Potrebujeme:
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 1 vajce
- štipku soli
- 60 g práškového cukru
- 1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
Na plnku
- 500 g jemného tvarohu
- 30 g mletého maku
- 3 vajcia
- vanilkový lusk
- šťavu z 1 malého citróna
- trochu mlieka
Príprava:
1. Všetky prísady na cesto premiešame, orbíme gulu, zabalíme do fólie a dáme na ½ hodiny do chladu. Potom ho rozvaľkáme na okrúhlu placku, ktorú preložíme do formy. Prstami povytláčame aj okraje (3 cm). Dno popicháme vidličkou a dáme ešte na chvíľu do chladu.
2. Rúru rozohrejeme na 180 °C a cesto predpečieme 8 - 10 minút. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu rúry znížime na 160 °C. Zmiešame suroviny na plnku – ak je príliš hustá, prilejeme trochu mlieka a nalejeme na predpečený korpus. Koláč vrátime do rúry a pečieme približne 45 min., kým okraje nezružovejú a plnka nie je pevná. Necháme vychladnúť vo forme.
Náš tip: koláč môžeme podávať napríklad s marhuľovým kompótom a ozdobený šľahačkou.
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky maku
- hrnček strúhanky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- niekoľko kvapiek mandľovej arómy
- 3 lyžice medu
- pohár kandizovanej pomarančovej kôry, drvených mandlí
a vlašských orechov
- 200 g masla
- 6 vajec
- hrnček cukru
Na ozdobenie
- hrnček vlašských orechov a mandlí
- práškový cukor
Príprava:
1. Mak sparíme vodou a necháme cez noc odstáť. Na druhý deň vodu zlejeme a mak pomelieme. Pridáme strúhanku, kypriaci prášok, mandľovú arómu, med, pomarančovú kôru a drvené mandle s orechmi.
2. Maslo rozpustíme, necháme vychladnúť a zamiešame do makovej zmesi. Vajíčka vymiešame s cukrom, pridáme do makovej zmesi a premiešame. Cesto preložíme do okrúhlej formy s papierom na pečenie. Pečieme asi hodinu pri 180 °C. Koláč necháme vychladnúť vo forme a opatrne ho vyberieme.
3. Do hrnčeka vsypeme cukor, pridáme 2 PL vody a varíme, kým poleva nezhustne. Pridáme orechy a mandle, ešte chvíľu varíme a potom zmesou polejeme koláč a necháme vychladnúť.