Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2021 10:30 | Správy | Domáce správy

Varovanie lekára po smrti florbalistu Adama († 19): Pozor na podporné prostriedky!

Smútia za ním spoluhráči aj rodina! Košičan Adam Sedláček († 19), ktorý získal dva tituly juniorského majstra Slovenska vo florbale, náhle zomrel. Zlyhalo mu srdiečko.

Jeho tréner aj spoluhráči v ATU Košice na neho spomínajú ako na dospievajúceho muža, ktorého zdobila ctižiadostivosť a túžba po zlepšovaní.

Otvoriť galériu

Tragická správa sa začala šíriť sociálnymi sieťami v noci zo stredy na štvrtok, keď Adam naposledy vydýchol v nemocnici. Príčiny zlyhania srdca úspešného a dovtedy vitálneho mladého športovca zostáva zahalená rúškom tajomstva, no mnohí spoluhráči a kamaráti sa s Adamovým náhlym odchodom nevedia zmieriť. Jeho kamarát a parťák z útoku Roman Kozej (20) Novému Času opísal Adama ako charizmatického a talentovaného mladíka.

„Patril k ľuďom, ktorých v živote stretnete raz a zapamätáte si ich na celý život. Mám pred očami mladého chlapca, nabitého energiou do života. Nikdy nebol smutný, maximálne tak po prehratom zápase. Bol to športovec telom aj dušou, o čom svedčí aj jeho návrat k florbalu po ťažkom zranení kolena. Patril medzi najväčších makačov v tíme,“ zaspomínal Roman s tým, že si ho v kabíne všetci zapamätajú aj ako veľkého zabávača, ktorý rozosmial celú šatňu. „Ťažko sa mi hľadajú slová, lebo stále tomu nedokážem uveriť a pochopiť, čo a ako sa vlastne mohlo stať,“ doplnil.

 

Nádej slovenského florbalu

Adam bol veľkou nádejou nielen košického, ale aj slovenského florbalu, hoci už študoval v prvom ročníku FTVŠ v Bratislave. Predseda Florbalového a bedmintonového klubu ATU Košice Juraj Dudovič smutne povedal, že v klube sa ešte spamätávajú zo šoku.

„Po operácii kolena prišiel za mnou, že chce hrať opäť, no do toho vstúpila pandémia a mohol trénovať len individuálne. Chcel mi však pomôcť aj s mládežou a venoval sa starším i mladším žiakom a navyše bol aj rozhodcom. Veľmi som sa tešil, že mi pomôže s florbalom, videl som v ňom záchranu, pretože vynikal ctižiadostivosťou a pracovitosťou. Jeho náhly odchod všetko zabrzdil,“ povedal Dudovič.

Adam získal dva tituly juniorského majstra a na ihrisku patril k dominantným a obľúbeným hráčom. Navyše svojimi gólmi na ihrisku rozhodoval nejeden vypätý zápas. „Z každého bodového zápisu mal nesmiernu radosť, ale rovnako sa tešil, keď druhým vypracoval príležistosť a skóroval niekto iný,“ uzavrel zronený spoluhráč a kamarát Roman Kozej.

Nadmerné užívanie podporných prostriedkov je problém

Pavel Malovič , športový lekár

- U organizovaných športovcov je vždy dôležité, aby pravidelne absolvovali vyšetrenia. Takisto treba vedieť, či neprechodili nejaké vírusové ochorenie, možno aj opakovane. Nemám na mysli len COVID-19, pri ktorom sa môžu ešte dva-tri mesiace po prekonaní prejaviť problémy aj u športovcov. Do úvahy treba zobrať aj nadmerné užívanie povolených podporných prostriedkov, napríklad energetických nápojov. Najmä po výpadkoch v tréningu to môže vyvolať poruchy srdcového rytmu aj smrť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli