Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2021 08:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Dostupnosť bývania v Bratislave sa zhoršuje: Kvoli nižším platom máme tretie najdrahšie byty v Európe!

Sumy za vlastné bývanie ako v známych európskych metropolách, no mzdy nám na ne prestávajú stačiť! Bratislava je po Paríži a Prahe metropolou v oblasti bývania tretie najdrahšie hlavné mesto v Európe.

Stojí za tým pokračujúci rast cien nehnuteľností v pomere k rastu platov. Odborníci pripomínajú, že tento trend bude v nasledujúcich rokoch pokračovať a ceny bytov budú rásť aj naďalej. Slováci však aj napriek tomu o vlastníctvo nehnuteľností nestrácajú záujem. Dokedy budú ceny rásť a kto môže mať pri kúpe nehnuteľnosti problém?

Z najnovšej analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) vyplýva, že priemerná cena bývania na Slovensku stúpla na začiatku roka 2021 o približne 77 eur za meter štvorcový. Záujemca o nehnuteľnosť tak musí za meter štvorcový zaplatiť v priemere 1 930 eur. V Bratislavskom kraji si ale treba priplatiť výraznejšie. Meter štvorcový tu totiž stojí v priemere 2 579 eur, čo je o vyše sto eur viac ako v poslednej štvrtine minulého roka.

Otvoriť galériu
Vývoj ceny v Bratislave
Zdroj: infografika NČ

Podľa Realitného barometra Realitnej únie SR, ktorý každý mesiac analyzuje ceny býtov v krajských mestách, je to v samotnom hlavnom meste ešte viac, a to až 3 008 eura za meter štvorcový. „V porovnaní so zvyškom Slovenska je finančná dostupnosť bývania v Bratislave napriek vyšším mzdám citeľne nižšia – kvôli oveľa drahším domom a bytom. Problém môžu mať najmä mladí ľudia, keďže celková zadlženosť je obmedzená na 8-násobok ročného príjmu a po splátkach hypotéky musí ľuďom zostať z príjmu aj dostatočná rezerva,“ povedal makroekonóm VÚB Michal Lehuta.

Priemerná mesačná mzda zamestnanca na Slovensku bola pritom podľa Štatistického úradu v poslednom kvartáli minulého roka na úrovni 1 133 eur v hrubom. Platí pritom, že najvyššiu priemernú mesačnú mzdu, viac ako 1 264 eur, dostali minulý rok zamestnanci v Bratislavskom kraji.

Záujem investorov

Rast cien bývania sa však nezvyšuje len na Slovensku. „Ceny rezidenčných nehnuteľností posledné roky dynamicky rástli prakticky vo všetkých veľkých európskych mestách. Práve tam sú dva- až trikrát vyššie v porovnaní s priemernou cenou nehnuteľností v danej krajine,“ povedal pre Nový Čas analytik Vladimír Kubrický z Realitnej únie SR.

Odborník tento vývoj vysvetľuje záujmom investorov, ktorí sa orientujú najmä na európske metropoly. Rast v tomto segmente nastal aj napriek celosvetovej recesii. Bývanie zdraželo najmä v našom regióne, kde si líderstvo v tomto smere držia Poľsko, Maďarsko a Česko. Priemerná mzda v Poľsku sa v polovici minulého roka vyšplhala na takmer 2-tisíc eur, pričom záujemca o nehnuteľnosť vo Varšave zaplatí za meter štvorcový 2 886 eur. V Paríži, ktorý je možné označiť za jednu z najdrahších európskych metropol na bývanie, stojí meter štvorcový až 13 223 eur. Priemerný Francúz však v hrubom mesačne zarobí viac ako 4,5-tisíc eur.

Otvoriť galériu
Za koľko kúpite dvojizbový
Zdroj: Infografika Nového Času

Ceny nehnuteľností ešte porastú

Vladimír Kubrický, analytik - Realitná únia SR

- V Bratislave budú ceny nehnuteľností rásť aj v najbližších rokoch, hoci medziročne nemusí ísť o dvojciferné zvýšenie ako to bolo v poslednom období. Na metropolu Slovenska, kde sa koncentruje aj ekonomický život krajiny, je ponuka bývania veľmi slabá. Keďže v blízkom časovom horizonte k obratu v tomto smere nedôjde a nezmenia sa ani zaujímavé podmienky financovania nehnuteľností zo strany bánk, ich ceny sa budú ďalej zvyšovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Generálna prokuratúra
Generálna prokuratúra si posvieti na reedukačné centrá: Vážne podozrenia! Čo sa tam malo diať?
66-ročná Mária Kyselová.
Foto
Mária odišla od dcéry a už jej niet: Nevideli ste ju? Akákoľvek informácia má cenu zlata
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?