Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nemocnice sa plnia rýchlejšie ako pred rokom: Dokedy budú nové prípady stúpať? Odborníci sa zhodujú

Stúpame závratným tempom! Za utorok pribudlo na Slovensku vyše 1 700 pozitívnych na COVID-19, čo je najviac od apríla tohto roka.

Napriek dostupnosti vakcíny sa očakáva, že nemocnice budú opäť plné a iba tesne sa vyhneme naplnenosti ich kapacity. Analytici vystríhajú, že oproti minulému roku sa plnia rýchlejšie a niekoľkonásobne prekonávame aj počty pozitívnych ľudí. Aký bude zásadný rozdiel medzi poslednými vlnami?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pozitivita testov sa pohybuje okolo 12,5 %, čo je mimoriadne vysoké číslo, ktoré svedčí o veľkom šírení koronavírusu v populácii. „Za uplynulý deň pribudlo 1 459 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov, takmer 74 percent ľudí nie je očkovaných. Pozitívny antigénový test malo 278 osôb, z nich takmer 78 percent nie je zaočkovaných,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. V nemocniciach je hospitalizovaných 531 pacientov, z nich takmer 85 percent nie je zaočkovaných.

Otvoriť galériu

Počet úmrtí stúpol o 14, čo sú najvyššie hodnoty od júna. Podľa nového COVID automatu už nemáme ani jeden zelený okres a počet bordových narástol na 13. Práve v týchto regiónoch majú platiť najprísnejšie pravidlá a dokonca by mal byť nariadený zákaz vychádzania. Ten sa však v praxi nedá vynútiť, lebo vláda nevyhlásila núdzový stav, ktorý je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského zatiaľ politicky nepriechodný.

Kým odborníci predpokladajú krátkosť trvania tretej vlny, minister Lengvarský tvrdí, že môže trvať aj mesiace. Dátoví analytici z projektu Dáta bez pátosu hovoria, že podľa COVID automatu by už okresy mali byť čierne, avšak vítajú, že k tomu kompetentní ešte nepristúpili. „Na čiernu bude čas neskôr, v takom stave skutočne nie je žiaden okres a hygienici použili sedliacky rozum a okrem počtu infikovaných určite zvažovali aj trendy, počty pacientov a okolie konkrétneho okresu,“ uviedli.

Situácia je horšia než vlani

Problémom môže byť, že tohtoročná jesenná vlna nastupuje oveľa skôr a vo vyššom počte ako minulý rok. „Síce by sme sa mohli upokojovať, že veľa testujeme a viac ako polovicu dospelých máme zaočkovaných, a teda väčší počet nových prípadov nie je až taký problém, ale čísla hospitalizácií ukazujú niečo iné - sú 2,5-násobne vyššie ako v rovnakom čase vlani,“ uviedol analytik Michal Lehuta. „Nové prípady sú 3,2-násobne vyššie, čiže došlo len k miernemu zlepšeniu toho pomeru (a na vyšších úrovniach),“ doplnil.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sučka je štvrtým miniatúrnym pudlom, ktorý túto súťaž vyhral.
Foto
Psiu korunku krásy vyhrala pudlica: Očarila sučka výstrednými packami? Aha!
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie