Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Zverejnili detaily nového systému: Takto bude fungovať čakáreň na očkovanie! Môžu sa hlásiť aj mladší?

Po fiasku s objednávaním na presné termíny na očkovanie proti koronavírusu sa štát rozhýbal a predstavuje nový systém, ktorý má zabrániť stresom okolo vakcinácie.

Ministerstvo zdravotníctva ukázalo, ako má fungovať tzv. čakáreň na očkovanie, ktorej hlavným princípom je, že človek, pre ktorého spustili možnú registráciu, sa objedná do systému a ten mu následne, keď príde na rad, vygeneruje termín aj miesto očkovania. Celý proces by mali spustiť v priebehu nasledujúcich dní.

Prihlasovanie

Nový systém umožní prihlásiť sa na presný a práve voľný termín, ale hlavne do čakárne. Samotné prihlasovanie bude mať 4 kroky.  V prvom bude výber jednej z možností podľa veku pre tie kategórie, ktoré sa už môžu očkovať - v súčasnosti sú to ľudia nad 60 rokov, zdravotníci alebo špeciálne kategórie napr. s chronickými ochoreniami. V ďalšom kroku sa človek identifikuje rodným číslom, poisťovňou, telefónnym číslom, e-mailom a adresou. V prípade seniorov bez mobilu a e-mailu bude možné zadávať kontakty blízkej osoby. Systém sa ešte stále vyvíja a pribudnúť by tam mala aj možnosť, že napríklad jeden manželský pár bude chcieť ísť na vakcináciu spoločne. Zatiaľ to tak nie je.

Otvoriť galériu

Nevyberáte si presný termín

Najväčší rozdiel oproti súčasnému systému prihlasovania je ten, že si človek nevyberá presný termín na očkovanie, ale prihlasuje sa len do tzv. čakárne. Tá mu neskôr vygeneruje termín aj miesto vakcinácie podľa bydliska či dostupnosti vakcín. Samotná čakáreň je už v poslednom kroku a tam sa vyberajú len preferované možnosti miesta, kde sa chcete očkovať - nemocnica, poliklinika či veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré sú už vo viacerých mestách.

 

Vygenerujú vám kód

Systém vygeneruje kód, ktorý vám príde e-mailom aj SMS správou. V zozname čakateľov môže byť človek niekoľko dní, prípadne týždňov v závislosti od dostupnosti vakcín a množstva objednaných ľudí. Termín na očkovanie príde cez SMS a e-mail minimálne dva dni vopred, aby ste sa na vakcináciu vedeli pripraviť. Termín chcú posielať čo najviac dní vopred.

Zmena miesta očkovania

V druhom formulári, nezávisle od toho prvého, sa bude dať napríklad meniť miesto, kde sa chcete dať očkovať. Všetko sa to bude dať robiť na základe PIN kódu, ktorý dostanete po registrácii do čakárne. Na výber bude zmena registračných údajov, alebo sa bude dať aj zrušiť termín, pokiaľ vám nevyhovuje, alebo sa ho nemôžete zúčastniť. Ak chcete odklad termínu napríklad pre chorobu, tak ten sa bude dať vybaviť aj cez telefón na call centre. V tom prípade zostanete v čakárni a dajú vám neskorší termín.

Prideľovanie termínov

Ľudia sa v čakárni nebudú môcť predbiehať a systém bude generovať termíny na očkovanie podľa vekových kategórií, ktoré majú prednosť. Nebude to takým spôsobom, že kto sa prihlási prvý, ten aj pôjde prvý na očkovanie. V prípade rovnakej vekovej kategórie sa však bude postupovať prednostne a skôr sa dostanú na rad tí, ktorí sa skôr zaregistrovali.

Mladšie skupiny sa zatiaľ nehlásia

Registrácia je povolená pre ľudí nad 60 rokov, mladšie ročníky sa zatiaľ prihlásiť do čakárne nebudú môcť. Kompetentní to vysvetľujú tým, že by šlo o zbytočne dlhé čakanie a ministerstvo bude vopred upozorňovať na otvorenie novej kategórie na registráciu. Rebríček ľudí, na akom mieste sa približne nachádza zaregistrovaný človek, nebude k dispozícii.

Vakcína sa nebude dať vybrať

Ministerstvo dopredu oznamuje, aký typ vakcíny dostanú jednotliví ľudia v stanovených vekových kategóriách. Napríklad v súčasnosti sa Pfizer a Moderna poskytujú ľuďom nad 70 rokov. Do tejto vekovej hranice sa očkuje vakcínou AstraZeneca. Ministerstvo upozorňuje, že „bezpečnosť pacienta je na prvom mieste, preto sa na Slovensku očkuje vakcínami, ktoré sú bezpečné a schválené odbornými autoritami“. Kompetentní tak nepredpokladajú, že budú odmietať prihlásení ľudia vakcíny na mieste, keďže už pri prihlasovaní budú vedieť, aký typ očkovacej látky dostanú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý