Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2021 11:27 | Správy | Domáce správy

Veterinárom sa nepáči poradovník na očkovanie: Aj my sme riziková skupina

Veterinárni lekári s ohľadom na ich pracovné zaradenie by mali patriť do skorších fáz očkovania proti ochoreniu COVID-19, než ako príde na rad posledná, najmenej riziková skupina obyvateľov, kam by patrili podľa veku.

Presadzuje to Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, ktorá o takúto aktualizáciu plánu vakcinácie požiadala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského (OĽANO).

Univerzita upozorňuje, že veterinári neriešia len akútne stavy zvierat a veterinárne služby sú základom fungovania spoločnosti. "Veterinári a ich tímy sledujú najzávažnejšie choroby zvierat a ľudí, zabezpečujú prevenciu vypuknutia nákaz, včítane zoonotických chorôb, prispievajú k ochrane verejného zdravia, dohliadajú na bezpečnosť potravín a na to, aby ľudia mali dostatok nezávadných potravín. Krajiny Európskej únie si to uvedomujú, pridať by sa malo aj Slovensko a prinavrátiť veterinárnym lekárom status zdravotníckych pracovníkov," informovala UVLF.

Rektorka UVLF Jana Mojžišová v listoch ministrom poukázala na to, že v súvislosti s potrebou zvládnuť krízovú situáciu spôsobenú pandémiou COVID-19 univerzita od začiatku ponúkala pomoc veterinárnych lekárov, ktorých vzdelanie, skúsenosti a zručnosti by mohli byť v tomto zápase prospešné.

 

"V tejto snahe pomôcť nepoľavujeme ani v týchto ešte náročnejších dňoch a stále ponúkame akúkoľvek pomoc a podporu. Zároveň si však uvedomujeme, že veterinárni lekári, ktorí zabezpečujú verejné zdravie kontrolou zdravotného stavu zvierat a zdravotnej bezpečnosti potravín z farmy na stôl či bojom s chorobami prenosnými zo zvierat na ľudí, patria do rizikovej skupiny," uviedla. V súvislosti s programom vakcinácie zdôraznila, že veterinárni lekári si v žiadnom prípade nenárokujú akékoľvek uprednostnenie pred zdravotníckymi pracovníkmi, ohrozenými skupinami obyvateľov či zamestnancami kritickej infraštruktúry.

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský sa už v tejto veci obrátil listom na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorého požiadal, aby boli do kritickej infraštruktúry pri očkovaní zaradení v systéme prednostného očkovania aj pracovníci agrorezortu," reagoval pre TASR hovorca ministerstva Daniel Hrežík. Týka sa to veterinárnych lekárov, ale aj inšpektorov kontroly potravín, fytosanitárnych inšpektorov či zamestnancov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a regionálnych správ.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v stanovisku uviedlo, že na základe novej vládnej vyhlášky, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti COVID-19, bude pri očkovaní postupovať podľa daných fáz, ktoré sa odvolávajú na vek a zdravotný stav občanov. "Vzhľadom na danú skutočnosť bude očkovanie prebiehať podľa stanovených kritérií. To znamená, ľudia budú zaočkovaní podľa platnej vyhlášky. Toto nariadenie platí aj pre individuálne žiadosti o výnimky z očkovania," konštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ružomberok triumfoval v pohári aj vďaka krásnej fyzioterapeutke: Nagyová zdolala Jurišičovú
Flooding in Nelson City Centre along Maitai River after massive rainfalls on 18/08/2022.
Historická katastrofa v Brazílii: Zomrelo 29 ľudí, ďalších 60 je nezvestných
(ilustračné foto)
Loď začala horieť, kapitán UŠIEL medzi prvými, zomrelo 34 ľudí: Aha, čo s ním spravia
Foto
Šatan oznámil skvelú správu: Slovensko posilní duo zo zámoria!
Bomb in Kobane in Syria
Až teraz odhalili, čo spravili USA vlani v Sýrii: Obrovský OMYL! Ako sa to mohlo stať?
Ľudia protestujú v uliciach mesta
Propalestínski študenti v Paríži začínajú hladovku: Ukončia ju len v TOMTO prípade
V uliciach Tbilisi protestovalo proti zákonu o zahraničnom vplyve
Krajina sa zmieta v protestoch, ľudia pritvrdili: Aha, čo vykričali politikom!
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Ares s jeho mamou.
Foto
V košickej zoo majú nový prírastok: Mláďatko Ares odsunul plameniaky na druhú koľaj! Sledujte tie FOTO