Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2021 11:22 | Správy | Domáce správy

Agropotravinári kritizujú novelu zákona o obchode s potravinami: Varovanie pred katastrofálnymi následkami

Slovenskí agropotravinári kritizujú vládnu novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

Ako vyhlásil na tlačovom brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský by mal podporiť poľnohospodárov a potravinárov a obhájiť ich záujmy. SPPK spolu aj so Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) i Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) vyzýva poslancov NR SR, aby neschválili kompletne predmetnú novelu zákona. Naopak, majú prijať len zmeny, ktoré vyžaduje aktualizácia európskej smernice. Komplexným prijatím novely aj s pozmeňujúcimi návrhmi by totiž schválili nielen protizákonné praktiky obchodníkov, ale pre ľudí z potravinárstva by mali tieto navrhované zmeny zákona katastrofálne následky.

Potravinárskej komore Slovenska prekáža, že zopár dní pred schvaľovaním zákona nepozná znenie podstatných ustanovení. Je preto znepokojená súčasnou situáciou. „Musíme skonštatovať, že ani po štyroch pracovných rokovaniach neprišlo k zblíženiu rozdielnych stanovísk dodávateľov a odberateľov k zásadným otázkam, ako sú splatnosti faktúr, logistický bonus či predajné akcie. Potravinári v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch stále ťahajú za kratší koniec a akékoľvek úľavy v prospech obchodu túto situáciu ešte zhoršia,“ upozornil prezident PKS Daniel Poturnay. V zložitej pandemickej situácii je pre potravinárov podľa neho nepredstaviteľné, aby zákonodarcovia vyšli v ústrety obchodu a poľavili v ochrane dodávateľov.

SPPK neodmieta novelizáciu samotného zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ale nemôže akceptovať také zásadné zmeny, ktoré poškodia slovenských potravinárov. Navrhované zmeny zákona o neprimeraných podmienkach podľa SZPCC znamenajú, že výrobcovia potravín by začali na pokyn poslancov poskytovať bezúročné úvery obchodným reťazcom. Obchodné reťazce pritom za minulý rok dosiahli nárast tržieb viac ako 6 percent a historicky sú na rekordných číslach. "Za dodaný tovar by totiž pre predĺženie splatnosti faktúr dostali potravinári zaplatené o desiatky dní neskôr. Na splatenie výrobných nákladov by si tak pekári museli požičiavať z bánk,“ upozornil výkonný riaditeľ zväzu Milan Lapšanský.

Pre ostatných výrobcov potravín sa navrhuje zmeniť to, že splatnosť nebude počítaná od momentu dodania tovaru, ale až odo dňa doručenia faktúry. Vládna novela aj pozmeňujúci návrh Sme rodina navyše podľa SZPCC legalizujú viaceré protizákonné neprimerané podmienky v obchode s potravinami. „Pýtame sa, prečo by mali domáci zákonodarcovia legalizovať protiprávne obchodné praktiky? V koho záujme by takéto konanie bolo? Rozhodne nie v záujme slovenských spotrebiteľov, ani slovenských výrobcov potravín, ani v záujme zvýšenia potravinovej sebestačnosti Slovenska,“ upozorňujú slovenskí pekári, ktorých by zasiahlo najmä predĺženie splatnosti faktúr o desiatky dní neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý