Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2021 14:00 | Správy | Domáce správy

Vladimír bol konzulom kniežatstva, stretol sa s Dalajlámom aj Clintonom: Eštebáci ma chceli hodiť do priepasti

Hoci v Austrálii je na COVID-19 chorých veľmi málo ľudí a šírenie nákazy má kontinent pod kontrolou, pandémia si už stihla vybrať svoju daň. Jedinečné Kniežatstvo Hutt River, ktoré uznala anglická kráľovná, ohlásilo po polstoročí koniec úspešnej existencie.

Za tým rozhodnutím bola zrejme ŠtB, ktorá mi neúspešne ponúkala spoluprácu,“ vraví Kříž. Z niečoho bolo treba žiť. Zamestnal sa na železnici, kde robil sprievodcu, neskôr sa stal recepčným v malom hoteli. V tom čase už bol pevne rozhodnutý emigrovať. Knieža Leonard I. ho v roku 1978 vymenoval riadnym konzulom a napísal, že mu posiela diplomatický pas a bude dostávať symbolický plat.

„K ničomu z toho už nedošlo, ŠtB mi zabavovala všetku korešpondenciu a začali ma špehovať. Raz tajného vyhnala moja mamička s metlou, keď sa na chodbe nášho domu pokúsil odmontovať tabuľku s označením konzulátu. Vyvrcholilo to tým, že mi vzali československý pas. Následne ma armáda začala často povolávať na vojenské cvičenia. Ďalší povolávací rozkaz som vrátil poštou s tým, že som konzulom feudálneho štátu a mohol by som cudzím diplomatom nechtiac prezradiť vojenské tajomstvá. Toho sa zľakli, a tak ma vyškrtli z evidence ako nespoľahlivého. Trochu sa mi uľavilo.“

Pasy z detskej tlačiarničky

Vladimír a jeho manželka Jarmila si v roku 1984 povedali dosť, to už stačilo, emigrujú. „Niekoľkých mojich priateľov uväznili, boli aj takí, ktorí perzekúcie nezniesli a spáchali samovraždy. Knieža Leonard I. mi napísal, že ako riadny konzul môžem vystavovať cestovné doklady, a tak som začal vyrábať provizórne diplomatické dokumenty. Použili by sme ich, keby došlo k najhoršiemu. Pasy som písal na stroji po anglicky a po francúzsky s tým, že ide o provizórne diplomatické pasy vystavené konzulátom Hutt River v Československu.

Opečiatkoval som ich guľatou pečiatkou z písmenkovej detskej tlačiarničky a vyrazenými pečaťami s kniežacou korunkou, ktoré som objavil v jihlavskom archíve. Fotografie som pre lepšiu vierohodnosť perforoval po strane rydlom na slíže. Napokon som ich opatril stuhami kniežatsva a doručil synovi môjho priateľa-maliara, ktorý ich zviazal. Doba už bola poriadne napätá.

V tom istom roku pre mňa prišli traja eštebáci a odviezli ma do lesov smerom k Brnu. Hrozili mi väzením, ale aj tým, že ma zhodia do priepasti Macocha, pokiaľ nepodpíšem spoluprácu. Urobil som to pod podmienkou, že mi poskytnú doklad na cestu do Rumunska, ktorý bude prílohou k občianskemu, keďže pas mi zadržali. Vymyslel som si, že tam budem fotiť staré kláštory. Súhlasili. Hneď, ako som dostal prílohu, vyrazili sme s Jarmilou a našou starou Škodou Octaviou Matyldou do Rumunska.“

Rumunskí colníci salutovali

Pred hraničným priechodom Železné vráta z Rumunska do Juhoslávie sa manželia čisto obliekli a vyleštili oktávku. Potom na ňu pripevnili diplomatickú značku CD a zasunuli vlajočku Kniežatstva Hutt River. Rumunským vojakom a policajtom predložili doma vyrobené diplomatické pasy.

„Odišli s nimi do budovy a keď sa po 20 minútach vrátili, vojaci vytvorili okolo nášho starého auta čestný špalier. Veliteľ nám úctivo vrátil dokumenty a zasalutoval: „Vaša excelencia, ráčte pokračovať do Juhoslávie.“ Odpovedal som: „O. K., bye, bye!“ A vyrazili jsme. Od radosti sme začali plakať, ale naše nadšenie trvalo krátko. Keď sme prešli hranicu, chceli nás Juhoslovania vrátiť. Išlo o všetko! Prikázal som žene, aby sa držala a dupol som na plyn - smer Juhoslávia. Chcel som požiadať o politický azyl v ich meste. Policajti začali strieľať do vzduchu a prenasledovať nás. Po niekoľkých kilometroch sme vo veľkej rýchlosti havarovali. Auto sa s nami dvakrát prevrátilo. Našťastie, nikomu sa nič nestalo. Za násilné vniknutie do Juhoslávie sme boli odsúdení na 14 dní väzenia a z Belehradu nás previezli do basy pre cudzincov. Po vypršaní trestu nám umožnili vstup do Rakúska, kde sme bývali v tábore a penzióne. Do San Francisca sme odleteli v lete roku 1985.“

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Kollár, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo obchod s Izraelom: Nechceme tu vidieť konflikt, krv a slzy, vysvetľuje Erdogan
Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia