Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 21. 8.
Jana
30°C  Slnečno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2013, 12:00 | Správy | Servis

Otestujte sa: Vyznáte sa v peniazoch? Najhoršie hospodária mladí ľudia a dôchodcovia

ilustračné foto Otvoriť galériu
Zistite, či sa vyznáte v peniazoch.
Zdroj: flickr.com
Viete hospodáriť so svojimi peniazmi? Vyznáte sa v spleti finančných inštitúcií a ich produktov?

Na tieto otázky odpovedá prieskum agentúry Focus. Zistili, že Slováci majú vo finančnej gramotnosti ešte značné rezervy. Najohrozenejšími skupinami sú pritom mladí ľudia do 24 rokov, hneď za nimi dôverčiví dôchodcovia nad 65 rokov. Skúste sa otestovať, ako sa v peniazoch vyznáte vy!

Agentúra Focus oslovila720 respondentov od 18 rokov. Zistili, že priemerná úroveň finančnej gramotnosti je len 62,5 %. ,,Znamená to vedieť si napríklad vyhodnotiť nákladovosť úveru, jeho dopad do budúcnosti. Ale aj vyhodnotiť výhodnosť úspor, narábať so svojím príjmom a nezadlžovať sa,“ vraví odborník na financie z Partners group SK Martin Gduľa.

K najohrozenejším patria mladí do 24 rokov. Až 90 % sa nevie vôbec orientovať v dôchodkovom poistení. A nielen to. Dokážu si napríklad narobiť dlhy už z prvej výplaty. ,,Neuvážene sa zadlžujú. Logicky im vychádza, že na splátku z reklamy na úver majú. Až neskôr zistia, že úverové zaťaženie je vysoké,“ vysvetlil Gduľa.

Odpovedzte na 20 otázok

1. Čo je úrazové poistenie?

A) Je to povinné poistenie pre každého držiteľa osobného auta.

B) Pokrýva náklady na liečbu a bolestné pre osobu, ktorej poistený spôsobil úraz.

C) Vyplatí poistné plnenie v prípade úrazu poisteného, pričom výška poistného plnenia, ako aj typy a následky úrazov sú špecifikované v poistnej zmluve.

2. Ktorý z uvádzaných ochranných prvkov sa na 5-, 10- a 20-eurových bankovkách nepoužíva?

A) Opticky premenlivá farba.

B) Ochranný prúžok.

C) Vodoznak.

3. Debetná karta je:

A) Platobná karta s úverovým rámcom.

B) Úverový produkt, ktorý umožňuje majiteľovi čerpať úver do bankou schválenej výšky úverového limitu.

C) Platobná karta, naviazaná na bežný účet, ktorou možno čerpať prostriedky do výšky disponibilného zostatku na bankovom účte.

4. Uložili ste si do banky 10 000 eur na tri roky, úroková sadzba je 3 % p. a., úroky vám banka pripisuje k vkladu raz ročne. Koľko budete mať na účte po troch rokoch? (Neuvažujte so zdaňovaním).

A) 10 609 €

B) 10 927,27 €

C) 10 541,23 €

5. Rozhodli ste sa investovať do finančného produktu, ktorý vám ponúka nadpriemerné zhodnotenie oproti štandardným výnosom na trhu. Aké riziko sa s touto investíciou spája?

A) Riziko je porovnateľné so štandardom na trhu.

B) Riziko bude nižšie.

C) Riziko bude v porovnaní s rizikom pri nižšom výnose vyššie.

6. Termínovaný vklad na 12 mesiacov sporiteľ

A) môže zrušiť aj predčasne s nárokom na sumu zúročenú ku dňu výberu.

B) nemôže zrušiť predčasne, najskôr po uplynutí doby 12 mesiacov.

C) môže zrušiť aj predčasne, musí však počítať so sankčným poplatkom za predčasný výber.

7. Princípom kapitálového životného poistenia je:

A) Vyplatenie cieľovej sumy v prípade dožitia stanoveného veku alebo poistnej sumy v prípade úmrtia.

B) Poistenie všetkých členov rodiny pre prípad úrazu alebo smrti.

C) Celoživotné poistenie kapitálu, nehnuteľností a auta.

8. Ak vám banka ponúka termínovaný vklad s ročným úrokom 3 % a predpokladaná miera inflácie je 5 %, akú kúpnu silu budú mať vaše úspory po 12 mesiacoch?

A) Nižšiu ako dnes.

B) Vyššiu ako dnes.

C) Rovnakú.

9. Ktoré z uvedených tvrdení o stavebnom sporení je pravdivé?

A) Stavebné sporenie je forma pravidelného účelového sporenia poskytovaná sporiteľňami, na účely financovania bývania.

B) Na stavebnom sporení dostane každý sporiteľ za každých okolností raz ročne štátnu prémiu.

C) Peniaze zo sporenia, vrátane prémie, možno kedykoľvek vybrať

10. Ktorý z uvedených produktov vám banka neposkytne?

A) Poistenie k debetnej platobnej karte.

B) Bezúročné obdobie na kreditnej karte.

C) Nebankový úver zabezpečený nehnuteľnosťou.

11. Cesta vlakom z Bratislavy do Trenčína stála minulý rok 10 €, tento rok je to 10,50 €. Aká je ročná miera inflácie?

A) 5 %

B) 2,5 %

C) 0,5 %

12. Ak ste sa dôchodkovo poistili v I. pilieri, dôchodok vám bude vyplácaný:

A) Z dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

B) Zo zdravotnej poisťovne.

C) Zo sociálnej poisťovne.

13. Dá sa predpokladať, že:

A) Vek odchodu do dôchodku bude postupne klesať.

B) Vek odchodu do dôchodku sa bude postupne zvyšovať.

C) Vek odchodu do dôchodku sa meniť nemôže, pretože je daný zákonom.

14. Kedy je potrebné všímať si RPMN (ročnú percentuálnu mieru nákladov)?

A) Keď chcem uzavrieť dôchodkové pripoistenie.

B) Keď chcem sporiť na sporiacom účte.

C) Keď chcem čerpať úver.

15. Označte najmenej výhodné použitie kreditnej karty:

A) Nákup lístkov na koncert online.

B) Výber hotovosti z bankomatu.

C) Bezhotovostná úhrada v obchode s oblečením.

16. III. dôchodkový pilier nad rámec povinného dôchodkového sporenia je:

A) Priebežný, povinný pre každého živnostníka.

B) Zásluhový, nemôže si ho uzatvoriť každý.

C) Dobrovoľný.

17. V banke máte na sporiacom účte uložených 100 eur pri úroku 4 % p. a. Koľko získate na úrokoch, ak vklad vyberiete po 6 mesiacoch?

A) 2 €

B) 4 €

C) 1 €

18. Cenu poistného pri životnom poistení neovplyvňuje:

A)Vek poisteného

B)Objem úspor, ktoré poistený má.

C)Zdravotný stav poisteného

19. Na výšku možného úveru má najmenší vplyv:

A) Počet vyživovaných detí.

B) Výška pravidelného príjmu žiadateľa.

C) Priemerný mesačný počet výberov z bankomatu žiadateľa.

20. Pán Rudolf chce výhodne, no bezpečne, zhodnotiť svoje úspory vo výške 10 000 €, no zároveň si nie je istý, či prostriedky, alebo časť z nich, nebude v najbližšom čase potrebovať. Ktorý produkt by ste mu odporučili?

A) Termínovaný vklad s úrokom 5 % p. a.

B) Sporiaci účet s úrokom 2,5 % p. a.

C) Štvorročný vkladový produkt s výnosom 8 % za celú dobu sporenia.

Správne odpovede:

1 C, 2 A, 3 C, 4 B, 5 C, 6 B, 7 A, 8 C, 9 C, 10 A, 11 C, 12 B, 13 C, 14 A, 15 A, 16 C, 17 B, 18 A, 19 C, 20 B

Diskusia / 10
Súvisiace články:
Autor: Čas.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Večer slobody
LIVE: Sledujte diskusiu Večer slobody naživo Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 39 min
V dôsledku záplav zahynulo v Indii už viac ako 375 ľudí Aktuality.sk
Štát Kérala postihli najničivejšie záplavy a vyhnali zo svojich domovov viac než milión obyvateľov.
19:00
Organizácia RSF je znepokojená stavom vyšetrovania prípadu Kuciaka a Kušnírovej Aktuality.sk
Vyšetrovaniu dvojnásobnej vraždy podľa organizácie Reportéri bez hraníc pomôže iba zázrak.
18:50
Polícia obvinila 25-ročného Humenčana, šoféroval opitý Aktuality.sk
Dychová skúška bola pozitívna, namerali mu skoro tri promile.
Mladý pár zomrel
Vyšetrovanie vraždy Kuciaka († 27) a jeho snúbenice vyvoláva otázniky: Drsné slová zo zahraničia!
Americký
USA uvalili sankcie na slovenskú firmu: Týmto si to u Trumpa a spol. pokašľala
Po kolapse
Foto
Stal sa zázrak: Holandský futbalový talent sa prebral z kómy!
Zac a Cindy sa
Nevesta sa utvrdila v tom, že si vybrala toho pravého: Úžasný čin ženícha počas svadobného fotenia
(ilustračné foto)
SHMÚ zaznamenal zhoršenú kvalitu vzduchu: Pre Bratislavu platí upozornenie pred prízemným ozónom
Podozriví boli
K sérii útokov na políciu v Čečensku sa prihlásili mladí islamisti: Ich vek zaráža
Holuby pochúťku
Muž chcel vo Svidníku ukradnúť poštové holuby: Zvieratá čakal smutný koniec
Silvia Kucherenko
Kucherenko sa obula do známej celebrity: Silné slová o žene, ktorú pozná celé Slovensko!
Vozidlo po náraze
V Topoľčanoch sa zrazilo auto so sanitkou, skončila prevrátená na streche: Štyria zranení
Gilbert Gabor
Tvrdá bitka, z ktorej tuhne krv v žilách: Banskobystričan poriadne naložil hráčovi poľského klubu
Polícia pátra
Ernesta Valka zavraždili v roku 2010, polícia teraz ukončila vyšetrovanie: Oznámili motív aj mená obvinených!
Štátna tajomníčka Kolíková opúšťa ministerstvo spravodlivosti: S Gálom sa nezhodli