Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2021 16:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Spor Svedkov Liehovových a poslankyne Záborskej naberá na obrátkach: Po ich strete v Pumpe si posielajú odkazy!

Ubehlo len niekoľko týždňov po tom, čo poslankyňa Anna Záborská získala novú funkciu a stala sa splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Reakcia Svedkov Liehovových roztočila zaujímavý kolotoč.

Z funkcie poslankyne Anny Záborskej ostali mnohí v šoku. Na novom poste by mala Záborská podporovať prevenciu a boj proti neznášanlivosti, násiliu a prenasledovaniu osôb, ktoré si uplatňujú slobodu myslenia, svedomia, vierovyznania alebo presvedčenia. 

S touto funkciou však v Záborskej uvideli príležitosť recesisti Svedkovia Liehovovi, ktorí verili, že ako ochrankyňa práv veriacich sa postaví na ich stranu. Svedkovia Liehovovi na čele s Archnalejom Gabrilejom žiadali splnomocnenkyňu, aby pomohla zabrániť neprávosti páchanej na našich veriacich a zabojovala aj za ich náboženskú slobodu a presvedčenie. 

Záborská však ich prosby najskôr odignorovala a brala to ako zlý vtip. Svedkovia Liehovovi však svoj boj nevzdávajú. S viac ako 120-tisícmi podporovateľov na sociálnych sieťach chcú dosiahnuť spravodlivosť pre ich "veriacich": "Poďme normálne za našou víziou, chceme cirkev, kde budeme otvorení kultúre, kde budú bary a krčmy dotované štátom a kde, keď prídem a sadnem si, bude tam stand-up vystúpenie niekoho, kto nemá prachy na to, aby vystupoval v TV a podobne. Kde bude divadlo, ale samozrejme s pivom, kde si v piatok večer vybehnem vonku a nebudem kukať s celým stolom na FB popritom, ako sem tam niečo povieme, ale bude tam taký program, že sa tam nebudem chcieť pozrieť," predostrel svoj plán Gabriel Žifčák, ktorý sa medzitým s poslankyňou Záborskou stretol aj v relácii Pumpa.

Otvoriť galériu
Gabriel Žifčák alias Archnalej Gabrilej.
Zdroj: Facebook/ Svedkovia Liehovovi

Poslankyňa sa po osobnom stretnutí so Žifčákom rozhodla poslať mu odkaz, v ktorom odcitovala Článok 18 zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv, ktorý sa zaoberá vierovyznaním. "Toto právo je skutočne široké a je dôležité pre každý demokratický právny štát. Toto právo však v sebe nezahŕňa právo registrovať si svoju vlastnú cirkev, dostávať financovanie od štátu ani nič podobné. Nezáleží na tom, koľko ľudí sleduje stránku takejto „cirkvi“ na facebooku," rozohnila sa Záborská. 

"Pre vieru resp. nevieru vo svete ľudia umierajú a spôsob ako im vzdať úctu je možno upustiť od zosmiešňovania viery. Akejkoľvek. Náboženstvo nemá byť predmetom zárobkového podnikateľského plánu, ale úprimnej snahy zmeniť k lepšiemu seba i svet okolo,"napísala ďalej splnomocnenkyňa, ktorá by najradšej chcela celú kauzu ukončiť: "Osobne považujem hranicu medzi humorom a ľudským právom za dostatočne jasnú a preto sa k tejto záležitosti už nebudem vyjadrovať." Pre Žifčáka však téma stále žije a plánuje sa ako vedúci cirkvi Svedkov Liehovových vyjadriť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Klimatická zmena zasahuje do našich životov: Hrozí nám viacero rizík! Opatrenia sú nevyhnutné
(ilustračné foto)
Maroš venčil psa v Bratislave a prihovoril sa mu neznámy: Keby vedel, aká šialenosť nastane, ostane ticho!
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Napadnutie strážcu prírody TANAP-u má dohru: Polícia prehovorila!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Ministerstvo zdravotníctva mení pravidlá reformy nemocníc: Čoho sa to týka?
Desiatky obetí si vyžiadali prívaly vody a studenej lávy v indonézskej provincii Západná Sumatra.
Foto
KATASTROFA nevídaných rozmerov: Nezastaviteľný jav už zobral desiatky životov! FOTO rozsiahlych škôd
Srdcia fanúšikov Montrealu si získal ďalší Slovák: Nie je na predaj?
Vodič dvakrát prerazil autom plot, nafúkal 1,67 promile.
Foto
Vodič dvakrát prerazil autom plot a potom... Nenormálne, čo našli v jeho aute!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Nová jadrová elektráreň: Podľa Blanára by partnerom pri výstavbe mohla byť Južná Kórea
(ilustračné foto)
Čas sa kráti! Vybavte si túto dôležitú vec, o chvíľu bude neskoro
Ľuboš má ísť k Šimkovičovej na koberček.
Foto
Kostelný po Šimkovičovej obvineniach zo šikany: Veľavravný ODKAZ! Obrázok hovorí za všetko
Protesty, streľba a smrť: Macron sa na chaos už nemôže pozerať! Podnikol rázny krok
(ilustračné foto)
Slováci, pozor: Z TÝCHTO e-shopov nič nekupujte! Vybielia vám účet