Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2021 06:50 | Správy | Domáce správy

Spočítali im to! Ostrá kritika celoplošného testovania Matoviča a Krajčího: Vyhodili pol miliardy von oknom?

Naprieč politickým spektrom sa nesie ostrá kritika sumy (takmer pol miliardy eur!) vynaloženej na celoplošné antigénové testovanie, z ktorého si expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič urobil svoju profilovú tému. Ešte pred niekoľkými mesiacmi išlo o jeho vlajkovú loď, no dnes sa k nej už tak vehementne nehlási.

Podľa mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) nás celoplošné testovanie doteraz stálo neuveriteľných 478 304 763 eur. Hnutie o tom informovalo v piatok krátko po tom, ako sa mu túto informáciu podarilo vypátrať prostredníctvom podania „infožiadosti“ priamo od Matovičovho ministerstva financií. Poslankyňa vládnej SaS Jana Bittó-Cigániková nám v sobotu dokonca povedala, že podľa nej je táto suma v skutočnosti ešte vyššia. Sumu, ktorú štát na celoplošné testovanie vynakladá, si podľa vlastných slov už dávnejšie aj sama prepočítavala, a vyšlo jej ešte podstatne vyššie číslo.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Tvrdé slová

Dnes sa prakticky na Slovensku nedá nájsť politik, ktorý by tvrdil, že prostriedky na celoplošné testovanie boli vynaložené efektívne. Hádam okrem samotného Matoviča, ktorý sa však k tejto téme tiež už nehlási tak vehementne ako ešte pred pár mesiacmi. „Táto suma vyráža dych. Vláda musí toto nezmyselné šialenstvo Igora Matoviča okamžite zastaviť a peniaze investovať do niečoho zmysluplnejšieho,“ tvrdí šéfka PS Irena Bihariová. Súčasnému premiérovi Eduardovi Hegerovi dokonca odkázala, aby bol chlapom a postavil sa svojmu predchodcovi, ktorý mu síce prepustil premiérsku stoličku, no je stále šéfom najsilnejšej vládnej strany. „Je načase postaviť sa svojmu ministrovi financií, pán premiér,“ podpichuje Hegera šéfka PS.

Z odpovede ministerstva financií sme sa dozvedeli aj ďalšie zaujímavé fakty. Napríklad to, že nákup všetkých testov stál doteraz vyše 287 miliónov eur, tlač medicínskych certifikátov viac ako pol milióna eur a prevádzka mobilných odberových miest 95 miliónov eur. Aj podľa bývalého ministra zdravotníctva Tomáša Druckera bolo celoplošné testovanie „absolútne neefektívnym mrhaním ľudských a finančných zdrojov“. Za celým týmto megalomanským projektom Drucker vidí „Matovičove neukojené potreby chcieť byť výnimočný“.

Aký bol benefit?

Podľa ďalšej exministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej boli výdavky na celoplošné testovanie neprimerane vysoké v porovnaní s benefitom, ktorý z neho máme. Dokonca si kladie otázky, či z takejto formy testovania, aká na Slovensku bola, vôbec nejaké benefity boli. Kalavská označuje celoplošné testovanie za „obrovské plytvanie finančnými aj ľudskými zdrojmi, ktoré si ako krajina nemôžeme dovoliť“. Podobným názorom sa netaja dokonca ani viacerí poslanci Matovičovej koalície. Podľa poslankyne strany SaS Jany Bittó-Cigánikovej bola veľká časť prostriedkov na celoplošné testovanie vynaložená zbytočne. „V tomto čase, keď je pozitivita ani nie pol percenta, je to už naozaj plytvanie verejnými zdrojmi,“ hovorí poslankyňa. Pripomína, že jej strana plošné testovanie navrhovala zrušiť opakovane na koaličnej rade aj na vláde, no neuspela. „Sme veľmi radi, že sa to konečne podarilo, a že od pondelka testy do práce, do obchodu a podobne už nebudú potrebné, čo znamená v podstate koniec plošného testovania,“ uzatvára Bittó-Cigániková.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Vila bola objavená v oblasti Somma Vesuviana.
Foto
Archeológovia ostali v nemom úžase: Našli miesto, kde zomrel cisár Augustus?!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla