Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2021 10:15 | Správy | Domáce správy

Vláda pritvrdzuje, prehľad nových pravidiel pre návrat z cudziny: Čo sa mení od pondelka

Situácia s koronavírusom sa zatiaľ nelepší a hrozí nám príchod juhoafrickej mutácie na Slovensko.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) tak prišiel s návrhom sprísňovania režimu na hraniciach. Koaliční partneri nezavrhujú ani variant opätovného spustenia štátnej karantény, ktorou si Slovensko prešlo už na jar. Ako to bude vyzerať v najbližších týždňoch?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Po tom, čo vláda spustila COVID automat, ktorý určuje čierne a červené regióny a spôsob testovania, sa jej pozornosť obracia na hranice. Obavy totiž vyvolala juhoafrická mutácia koronavírusu, ktorá je podľa infektológov nebezpečnejšia ako súčasné varianty. Úrad verejného zdravotníctva varuje, že je nákazlivejšia, no je predčasné hovoriť o tom, či je aj smrteľnejšia. Minister zdravotníctva však napriek tomu hovorí, že treba konať.

Na vláde sa tak v stredu preberalo sprísnenie kontrol na hraniciach. Ministri sa dohodli na tom, že pri príchode zo zahraničia, bez ohľadu na krajinu, bude musieť ísť človek do karantény na 14 dní.

Ak nebudú chcieť byť doma, môžu ísť do štátnej karantény. Na ôsmy deň budú musieť ísť na test a v prípade negativity môžu opustiť karanténu. „Občania musia ísť do karantény, pendleri sa musia preukazovať testami a potvrdením o práci, či trvalom bydlisku. Toto dočasné opatrenie bude platiť do konca februára, alebo sa môže sprísniť. V prípade, že ho bude treba sprísniť, môžeme prejsť na štátnu karanténu, ktorá by bola alternatívou e-karantény,“ dodal Krajčí s tým, že to bude závisiesť aj od toho, či bude pripravená aplikácia, aby spoľahlivo fungovala.

 

Jej spustenie má v gescii Richard Sulík. Povinná štátna karanténa bola zavedená na jar, keď do nej smerovali všetci ľudia vracajúci sa zo zahraničia. Uvoľnila sa až po tom, čo spustili aplikáciu, ktorá monitorovala dodržiavanie domácej karantény.

Zhoda v koalícii

Koaliční partneri z SaS a Za ľudí pripúšťajú aj takýto variant. „Jedna vec sú opatrenia v rámci Slovenska, ale musia platiť prísne opatrenia pre ľudí, ktorí dochádzajú z tretích krajín, tak aby sa Slovensko ochránilo pred inými mutáciami, ktoré môžu byť ešte škodlivejšie. Na vláde sa musíme zaoberať otázkou, či máme štátnu karanténu pripravenú,“ povedala Veronika Remišová. Podľa nej by podporila aj tento variant, ak by to bolo pripravené ako alternatíva k domácej karanténe.

Otvoriť galériu

Nápad nevylučuje ani minister hospodárstva Richard Sulík. „Hranice by sme mali kontrolovať. Už v lete, keď sme tu prakticky nemali nakazených a nechali sme hranice otvorené a nechali sme si to sem navliecť,“ povedal šéf SaS. On sám volal najmä po spustení aplikácie, ktorá by kontrolovala dodržiavanie domácej karantény. „Nerozumiem, že dodnes nemáme funkčnú aplikáciu na nejakú e-karanténu, ktorá by kontrolovala, či sa ten človek nachádza vo svojom obydlí. Pre tých, ktorí by nedodržiavali poctivú domácu karanténu, by mala nasledovať štátna,“ skonštatoval Sulík.

 

Nevyhnutná je dôsledná kontrola

Richard Kollár, matematik venujúci sa šíreniu koronavírusu

- Mnoho európskych krajín teraz sprísňuje režim na hraniciach, aby obmedzili prenos nových, rýchlejšie sa šíriacich variantov vírusu (najmä juhoafrického a brazílskeho). Vzhľadom na neistotu, spojenú s účinnosťou vakcín na tieto varianty koronavírusu a možné reinfekcie, je nevyhnutné postupovať opatrne. Preto odporúčam omnoho prísnejšie kontrolovať vstup na Slovensko, najmä pri cestujúcich z miest mimo Európy. Považujem za nevyhnutné dôsledne kontrolovať ich domácu karantenizáciu tak, aby prípadne nemohli infikovať ďalších ľudí.

 

Čo sa mení od pondelka

- vláda sa dohodla na tom, že od pondelka musia všetci zo zahraničia povinne nastúpiť do karantény na 14 dní

- platí to aj pre tých, ktorí prídu z bezpečných krajín

- na ôsmy deň sa musí človek otestovať PCR testom a v prípade negatívneho výsledku môže opustiť karanténu

- výnimky budú mať pendleri, ktorí potrebujú test

- povinná štátna karanténa môže byť spustená v prípade zhoršenia stavu od marca

- vyhnúť sa jej bude dať pomocou aplikácie e-karanténa, ktorú spustia v blízkom čase

- tá bude monitorovať človeka, či dodržuje domácu karanténu

 

Aké sú kontroly v iných krajinách

Rakúsko

- len teraz uzavrelo do karantény Tirolsko, kde sa vyskytla juhoafrická mutácia, ľudia môžu von len s testom; na hraniciach sú kontroly - prechod možný len s negatívnym testom a riadnym zdôvodnením.

 

Nemecko

- Celé územie Slovenskej republiky je rizikovou krajinou. Cestujúci z vysokorizikových oblastí musia pred nástupom do lietadla/vlaku/autobusu predložiť max. 48 hodín starý negatívny test.

 

Veľká Británia

- Cestujúcim do Británie, ktorí pri vstupe do krajiny zataja, že boli v jednej z 33 krajín zaradených vládou v súvislosti s pandémiou koronavírusu na tzv. červený zoznam, bude hroziť väzenie až do desiatich rokov. Pasažieri budú musieť od 15. februára podstúpiť desaťdňovú karanténu v hoteli a absolvovať tri testy na nový koronavírus.

 

Španielsko

- Pre vstup do krajiny cez kontrolované vstupy (letecky, loďou) je požadovaný PCR test (RT-PCR). Test nemôže byť starší viac ako 72 hodín od jeho absolvovania,

 

Nórsko

- Od 29. januára 2021 je na územie Nórska povolený vstup iba tým cudzincom, občanom EÚ a EHP, ktorí majú na území Nórska povolený pobyt alebo majú na to závažný dôvod. Musia mať test nie starší ako 24 hodín a karanténu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny