Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2021 14:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Obradník Marcel Kurák, ktorý pochoval aj významné osobnosti: Mrazivá spoveď o tom, čo vidí na pohreboch!

Pochádza zo šľachtickej rodiny a tak aj býva. Televízor nemá, po večeroch vyrába šperky a telefonuje s pozostalými. Ročne pochová 700 ľudí. Medzi nimi exprezidenta Michala Kováča († 86), právnika Ernesta Valka († 57), exprimátora Milana Ftáčnika († 64), herca Jozefa Adamoviča († 74), ako aj dve tínedžerky, ktoré zahynuli pod kolesami vlaku kvôli selfie.


Nevykúpia sa!
Pozostalí majú vo zvyku vkladať do rakvy rôzne predmety, ktoré mal nebožtík rád. Svojou štedrosťou sú známi olaskí Rómovia schopní priložiť množstvo zlata a zasypať zosnulého v rakve aj 50 000 eurami. „Nevykúpia sa,“ konštatuje stroho obradník Kurák. „Výkupné je náš život, to, ako sme ho prežili, naše činy.“
Keďže má vzťah k historickým artefaktom, niekoľkým rodinám zachránil veľké cennosti. „Prišla rodina, toto chceme dať babke. Okrem fotiek, ruženca a Biblie tam bol zvláštny zvitok. Pýtam sa môžem? Tak som ho roztvoril a čo nevidím? Sobášny list z Ríma, z roku 1916 či 1918 s podpisom pápeža. Tak som sa spýtal: Vy máte originálny podpis pápeža a chcete ho dať babke zhniť do hrobu? Pani, pri všetkej úcte, zoberte si ho domov, zarámujte ho a môžete celému svetu ukazovať to, čo tu asi nik iný nemá,“ spomína. „Raz chceli do truhly vložiť hrubú, v koži viazanú knihu s kovovým tepaním, mohla mať minimálne 200 rokov. Chceli ju tam preto, lebo vraj babka ju celý život čítala. Hovorím, nerobte to, babka to už čítať nebude, ale keď si ju necháte vy, budete mať vzácnu rodinnú pamiatku. Počúvli ma.“ 


Duchovia sú všade 
Ešte jednu vec si Marcel z Detvy odniesol. Schopnosť vidieť duše mŕtvych. Zjavujú sa mu väčšinou po jeho pravej strane, ale domov si ich vraj nenosí. „Mám to od 12-ich rokov. Stalo sa mi čosi, čo hraničilo so životom a smrťou, a vtedy sa mi to udialo,“ nechce konkretizovať. „Doma a ešte aj v Bratislave sa mi bežne stávalo, že som ostal ležať na zemi. Niečo na mne ležalo, nemohol som sa pohnúť.“  Pre Marcela nie je nič neobvyklé, keď vidí počas obradu zosnulého na vlastnom pohrebe. „Chodia vždy, prídu sa rozlúčiť. V krematóriu pri peciach som ich však videl najviac,“ poznamená a pokračuje: „Aj v meste ich vídam, všade. Majú viac foriem. Niektorí sa mi len mihnú, iným vidím celú postavu. Keď prídem k niekomu takému, ostanem úplne drevený. Neviete si predstaviť, ako to na človeka zatlačí; ako keby vás chcelo niečo zadupať do zeme. To sú duše, ktoré kričia a volajú o pomoc a nemajú to inak ako povedať,“ vysvetľuje. Báť sa ich, pokiaľ nie sú agresívne, vraj netreba.  

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Felícia Boronkayová • Foto I. Kováč,  Karol Srnec - Bratislavské korunovačné slávnosti

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce