Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2021 13:00 | Správy
Foto

Rodina Jána z Liptova sa po dovolenke už nemala kam vrátiť: Po nešťastí sú z nich bezdomovci!

Prišli o všetko! Jánovi Čatlochovi (33) s rodinou zhorel minulý týždeň v dedine Konská (okr. Liptovský Mikuláš) na pravé poludnie nový rodinný dom.

Neostalo im nič, ani strecha nad hlavou. Zostali bez oblečenia a bez peňazí. Zo dňa na deň sa z nich stali bezdomovci. Pomocnú ruku im podáva priateľ Michal (40) i starosta s ľuďmi z dediny. Spojili sa a vyjadrujú im obrovskú oporu v ťažkom osude, ktorý postihol celú rodinu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Liptovská dedinka Konská leží na úpätí Západných Tatier a má vyše dvesto obyvateľov. Ján Čatloch (33) tu trávil detstvo u babičky a vždy sa sem túžil vrátiť žiť. Podarilo sa mu to pred štyrmi rokmi, keď si tu s manželkou Tatianou postavili nový domček. „Stále som po tom túžil. Bývali sme v paneláku, ale tento kút Liptova ma stále lákal. S veľkým úsilím a šťastím sa nám podarilo postaviť si tu dom a teraz sme oň prišli, aj o všetko, čo bolo v ňom. Už ani plakať nevládzem. Stále tomu neverím,“ povedal zúfalý majiteľ dnes už iba zhoreniska domu.

„Nebol som doma a napoludnie mi volal kamarát, že mi horí dom. Myslel som si, že si zo mňa uťahuje, rýchlo som však pochopil, že hovorí pravdu. Keď som pribehol k domu, bolo tu už mnoho ľudí aj hasiči a dom bol celý v plameňoch. Neviem, čo sa stalo, bol to nový dom...,“ predýchaval strašnú udalosť. „Manželka s dcérou boli na dovolenke. Musel som nabrať všetku silu, aby som jej zavolal a povedal jej, že sa vlastne ani nemajú kam vrátiť,“ prezradil utrápený otec rodiny.

Dom zachraňoval najlepší kamarát

„Prichádzal som do dediny a vidím dym. Čudoval som sa, že niekto v takom teple na pravé poludnie kúri. No nebol to dym z komína. Horel dom môjho kamaráta. Bol to najhorší a najstrašnejší telefonát v mojom živote, aj keď trval ani nie desať sekúnd. Povedal som len: „Jano, horí ti dom!“ Neveril mi. Ešte raz som to dôrazne zopakoval a hovor ukončil. Musel som organizovať záchranu, volať hasičov, starostu,“ prezradil Michal.

Venoval priateľovi slová opory: „Neboj sa, máš dobrých kamarátov. Nenechajú ťa v tom, všetci pomôžeme.“ Aj starosta sa pridal k silnej výzve. „Žijú nás tu dve stovky ľudí, sme ako jedna rodina. Zorganizujeme brigády a už som začal aj riešiť transparentný účet na verejnú zbierku. Nikto z dediny neostane ľahostajný a priloží ruku k pomoci,“ odhodlane povedal starosta Konskej Miroslav Kamhal.

Čo spôsobilo požiar, nevedia zatiaľ ani hasiči. Jánov dom bol poistený, keďže mal naň hypotéku. Či mu však z poistky niečo zostane aj na stavbu nového domu, alebo mu to pokryje len náklady na hypotéku, sa dozvie až po posúdení poisťovne. Dnes už však vie, že sa môže spoľahnúť na pomoc svojich blízkych a kamarátov, čo je svetlou správou pri takom veľkom trápení, ktoré postihlo celú rodinu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, © Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze
(ilustračné foto)
Novinky o akcii Pilát: Vyšetrovanie korupčnej kauzy má byť v záverečnej fáze
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor