Pre inšpiráciu nemusíte chodiť nikam - vyskúšajte niektorý z receptov, ktoré si pre vás pripravili známe tváre z televíznej obrazovky.
Kristína Kocian (26):
Sympatická Kika moderuje na obrazovke RTVS vlastnú reláciu Zdravá maškrta. K vareniu a pečeniu sa dostala tak, že volejbalovému tímu svojho manžela vypekala rozličné dobroty a zapáčilo sa jej to. Vyskúšajte jej romantický tip na raňajky do postele.
Čučoriedkové muffiny s gréckym jogurtom
Suroviny:
- 1 hrnček gréckeho jogurtu
- 1/4 hrnčeka mlieka
- 1 veľké vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo arómy
- 1/3 hrnčeka medu (alebo javorového sirupu)
- 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek
- 3/4 hrnčeka pohánkovej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1/4 ČL škorice
- 1/4 ČL soli
- 2 hrnčeky čučoriedok
- 4 PL ghee masla alebo kokosového oleja
- 2 h
- rste opečenej quinoy
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Nachystáme si muffinovú formu, ktorú si buď poriadne vymastíme tukom, alebo vystelieme muffinovými košíčkami. Zatiaľ ju odložíme nabok.
- V stredne veľkej miske spolu zmiešame grécky jogurt, mlieko, vajce, vanilkový extrakt a med. Poriadne všetko premiešame, aby sa nám suroviny dobre spojili.
- Vo veľkej miske zmiešame všetky sypké ingrediencie: bezlepkové ovsené vločky, pohánkovú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, škoricu a soľ a premiešame vareškou. Pridáme čučoriedky a ešte raz premiešame.
- Teraz k sypkým ingredienciám pridáme jogurtovú zmes. Na miernom ohni roztopíme ghee maslo (alebo kokosový olej) a tiež pridáme do zmesi. Všetko spolu dôkladne premiešame.
- Potom dvoma lyžičkami alebo zmrzlinovou naberačkou plňte zmesou muffinové košíčky. Tie plníme do ¾ svojej výšky. Nakoniec muffiny jemne posypeme quinoou, aby boli chrumkavé.
- Muffiny pečieme 14 až 17 minút.
- Po upečení ich necháme mierne vychladnúť a až potom ich vyberáme z plechu. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote pokojne aj niekoľko dní, alebo ich zamrazíme.