Makový koláč s citrónovou polevou
Potrebujeme:
- 180 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 140 g cukru
- 120 ml makového oleja
- 1 balíček sušeného droždia
- 2 citróny
- 1 PL maku
Na polevu
- 100 g práškového cukru
- 1 citrón
Príprava:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Bielka vyšľaháme s cukrom , aby zdvojnásobili objem. Z citróna nastrúhame a vytlačíme šťavu. Do veľkej misy dáme droždie, múku, citrónovú kôru a mak.
2. V druhej mise zmiešame žĺtka, citrónovú šťavu a makový olej. K nim pridáme bielka s cukrom a dobre premiešame. Cesto nalejeme do formy a pečieme 40 - 50 min. Koláč ozdobíme polevou: zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a keď zhustne, polejeme koláč.
Potrebujeme:
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 100 g polohrubej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 100 g mletého maku
- 1 dl oleja
- 2,5 dl kyslej smotany
- 2 stredne veľké jablká
Príprava:
Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle a v miske zmiešame všetky prísady. Cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 24 cm vyloženej papierom na pečenie. Pečieme na 180 °C približne 30 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.