Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2021 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Z Ružínskej priehrady už nemiznú len tony naplaveného odpadu: Na brehoch zlikvidujú aj toto!

Trpezlivosť došla! Alarmujúci stav na Ružínskej priehrade s tisíckami ton rôzneho odpadu už riešia cez pilotný projekt norných stien a opätovné spracovanie. Zatočia však aj s inými neporiadnikmi, aby definitívne zmizli čierne stavby početných prístreškov, búd, karavanov, maringotiek a chatiek.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Predseda občianskeho združenia Ružínska priehrada Jozef Kojecký pre Nový Čas potvrdil, že s naplaveninami odpadu robia poriadok, ale trápi ich stav v Krompachoch, pričom podnet už rieši aj Inšpektorát životného prostredia. "Posvietili sme si však spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) aj na čierne stavby a je isté, že sa už začnú likvidovať. Zatiaľ ide o desať nelegálnych stavieb, no v pláne sú aj ďalšie etapy pozdĺž celej priehrady. Ide o stavby na pozemku SVP, sú neudržiavané a znečistené, rozhodne neprospievajú zámeru o panenskej turistike."

Práve tohto roku počas pandémie vraj nastal pri brehoch veľký ruch motorových píl pri výstavbe rôznych prístreškov, pričom dobrovoľníci zo združenia sú skôr za vyhradenie miest pre rybárov a turistov, ale po dohode s SVP. "Spomínané čierne stavby sa začnú odstraňovať už od septembra, lebo správca povodia má presne zmapované objekty na základe stavebného povolenia a dohôd o prenájme. Výzvy na odstránenie sa umiestnili výlučne na čierne stavby," dodal Kojecký. Ako pozitívny príklad ponúkol trampskú osadu Nevada, po ktorej zostáva čisto.


"Ťažko dopredu odhadnúť, koľko finančných prostriedkov bude stáť likvidácia. Závisí to aj od prístupu a realizácie odstraňovania z vody alebo brehu, následnej prepravy, konečného miesta uskladnenia a zhodnotenia odpadu," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Pripomenul, že v prípade Domaše, kde zlikvidovali takmer 300 objektov, boli náklady viac ako 200-tisíc €! "Na Ružínskej priehrade bolo až 197 výziev na odstraňovanie nelegálnych objektov vyvesených ešte v roku 2019. Už o niekoľko dní však zmizli a nikto si odstraňovania týchto objektov ťažkú hlavu nerobil...Vlani sa tak podarilo odstrániť len 5 objektov," spomenul hovorca SVP.

Nelegálne objekty

"Po vzore Domaše začali aktivity prebiehať už aj na Liptovskej Mare, kde bolo identifikovaných 97 objektov. Na Ružíne 197, Zemplínskej Šírave 88 a najnovšie aj na Oravskej priehrade 101 nelegálnych objektov na pozemkoch v našej správe. Takéto objekty sú aj pri Vodnej stavbe Ružiná, Nosice a mnohých iných," uviedol Bocák.

Postup likvidácie

Občianske združenie Ružínska priehrada prerokovalo so SVP začiatok likvidácie nelegálnych altánkov. V termíne do 31. augusta staviteľov upozornia na odpratanie stavby. Po 1. septembri bez ohľadu na staviteľa stavbu zbúrajú a odvezú. Nelegálne stavby pripravené na likvidáciu označili zvýraznenou sprejovou farbou. SVP má presnú evidenciu nedovolených stavieb na svojich pozemkoch a táto činnosť je v súlade so zákonom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi