšie mesiace.

AKTUÁLNE O COVID-19

Keď pozeráte na súčasné čísla pozitívnych na COVID-19 a stúpajúce hospitalizácie, ste optimistom do nasledujúcich mesiacov?

Vedeli sme, že to príde. Môj tím pripravil predikcie, ktoré sa potvrdzujú. Čísla nás neprekvapujú, dopredu sme sa pripravili a situáciu zvládame, takže som optimistom.

Máte k dispozícii aj analýzy ohľadom toho, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Môžete v stručnosti povedať, na čo sa majú ľudia pripraviť najbližšie týždne?

Pracujeme s číslami, ktoré modifikujeme podľa aktuálnej situácie. Myslím si, že nepresiahneme vrchol, ktorý bol v druhej vlne.

To bolo vtedy 4 000 hospitalizovaných...

Áno. K tomu by sme sa nemali výrazne ani priblížiť. Faktom ale je, že niektoré okresy už budú budúci týždeň v čiernej farbe. Situácia tam bude horšia, ale deje sa presne to, čo sme predpokladali, to znamená v istých častiach Slovenska je situácia horšia, v iných je lepšia. Presne to kopíruje úroveň zaočkovanosti na Slovensku.

Máte nejaké predikcie, koľko obetí budeme každý deň vidieť?

Predikcie sú, ale ja by som to nerád hovoril. Sú veľmi široké, rozprávame sa o jednotkách až desiatkach ľudí. Nie sú to už také čísla, ktoré sme videli v druhej vlne.

Súčasná tretia vlna je už plne vo vašej réžii. Ako ste menili alebo prispôsobovali nemocnice?

Každá nemocnica dostala príkaz na reprofilizáciu lôžok v troch fázach. To znamená do úrovne 1 až 3. Maximálne tri nemocnice sú dnes v najvyššej tretej časti reprofilizácie. Väčšina zdravotníckych zariadení je v prvej alebo druhej fáze reprofilizácie lôžkového fondu s tým, že sa snažíme pacientov odsúvať do tých menej zaťažených nemocníc tak, aby nedošlo k úplnému zahlteniu covidovými pacientami.

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský tvrdí, že nemocnice nie sú pripravené na tretiu vlnu, aj v súvislosti s tým, že odišlo niekoľko stoviek sestier a skúsených lekárov. Opisuje, že v Maďarsku, Poľsku a Česku prudko stúpli platy. Budeme mať dostatok lekárov, ktorí sa postarajú o všetkých pacientov?

Presne taký istý problém bol aj v druhej vlne. My to zatiaľ nevidíme tak kriticky. Samozrejme, že ten personál chýba, a ten chýbal aj predtým. Odchody sme videli hlavne u sestier a neboli to nejaké masívne opúšťania pozícii, boli to odchody väčšinou spojené s tým, že sestry dosiahli dôchodkový vek a odišli do dôchodku. U lekárov to je taktiež limitujúce, lebo pokiaľ chcete robiť biomedicínu a štandardným spôsobom operovať a robiť aj elektívne výkony, tak potrebujete funkčné ARO oddelenia. Postelí, aj kyslíkových lôžok, aj prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu je dostatok, ale nemáme dostatok personálu. Vnímam to veľmi pozorne a zodpovedne, avšak situácia nie je až taká dramatická. Viete, treba si otvorene pomenovať, že nedostatok zdravotníckeho personálu je, žiaľ,  dlhoročným problémom na Slovensku, no rovnako aj v ostatných krajinách Európy. Na ministerstve preto od nástupu s mojím tímom pracujem na tom, aby sa nám zdravotnícky personál podarilo na Slovensku po rokoch zastabilizovať. Aj touto cestou všetkým lekárom, sestrám a ďalším zdravotníckym pracovníkom ďakujem za ich nasadenie v starostlivosti o pacienta.

Ako bude fungovať to presúvanie pacientov medzi nemocnicami? Bude to v rámci okresov a krajov?

Máme aplikáciu eLôžko, kde vidíme každý deň, koľko v ktorej nemocnici je voľných a koľko obsadených lôžok. Prvá úroveň presunu pacientov v prípade potreby je transport v rámci kraja. My nehovoríme, že to má byť do krajských nemocníc, univerzitných alebo iných. Transport by mal byť čo najkratší. Ak je však najbližšia nemocnica vyťažená, môže byť aj dlhší. Aplikácia pomáha pri efektívnom presune pacientov v prípade potreby.

Budeme vidieť, že sa pacienti presúvajú aj do zahraničia?

To neočakávam.

V druhej vlne zdravotníci v červenej zóne dostávali príplatok 7 eur. Dôjde k schváleniu podobného plošného príplatku aj teraz?

S premiérom a ministrom financií sme sa dohodli, že zdravotnícki pracovníci na COVID oddeleniach budú dostávať príplatok 7 eur v čase, keď počet hospitalizovaných presiahne tisíc ľudí.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily