Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 09:00 | Správy | Politika

Prvá firma žaluje Slovensko za nevyplatenie pomoci, v hre sú ťažké milióny: Prečo Matovič nekoná?!

Štát sa zdráhal vyplatiť pomoc podnikateľom príliš dlho.

Firmám začínajú praskať nervy a objavila sa už prvá, ktorá za to Slovensko zažalovala. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) jej žalobu prijal a oznámil, že sa ňou bude zaoberať. Krok spoločnosti Denim Retail chcú nasledovať aj ďalšie firmy. Čo na to podnikatelia a politické špičky?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Firiem, ktoré zvažujú žalobu na Slovenskú republiku za nevyplatenie pandemickej pomoci, sú podľa informácií Nového Času určite desiatky, možno dokonca aj stovky. Prvým odvážlivcom sa stala firma Denim Retail, ktorá prevádzkuje sieť predajní odevov. „Firmu držíme naďalej v chode iba z vlastných rezerv a nových úverov,“ posťažoval sa Denníku N majiteľ Ondrej Konečný.

Legislatíva o poskytnutí pomoci podnikateľom, ktorí museli mať počas najkritickejších mesiacov pandémie koronavírusu zatvorené prevádzky, bola už kompletne pripravená. Takzvaný odškodňovací zákon pripravilo ministerstvo hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka, no táto agenda neskôr prešla pod ministerstvo financií, a to v tejto veci stále nekoná. Prečo, to nie je úplne jasné.

„Úprimne - nečudujem sa, že takáto žaloba prišla, keďže odškodňovací zákon je na stole ministra financií a nič sa s ním nedeje,“ povedal vo štvrtok Novému Času minister hospodárstva Richard Sulík. „Na ťahu je však teraz ministerstvo financií, ktoré si túto agendu zobralo pod seba,“ povedal nám Sulík. Oslovili sme v tejto veci aj ministerstvo financií, to však do našej uzávierky nereagovalo.

Pridajú sa stovky ďalších?

Príklad reťazca Denim Retail pritom plánujú rýchlo nasledovať mnohé ďalšie firmy, čo nám potvrdil aj predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM) Daniel Krakovský. „Budú to desiatky, možno stovky firiem, ktoré čakali na to, či prejde odškodňovací zákon. Keďže z ministerstva financií zaznelo, že o odškodnení neuvažuje, tak sa to teraz určite rozhýbe,“ hovorí Krakovský.

Upozorňuje, že maloobchodné prevádzky boli zatvorené sedem a pol mesiaca. Mnohí podnikatelia pritom podľa neho tlačia pred sebou obrovské množstvo dlhov a spoliehali sa na to, že štát sa na strate spôsobenej pandémiou bude nejakým spôsobom podieľať. „My sme nežiadali o náhradu zisku, nám stačilo, aby nám boli vykompenzované náklady, ktorých sme sa nevedeli zbaviť zo dňa na deň,“ uvádza Krakovský.

Podľa šéfa ISKM je dokonca možné, že už je aktuálne na ESĽP viacero podobných žalôb na štát od slovenských firiem, a nielen tá od Denim Retail. „Je to možné, dokonca aj vysoko pravdepodobné. Viaceré firmy mali túto žalobu nachystanú a čakali len na to, či sa štát k tomuto problému postaví čelom, alebo nastúpia žaloby,“ hovorí Krakovský.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Woman hand holding asthma inhaler ready to use in winter
Prekvapivé spúšťače astmy: O tomto ste možno nikdy nepočuli! Číslo 4 sa môže týkať aj vás
Ruský prezident Vladimir Putin.
Navaľného († 47) spojenec prežil hrozivý incident: Prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi
Mladého Poliaka ratovali horskí záchranári.
Maďarsku turistku ratovali vo Vysokých Tatrách: Padala vyše sto metrov!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Toto mu generáli nikdy nezabudnú: Turecký prezident sa odhodlal k zásadnému kroku
Na súde v Pezinku prebehol proces s Jurajom Cintulom.
Foto
VIDEO Atentátnik Cintula pred súdom: Muži zákona v plnom nasadení! Takto ho odvádzali po vynesení rozsudku
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Bratislavská Petržalka hľadá víťaza: Nominácie môžete posielať do tohto dátumu! Ako postupovať?
Práca v záhradke.
Máme pre vás TOP 5 rád: Bez týchto tipov nevysadíte jedinú priesadu!
Ludwig van Beethoven.
Prekvapivé NOVINKY o smrti Beethovena: Vedcom sa podarilo nečakané zistenie!