Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2012 20:10

14 Komunistická strana Slovenska (KSS) - volebný program

Volebný program Koministickej strany Slovenska pre voľby do NR SR v roku 2012. KSS ho schválili ešte v decembri 2011.

PROGRAM KOMUNISTOV NA ZÁCHRANU SLOVENSKA
Komunistická strana Slovenska usiluje o dokonalejšiu, pokrokovejšiu, sociálno-spravodlivú spoločnosť založenú na hospodárskej a politickej pluralite. Nástrojom k dosiahnutiu tohto cieľa je odstránenie modelu výlučnosti súkromného vlastníctva kapitálu, ktorý produkuje vládu bohatej menšiny nad demokratickou väčšinou spoločnosti..My komunisti si plne uvedomujeme, že kapitalizmus predstavuje nehumánny a bezohľadný režim založený na vykorisťovaní, násilí, lúpeži, nespravodlivosti a morálnom úpadku, v ktorom je človek len nástrojom zisku. Preto ho chceme prekonať a v budúcnosti nastoliť socializmus. Nechceme, aby občan Slovenska bol otrokom cudzieho a domáceho kapitálu, ale slobodným občanom v suverénnej Slovenskej republike.

Komunistická strana Slovenska preto predkladá občanom Slovenskej republiky program na záchranu Slovenskej republiky:

1. Žiadame presadzovať národné a štátne záujmy Slovenska. Vytvorením zmiešaného hospodárstva, obnovením štátnych podnikov a bánk, odstránením zahraničnej ekonomickej okupácie, znížením zadlženia, zabezpečením demokracie pre všetkých.

Dôvody: V súčasnosti sa uprednostňujú záujmy cudzích spoločností, ktoré sa zvýhodňujú daňovými prázdninami a poskytovaním lacnej pracovnej sily, ktorá nemá možnosť pracovať v štátnom sektore. Totalita súkromného vlastníctva a voľný trh zlyhali. Nimi spôsobenú nezamestnanosť a chudobu neriešila žiadna vláda zmenou systému, iba predstierali riešenia kozmetickými úpravami. Rozhodujúca, teda ekonomická moc ostáva po voľbách vždy v rukách súkromných spoločností. Národnoštátne záujmy ostávajú nepovšimnuté..

2. Sme za dodržiavanie všetkých ľudských práv, vrátane práv na prácu, ochranu pred nezamestnanosťou, odmenu umožňujúcu dôstojný a blahobytný život, práv na bývanie, vzdelanie , zdravotnú starostlivosť a sociálne služby. Tak, ako je to zakotvené v Charte ľudských práv OSN a v Ústave SR.
Dôvody: Pravicové strany sa obmedzujú na politické a občianske práva. Ekonomické a sociálne práva ostávajú nenaplnené, pretože ich dodržiavanie by prekážalo v dosahovaní maximálnych ziskov kapitálu, v službách ktorého boli väčšou či menšou mierou všetky doterajšie koaličné strany. KSS je za využitie poučenia celého ľudstva, ktoré je skoncentrované v Charte ľudských práv..

3. Našim cieľom je zvýšenie podielu štátnych podnikov a štátneho podnikania v ekonomike Slovenska, tým získanie zdrojov na zabezpečenie vyšších dôchodkov, bezplatného zdravotníctva, rozvoj vedy, modernizáciu školstva a dôstojné sociálne zabezpečenie.
Dôvody: Slovensko po privatizácii nemá vlastnú výrobu ani export. Vláda nemá rozhodujúcu, teda ekonomickú moc, lebo je v rukách asi dvesto veľkých súkromných spoločností. A preto ju treba vrátiť výkonnej moci, ktorá vzišla z volieb. Dane a odvody nestačia na dobrú životnú úroveň spoločnosti. Naša krajina má možnosť využívať biotechnológiu na výrobu potravín, liekov a na ochranu prírody; zapojiť sa do výroby obnoviteľných zdrojov energie; spracovávať domáce suroviny (drevo) s vysokou pridanou hodnotou; využívať domáce „mozgy“ na vlastný výskum i vývoj a neobmedzovať sa iba na montovanie cudzích áut, ktorých sa na svete vyrába nadbytočné množstvo. Výstavba štátnych podnikov sa môže financovať z výhodných pôžičiek s nízkym úrokom, aké vedia poskytnúť niektoré krajiny, kde má KSS kontakty. Štátne podniky môžu spravodlivo odmeňovať zamestnancov, lebo sa neženú za maximálnymi ziskami za cenu vykorisťovania, ale im stačí rentabilnosť. Ďalšou ich prednosťou je, že zisky neodtekajú do zahraničia, ale prispievajú na životnú úroveň spoločnosti.

4. Nevyhnutnou podmienkou materiálneho zabezpečenia našich ľudí je aj odzbrojenie finančnej moci, ktorú súkromné banky zneužívajú na dosahovanie nadmerných ziskov vysokými úrokmi pri pôžičkách a nízkymi úrokmi pri sporení. Preto požadujeme doplnenie finančného systému o silnú štátnu banku a štátnu poisťovňu, aby bola zabezpečená pluralita, konkurencia a aby boli naši občania chránení pred ochudobňovaním.

Dôvody: Je svetová kríza, ale zisky zahraničných súkromných bánk rastú a znásobujú sa na úkor zhoršovania situácie našich občanov. Do zahraničia ročne celkom odíde z výrobnej a finančnej sféry až 100 miliárd eur ziskov. Slovensko potrebuje finančné inštitúcie vo verejnom vlastníctve, ktoré budú slúžiť a pomáhať občanom ako tomu bolo za socializmu. Vtedy sa dal získať tridsaťročný úver na stavbu domu za 2,7 % a pri ročnom terminovanom vklade sporiteľňa vyplácala až 5% z úspor.

5. Nevyhnutné je progresívne zdanenie (čím vyššie zisky, tým vyššie dane).
Dôvodom je zabezpečenie úmernej spoluúčasti súkromného sektoru na výdavkoch želaného sociálneho štátu. Takýto daňový systém sa osvedčil vo viacerých severských štátoch a je spravodlivý.

6. Našou prioritou je podpora poľnohospodárskych družstiev a iných skupinových foriem poľnohospodárskej činnosti, dosiahnutie lepšieho zabezpečenia obyvateľov Slovenska kvalitnými a zdravotne nezávadnými potravinami.
Dôvody: Obnovenie poľnohospodárskej činnosti na Slovensku zabezpečí značný počet pracovných miest pre obyvateľov Slovenska a zníži počty nezamestnaných, vytvorí podmienky pre rozvoj vidieka. Produkcia potravín na tradične kvalitnej a zdravotne garantovanej úrovni zabezpečí zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách, zníži jeho závislosť na dovážaní podradných, často rizikových potravín zo zahraničia a zvýši tak potravinovú bezpečnosť občanov.

7. Skutočná demokracia nesmie vytvárať priepastné majetkové rozdiely a každému musí umožniť dosiahnuť dôstojnú životnú úroveň.
Dôvody: Rady na múku a cestoviny, každé piate dieťa žijúce v nedostatku, nízke platy pracujúcich, učiteľov a zdravotného personálu, živoriaci dôchodcovia, stotisíce nezamestnaných a chudobných zamestnaných, to nemá nič spoločné so skutočnou demokraciou. Preto KSS navrhuje zásadné zmeny dlhodobo neúspešného systému. Ide o príspevok k záchrane Slovenska opierajúci sa o skúsenosti z domáceho i svetového vývoja.

8. Je nevyhnutné zabrániť ďalšej privatizácií a uskutočniť prehodnotenie privatizácie realizovanej v našej spoločnosti po roku 1989.
Dôvody: Je potrebné prijatie takých opatrení, ktoré znemožnia privatizovať ďalšie prosperujúce a pre občanov potrebné podniky a zariadenia, ktoré by v súkromných rukách slúžili predovšetkým ziskom ich majiteľov a ďalej zvyšovali náklady občanov v produktoch a službách. Z dôvodu spravodlivosti je potrebné prehodnotiť privatizáciu najproduktívnejších a pre štát prínosných podnikov a v prípade zistenia pochybení alebo porušenia zákona a morálky prijať opatrenia na nápravu v prospech občanov Slovenska.

9. Nezvyšovať vekovú hranicu odchodu do dôchodku.

10. Presadzujeme odvolanie Slovenských vojakov zo zahraničných misií, ktoré sú nástrojom agresivity a zištných záujmov USA, niektorých štátov EÚ a NATO, vystúpenie z agresívneho militaristického vojenského bloku NATO.
Dôvody: Vojenské jednotky Ozbrojených síl Slovenskej republiky vo vojenských misiách v zahraničí sú iba symbolom príslušnosti SR k NATO. Demonštrujú našu príslušnosť k aliancii, bez ohľadu na to, že jednotlivé štáty aliancie mnohokrát nerešpektujú, alebo prekračujú rezolúcie OSN, agresívne zasahujú v regiónoch mimo teritória Európy, spôsobujú vojnové utrpenia obyvateľom iných krajín /bývala Juhoslávia, Irak, Irán, Afganistan, Libya /. Zasahujú do politického a ekonomického vývoja týchto krajín s cieľom získať ľahký prístup k nerastným surovinám a získať nové odbytišťa pre svoju produkciu v záujme ziskov pre svoje monopoly a finančno-priemyslové korporácie.

11. Za dôležité považujeme a presadzujeme prijatie jednoznačných a prísnych zákonov na elimináciu korupcie, podvodov a neoprávneného obohacovania sa, nekompromisné stíhanie páchateľov v daných oblastiach.

Prednosťou Komunistickej strany Slovenska v porovnaní s inými politickými subjektmi je, že je stranou, ktorá nemá zviazané ruky vďačnosťou sponzorom. To KSS predurčuje pre nekompromisné presadzovanie národných a štátnych záujmov prospešných všetkým občanom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne
Fotografia Jaroslava Naďa s českou ministerkou Janou Černochovou vznikla pred pražskou reštauráciou.
Foto
Naď sa odfotil s odkazom, ktorý spája Slovákov s dezolátmi: Nakladačka od Blanára i politológa!
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!