Ako počas každej choroby, tak aj počas ochorenia COVID-19 má telo vysoké nároky na živiny, obzvlášť na bielkoviny. Odborníci z českého portálu Vimcojim odporúčajú niekoľko zásad, ktoré pomôžu prekonať chorobu.
Imunitný systém je veľmi aktívny orgán, ktorý ovplyvňuje veľa faktorov. Najmä stravou ho môžeme utlmiť, ale aj podporiť. „Je preukázané, že až 65 % neinfekčných a 75 % infekčných ochorení vzniká v súvislosti s nedostatočnou výživou,“ vysvetľuje odborníčka Karolína Hlavatá z magazínu Vimcojim. Ako ďalej pokračuje, výkonnosť imunity sa významne znižuje pri nedostatku vitamínov A, D, skupiny B a stopových prvkov, a tiež aj pri deficite železa, zinku a selénu.
8 tipov na stravovanie počas choroby
- Počas choroby jedzte častejšie menšie porcie
- Ku každému jedlu zaraďujte kvalitné bielkoviny – mäso, skyry, tvaroh, syry, vajíčka, proteínové nápoje
- Ak trpíte nechutenstvom, dajte si aspoň špeciálne nutričné bielkovinové doplnky
- Pri problémoch s dýchaním stavte skôr na mäkké jedlá, ktoré netreba veľmi žuť – polievky, jogurty, mleté mäso s omáčkou
- Pri nechutenstve je vhodnejšie piť skôr medzi jedlami, než počas nich
- Pri strate chuti a čuchu použite viac korenia a byliniek. Vyhnite sa pikantným, ale dobre padnú voňavé a jemné ako bazalka, mäta, či kôpor.
- Dobre poslúži mlieko, vrátane kyslomliečnych nápojov ako jogurtové mlieko, kefír, ovocné šťavy, napríklad aj rozriedené vodou
Čo vynechať:
- Tučné a mastné jedlá
- Korenisté a dráždivé jedlá
- Alkohol
- Sladené nápoje
- Polotovary
- Sladkosti a slané pochutiny typu čipsy a podobne
Vysoké riziko ochorenia
- Ochorenie COVID-19 najviac ohrozuje osoby, ktorých výživa je nedostatočná, podvýživa v zmysle nedostatku potrebných živín, ale aj naopak, nadmerný príjem energie, ktorý vedie k nadváhe. Ohrození sú aj starší ľudia, čo sa vie už dávno. Dospelí vo veku nad 65 rokov majú 23-krát vyššie riziko úmrtia než mladší.
Dajte si niečo ľahké a výživné
Katarína Skybová, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment ®
- V čase, keď je naše telo oslabené virózou či bakteriálnou infekciou, potrebuje výživu, ktorá je ľahko stráviteľná a pre telo je prínosom, nie záťažou. To znamená dostatok tekutín, kyslomliečne a netučné mliečne výrobky, ovocie. Ľahké jedlá z varenej zeleniny, polievky, nezahustené prívarky, sacharidové jedlá typu cestoviny, ryža, či zemiaky so zeleninou, či chudým mäsom.