Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2021 16:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend

Koleník úprimne prehovoril o sebe, práci i novom koníčku: Pred koronou som bol unavený, pripadal som si ako stroj

Mora má vďaka práci na tento rok dosť, zvyšok leta strávi na Slovensku - s rodinou a budovaním svojej záhoráckej oázy pokoja.

Aj vďaka Oteckom či natáčaniu seriálu Ultimátum ste počas koronových čias pomerne veľa pracovali, i keď toho určite nebolo toľko než roky predtým. Ako to máte teraz v hlave nastavené? Máte veľkú chuť pracovať, nejako si to vynahradiť, točiť aj na úkor leta a dovolenky?

S mojou chuťou do roboty je to tak, že sa sústredím na leto a to, že si ho po rokoch konečne užijem. Nebudem zatvorený v divadle ani v ateliéroch. Je to moja voľba. Pracoval som veľa, nepretržite počas lockdownov, nemohol som stretávať rodinu, preto im to chcem vynahradiť, aj sebe. Toto leto chcem byť vonku, na vzduchu, na slnku. Všetci to veľmi potrebujeme. Nikto nevie, čo bude na jeseň.

Otvoriť galériu

Svoju oázu pokoja si vytvárate aj na Záhorí. Máte to tam už zútulnené podľa svojich predstáv, či to je výzva na celé roky?

Všetci, ktorí majú chalupu, vedia, že chalupárčenie je beh na dlhé trate a je to záväzok a kopec starostí, vyvážený totálnym pokojom, harmóniou s prírodou, divými zvieratami, hviezdami bez svetelného smogu, záhradkárčením, majstrovaním... Našiel som si nový koníček. A som vďačný lockdownu, že ma k tomuto kroku dokopal. Je super mať alternatívu voči preľudneným mestám, preplneným sálam. Nakoľko mám veľmi sociálne kontaktnú prácu, potrebujem protipól. Vždy som inklinoval k prírode, samote, k veciam, ktoré ma vnútorne nevyrušujú a harmonizujú. Mám toľko príhod, čo všetko mi na chalupe nevyšlo a pokazilo sa, že ani neviem, kedy to vyrozprávam. Najviac ma momentálne fascinuje záhrada. A tak sadím a presádzam stromy. Komponujem si živý obraz. Zapojil som do tejto záľuby aj rodinu, ktorá tiež našla v chalupe veľkú záľubu. A kamaráti sa mi smejú, že som monotematický, že už nič iné pre mňa neexistuje. Mnohí ľudia sa rozhodli vymeniť mesto za samotu a začínam im rozumieť.

Ako veľmi ste z formy po tom dlhom období, keď sa nedalo chodiť do fitka?

Cvičil som doma, celkom plnohodnotne, necítil som deficit. Odkedy mám chalupu, veľa sa hýbem. Treba ponosiť kamene, vykopať jamy… Fitko je skôr o socializácii, treba opustiť byt, zažiť nové vnemy, niečo sa medzi ľuďmi dozvedieť. Takže som rád, že už otvorili.

Aj divadlá opäť začali hrať. Aký bol pre vás návrat pred živých divákov? Dostavila sa nejaká staronová emócia, akú ste dávno necítili?

Len prekvapenie, že si všetky tie hry a texty stále pamätáme a ako je to skvelo všetko naskúšané. A ďalšie prekvapenie, že všetky predstavenia v SND sa vypredali. Aj drámy. Diváci sú ochotní prísť a sedieť v rúškach aj tri hodiny. Ďakujeme im za to. Kultúra nevymrie. Nie je to len o zábave. Každá kríza prináša veľa ľudských otázok a umenie sa nimi zaoberá. V divadle nad nimi meditujeme spoločne s divákmi. Potrebujeme živé umenie a živý kontakt. Cítiť to na ľuďoch, ako to po tom mizernom roku potrebujú. Je to vzájomné.

Patríte k umelcom, ktorí sa naučili šikovne využívať sociálne siete, kde máte státisíce sledovateľov. Ako sa vy sám dívate na sociálne siete z pohľadu toho, kto sleduje iných? Bavia vás?

Je to už neoddeliteľná súčasť tejto doby. So sociálnymi sieťami pracujú médiá, pre ktoré robíme, reklamné agentúry, PR oddelenia, je to nový kreatívny priestor. Keby som mal menej rokov, bola by to príležitosť, určite by som ju kreatívnejšie uchopil, ale nie v zmysle mať povolanie influencer. Dnes instagram beriem sám pre seba ako určitý typ sociologického prieskumu, priestor pre informácie, ale aj tvorbu a prezentáciu. Možnosti sú bezhraničné. Baví ma, keď je z toho plnohodnotné médium, ale napríklad facebook sa stáva naozaj 3. cenovou, ktorú využívajú konšpirátori a manipulátori, a mám pocit, že sa v ňom realizuje nižšia inteligenčná vrstva, preto ho pomaly opúšťam.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas víkend, Peter Derňár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?
Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke