Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Košičanka Soňa zasvätila 8 rokov korešpondencii so zločincami: Prečo si píšem s vrahmi! Jeden list ju vydesil

Energická Košičanka Soňa Vancáková (51) si už 8 rokov píše s odsúdenými väzňami.

Nezvyčajná korešpondencia podľa nej pomáha odsúdeným zločincom zvládať pobyt za mrežami. Medzi dopisovateľmi má dokonca aj masových vrahov. Okrem aktéra masakry dozorcov v Leopoldove Miloša Urigu si dopisuje napríklad aj s mafiánom Dušanom Borženským prezývaným Borža odsúdeným za účasť na troch vraždách. Čo ju vedie ku korešpondecii s väzňami?

Soňa je v kontakte s 25 odsúdencami. „Spojila som sa s nimi vlastnou iniciatívou, alebo si na mňa našli kontakt prostredníctvom rozhlasu a médií. Robím to hlavne preto, lebo viem, že im to pomáha zvládať náročnú situáciu medzi štyrmi stenami,“ prezradila s tým, že všetko sa začalo pred 8 rokmi. Vtedy sa dostala do kontaktu s len 20-ročným Michalom, ktorý sa pre pár ukradnutých eur dostal na 10 rokov do basy. Tak sa začala jej komunikácia s väzňami. „Netreba na to žiadne odborné psychologické vzdelanie, je to obyčajný ľudský rozhovor.

V pošte sa ma pýtajú na úplne bežné veci a rady do života,“ odhalila. Medzi jej korešpondentmi sú ľudia odsúdení za rôzne trestné skutky. Okrem drobných zlodejov a dílerov si píše aj s masovými vrahmi odsúdenými na doživotie. „Pre nich je to veľká podpora, pretože títo doživotňáci väčšinou nemajú kontakt s rodinou a žijú s pocitom minimálnej nádeje na slobodu,“ zhodnotila. Pravidelne komunikuje aj s Milošom Urigom - účastníkom leopoldovskej masakry dozorcov v roku 1991, pri ktorej tragicky zahynuli piati príslušníci zboru.

Jeden list ju vystrašil

Koncom roka 2017 jej prišiel nečakaný list z väzenia. „S Michalom som stále v kontakte. V liste spred 4 rokov som dostala nečakaný odkaz od Dušana Borženského. Sedel s Michalom v cele. Vedel, že je z detského domova, preto ho zaujímalo, odkiaľ dostáva poštu. Pozdravil ma a poďakoval, že si s chlapcom píšem, lebo mu to pomáha,“ spomenula s tým, že najprv mala z jeho správy strach, pretože ho vnímala ako obávanú osobu.

„Myslela som na rôzne katastrofické scenáre. S rešpektom som odpísala, že ďakujem. Chcela som vidieť, či je jeho záujem úprimný a nie len účelový,“ dodala. „Stretli sme sa v roku 2019, ešte keď nebol chorý. Mám bohaté skúsenosti s odsúdenými, ale tak vysokú úroveň vyjadrovania som od neho nečakala,“ opísala dojmy z Borženského, ktorý sa jej nedávno zdôveril, že sa bojí smrti vo väzení. „Neobávam sa, že by sa na mňa nejako upli. U doživotne odsúdených je minimálna šanca, aby sa dostali von,“ zakončila.

 

Štefan Mlynarovič (80) (odsúdený na doživotie)

Pochádza z Bratislavy a  vo väzení strávil väčšinu života. Prvýkrát vraždil v roku 1975, keď prichytil družku Boženu († 26) s kamarátom v posteli. Za jej vraždu dostal 25 rokov. Predtým sedel 4 roky za lúpež. V  roku 1991 vyšiel z väzenia a o rok neskôr sa zblížil s  Aničkou († 50), kamarátkou z  detstva. Keď aj ju našli mŕtvu, policajti išli naisto.

O čom píše:

- Srdečne Vás pozdravujem! Už som mal v nedeľu aj svätú omšu. Bol som rád. Momentálne teraz som bez všetkého, ešte som nedostal dôchodok.

 

Dušan Borženský (49) (odsúdený na 23 rokov)

Otvoriť galériu

Odsúdili ho za spoluúčasť na vražde brata mafi ánskeho zabijaka Alojza Kromuku prezývaného Čistič – čašníka Jána Kromku a  za popravu šéfa konkurenčného gangu Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000. V tejto súvislosti uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

O čom píše:

- Je nevyhnutné pre moje prežívanie, aby som čo najskôr bol v civile, lebo v mase sa môj stav bude len zhoršovať.

 

Miloš Uriga (52) (odsúdený na doživotie)

Otvoriť galériu

Rodák z  Vranova nad Topľou sa v roku 1991 zúčastnil masakry dozorcov vo väznici v Leopoldove. Sedel tam za lúpež a so 7 väzňami sa rozhodol ujsť. Akciu plánovali 2 mesiace. Po ich masakre ostalo 5 mŕtvych dozorcov a  veľa zranených. Chytili ich už na druhý deň.

O čom píše:

- Je na Slovensku niekto viac utláčaný ako ja? Ak by iba desatinu z toho, čo som za tie roky prežil vo väzení ja, mali prežiť iní, tak spáchajú samovraždu.

Motiváciou môže byť pocit, že je pre niekoho potrebná

Pavol Zámečník, klinický psychológ a psychoanalytický psychoterapeut

- Motivácia k takémuto správaniu môže byť rôzna napr. identifikácia sa s odsúdeným, frustrácia zo života, nízke sebavedomie, vnútorne nedoriešené konflikty. Pani to asi prináša nejaké naplnenie, pozornosť, pocit dôležitosti, pocit, že je pre niekoho potrebná, môže mať potrebu ich napraviť, napr. svojou láskou a trpezlivosťou. Odsudení môžu byť však v rámci osobnostnej patológie šarmantní, očarujúci, vedia, čo povedať či napísať, aby to ženu zaujalo a možno sa cítila aj výnimočná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi