Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2021 12:47 | Správy | Domáce správy

Krajniak o režime v domovoch seniorov v prípade tretej vlny: Takáto je jeho predstava

Režim v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) bude v prípade tretej vlny pandémie nového koronavírusu v porovnaní s druhou vlnou zrejme liberálnejší.

Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) počas stredajšej tlačovej konferencie. Z analýz rezortu práce pri druhej vlne pandémie totiž podľa jeho slov vyplynulo, že ZSS sa správali veľmi zodpovedne.

Rezort sa bude snažiť liberalizovať režim v ZSS preto, lebo podľa Krajniakových slov mala na klientov i zamestnancov najväčší vplyv izolácia. "Toto teraz nastavujeme, aby sme zachovali tú mieru bezpečnosti, ale aby sme každému tomu zariadeniu vedeli povedať, že - ale toto robiť môžete, dokonca by ste aj mali," podotkol Krajniak.

Štátna tajomníčka rezortu Soňa Gaborčáková doplnila, že aj klienti či zamestnanci ZSS očakávajú nejaké výhody z toho, že sa dali zaočkovať, podobne ako bežní ľudia. "Čo sa bude meniť v prvom rade je to, že izolovanosť nebude v takej výraznej miere, aby spôsobovala duševné poruchy," uviedla tajomníčka. Vyzdvihla aj metodiku krízového riadenia takýchto zariadení, čím by sa mali riadiť riaditelia a takisto nerušenie opatrení, ako sú infekčný príplatok či humanitárna pomoc.

Minister vyzdvihol, že počas pandémie malo Slovensko de facto najnižšiu úmrtnosť na ochorenie COVID-19 v ZSS. Môžu za to podľa neho dva faktory, prvým je obetavosť zamestnancov. Až na jedno zariadenie sa na Slovensku - na rozdiel od niektorých iných krajín - podľa jeho slov nestalo, že by sa zamestnanci zbalili a odišli. Aj v tom jednom zariadení ich rezort dokázal nahradiť. Podľa neho však pomohlo aj to, že rezort sa snažil skúšať všetko možné, čo by zariadeniam počas pandémie pomohlo.

Krajniak zhrnul, že ministerstvo práce za posledné obdobie doručilo ZSS ochranné pomôcky za viac než 15,5 milióna eur, poskytlo dotáciu na neobsadené miesta vo výške 2,5 milióna eur, vyplatilo mimoriadne odmeny v doterajšej výške zhruba 30 miliónov eur. "Vyplatili sme humanitárnu pomoc pre ZSS a poskytovateľov takýchto služieb vo výške 1,7 milióna eur. Ako prví v EÚ sme začali preplácať vitamín D3," vymenoval tiež minister. Na D3 vyplatil doteraz rezort 1,4 milióna eur. Ministerstvo tiež podporilo pracovné miesta v ZSS sumou 15,8 milióna eur. "Čiže do dnešného dňa na tieto aktivity sa nám podarilo nájsť a vyrokovať finančnú pomoc vo výške 67 miliónov eur," zhrnul minister.

Vyššie príspevky na opatrovanie takisto navýšia rozpočet tento rok o 14 miliónov eur a budúci rok o 35 miliónov eur. Tiež na odkázanosť pôjde od budúceho roka 15,8 milióna eur a na krízovú intervenciu 3,8 milióna eur navyše. "Tým, ktorí to najviac potrebujú, išlo a pôjde navyše 136 miliónov eur," zhrnul Krajniak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Vila bola objavená v oblasti Somma Vesuviana.
Foto
Archeológovia ostali v nemom úžase: Našli miesto, kde zomrel cisár Augustus?!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade